Upala grla: Spriječite bolove i neugodnu upalu

Upala grla: Spriječite bolove i upalu
Zdravlje čovjeka

Bol, osjećaj grebanja u grlu, suhoće u grlu i ždrijelu, promuklost. To je upala grla, odnosno najčešći simptomi virusne ili bakterijske infekcije, ali i posljedica iritacije grla i ždrijela. Ovisno o uzroku, uz bol grla može se javiti i promuklost, povišena temperatura, oticanje limfnih čvorova na vratu, kašalj, svrbež očiju. Vrlo učestao, ali nikako bezopasan uzrok tegoba i bolova u grlu jest upala krajnika bakterijskog (uzrokovana streptokokom) ili virusnog porijekla.

Je li doista upala grla

Nadraženost i osjećaj suhoće grla čest je simptom prehlade i gripe. U pravilu bol traje nekoliko dana i spontano prolazi. No ako je riječ o bakterijskoj upali grla, ždrijela iliti krajnika, bol ne prolazi spontano, potrebno je posegnuti za sredstvima koja će ublažiti bol, smanjiti iritacije, ali i suzbiti razmnožavanje bakterija, odnosno suzbiti širenje upale. Uz bakterijsku upalu javlja se i crvenilo ždrijela i grla, krajnici su crveni i povećani, prekriveni bijelim mrljama. Ako se uz crvenilo i bol javi i promuklost, najčešće je riječ o upali ždrijela. No promuklost koja potraje dulje vrijeme razlog je za posjet liječniku jer može biti simptom neke druge bolesti.

Što učiniti

Grlobolja popraćena visokom temperaturom razlog je za odlazak liječniku jer može biti riječ o infekciji streptokokom, upali koja zahtijeva antibiotsku terapiju koja, ukoliko se ne izliječi, može izazvati ozbiljne komplikacije kao što su reumatske bolesti, bolesti bubrega i srca. No jave li se bol, nadraženost, crvenilo ždrijela i grla te promuklost bez povišene tjelesne temperature, nije potrebno tražiti pomoć liječnika, dovoljno je potražiti savjet ljekarnika koji će, ovisno o opisanim simptomima, preporučiti najbolje sredstvo.

Pomoć kada je u pitanju upala grla

• Ispiranje usne šupljine i ždrijela otopinom mlake vode i soli (jedna žličica soli na jednu šalicu vode), bez gutanja tekućine.

• Pastile protiv upale, one smiruju bolove i nadraženost jer omekšavaju sluznicu i oporavljaju njene funkcije. Posebno su korisne pastile koje uz analgetsko imaju i antibakterijsko djelovanje. Osim smirivanja simptoma pomažu spriječiti širenje upale.

• Konzumiranje tekuće i/ili kašaste hrane.

• Inhalacije vodene pare s esencijalnim uljima, kao i održavanje vlažnosti zraka u prostoriji (uz pomoć ovlaživača na pećnicama ili radijatorima) te održavanje temperature zraka na 20 °C, ne više.

• Prekinuti s pušenjem te izbjegavati zadimljene prostore.

• Suzdržati se od konzumiranja alkohola, posebno likera. Alkohol nadražuje sluznicu grla.

• Antibiotike uzimati samo uz preporuku liječnika.

Jeste li znali?

Zašto je važno održati vlažnost sluznice dišnih puteva i usne šupljine? Što se događa kad promuknemo?

• Slina i suze sadrže enzim lisozim koji uništava većinu bakterija i tako štiti oči, nosnu i usnu šupljinu, ždrijelo i grlo. No u trenutku kad popusti imunosni sustav ili dođe do suhoće sluznica, smanjuje se koncentracija tog enzima, što otvara put bakterijskim infekcijama. Održavanje vlažnosti zraka u prostorijama u kojima boravimo sprečava pojavu suhoće sluznice, dakle pomaže njenim obrambenim funkcijama.

• Glasnice su dva tanka, elastična mišića smještena u ždrijelu. Što više zraka struji uz glasnice, one će više vibrirati i proizvodit će više zvuka. No glasnice zadebljaju uslijed upale, time se smanjuje i njihova elastičnost, odnosno sposobnost proizvodnje glasa.

• Za pravilan osjet okusa važno je pravilno funkcioniranje okusnih pupoljaka, a oni mogu funkcionirati samo ako imamo dovoljno sline koja djelomično rastvara hranu u usnoj šupljini.

• Svakog dana proizvodimo litru do litru i pol sline, ona započinje proces probave u usnoj šupljini, otapa namirnice koje tako “omekšane” dospijevaju u želudac.

IZVOR: www.doktorukuci.net

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakvu dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: