This Day in History: 1883-05-24

Dana 24.5.1883. otvoren je znameniti Brooklynski most u New Yorku. U svoje vrijeme predstavljao je svojevrsno čudo tehnike jer je u Sjedinjenim Američkim Državama to još uvijek bilo doba Divljeg zapada.

U doba kad je sagrađen Brooklynski most ljudi su se još uvijek vozili u kočijama, a u gradovima još nije bilo električne rasvjete. Tornjevi Brooklynskog mosta bili su na neki način usporedivi s europskim katedralama jer su izgrađeni u neogotičkom stilu. Dosezali su visinu od 84,3 metra iznad površine vode. Kad se uzme u obzir da su stupovi išli u dubinu od gotovo 24 metra ispod razine vode, može se izračunati da su od dna do vrha bili visoki ukupno oko 108 metara.

Ispod Brooklynskog mosta mogli su proći visoki brodovi jer je razina ceste bila na najvišem dijelu čak 41 metar iznad razine vode. Brooklynski je most u doba svog otvaranja bio iznimno važan za New York jer je predstavljao jedini most između Manhattana i rastuće četvrti Brooklyn. Na otvaranju mosta na današnji dan bio je prisutan i tadašnji američki predsjednik Chester A. Arthur, kao i gradonačelnik New Yorka Franklin Edson.