This Day in History: 1919-06-21

Dana 21.6.1919. Nijemci su sami potopili svoju golemu ratnu flotu kako bi spriječili njen pad u strane ruke. Naime, Njemačka je bila poražena u Prvom svjetskom ratu pa je njena ratna flota, moćna Hochseeflotte, privremeno bila smještena kod škotske obale. Radilo se o sidrištu Scapa Flow, smještenom kod otočja Orkney sjeverno od Škotske.

U Scapa Flowu su bila čak 74 njemačka ratna broda, uključujući njihove najveće, tzv. kapitalne brodove. Najveći brodovi pripadali su klasama Kaiser, König i Bayern, koje su bile ponos njemačke ratne mornarice.

Nakon Prvog svjetskog rata pobjedničke su zemlje raspravljale o tome što učiniti s navedenim njemačkim brodovima. Francuska i Italija željele za sebe svaka barem po četvrtinu flote, što Britancima nije odgovaralo. Da spriječe razgrabljivanje flote, Nijemci su napokon odlučili potopiti brodove puštanjem vode u njih. Naredbu za potapanje dao je tamošnji njemački zapovjednik – admiral Ludwig von Reuter – koji je sjedište imao na krstarici Emden u Scapa Flowu.

Britanski stražarski brodovi nisu na vrijeme reagirali. Kad su došli do njemačkih brodova mnogi su već bili potopljeni, a samo su najveći još plutali. Ipak, Britanci su uspjeli spasiti samo nekoliko brodova.

Ukupno su potopljena čak 52 broda. Najmasivniji je bio bojni brod Bayern, pripadnik najveće klase bojnih brodova ikada sagrađenih u carskim njemačkim brodogradilištima. Ukupna vrijednost potopljenih brodova bila je astronomska. Mnoge od olupina još i danas leže na dnu Scapa Flowa i ronilačka su zanimljivost.