Videoigre su teretana za mozak!

Videoigre su teretana za mozak!
Videoigre pridonose pravilnom radu mozga, a mnoge njegove funkcije mogu čak i poboljšati!

Videoigre postaju sve sofisticiranije i naš mozak mora upregnuti svu svoju snagu kako bi svladao izazove koje igre stavljaju pred njega. Neka istraživanja pokazuju da jedino tijekom igranja igara ljudski mozak radi svojim maksimalnim kapacitetom, dok tijekom svih drugih aktivnosti to nije slučaj. U cijelom svijetu provedeno je mnogo istraživanja na tu temu i razni eksperimenti doveli su do različitih zaključaka. Mare Palaus, neuroznanstvenik sa španjolskog sveučilišta Univesitat Obertade Catalunya, pregledao je rezultate jednoga takvog istraživanja i evo do kojih je zaključaka došao …

Utječu li videoigre na ljudsko ponašanje?

Sasvim je izgledno da videoigre imaju utjecaja na naše ponašanje, i to na više načina. Mnoge, na primjer, zabrinjava pitanje potiče li nasilje iz igara ljude da budu nasilni u stvarnome životu. U medijima se često prozivaju tvorci videoigara s agresivnim sadržajem insinuirajući da takve igrice mogu biti uzrok stvarnih zločina. No je li to zaista baš tako? Znanstvenici se ne bi složili s tom kontroverznom tvrdnjom. Naravno, izloženost nasilju na neki način utječe na naš mozak. Ali istraživanja pokazuju da je čovjek savršeno u stanju razlikovati stvarno i virtualno nasilje, a agresivno ponašanje u stvarnom životu objašnjava se nekim drugim, socio-ekonomskim čimbenicima, a ne igranjem videoigara.

[color-box]Tijekom igranja videoigara ljudski mozak radi svojim maksimalnim kapacitetom, a tijekom svih ostalih aktivnosti to nije slučaj.[/color-box]

Jesu li videoigre štetne za naš mozak?

Da, mogu imati negativan utjecaj na čovjeka, ali ponajviše u smislu stvaranja ovisnosti kod osoba koje već imaju predispozicije za ovisnost, tzv. ovisnički mozak. Igranje videoigara utječe na sustav za nagrađivanje u mozgu. To pak utječe na druge moždane funkcije u čeonom režnju: nagađa se da su posebno na udaru sposobnost planiranja i odvlačenja pažnje. Igre koje se igraju online i u kojima sudjeluje više igrača najviše se povezuju s razvojem ovisnosti: razlog je taj što društvena interakcija tijekom igranja jače aktivira centar za nagrađivanje u mozgu nego kad pojedinac igra sam protiv računala.

NE PROPUSTI  Disney filmovi koji imaju skrivenu kršćansku poruku

Mogu li videoigre imati pozitivan utjecaj na ljude?

Uobičajeno je da videoigre stalno razvijaju nove razine zahtjevnosti i time neprestano stavljaju nove izazove pred naš mozak. Ako želimo igrati na višem nivou, moramo se još jače truditi i biti još bolji! Na taj način upošljavamo mozak da radi maksimalno. To znači da mu igranjem omogućavamo snažan kognitivan trening. Mnoge mentalne funkcije u mozgu na taj se način poboljšavaju i čine nas sposobnijima u rješavanju problema, bržima, snalažljivijima …

Od svih tih sposobnosti na koje videoigre utječu, znanstvenici su najviše vremena posvetili proučavanju pažnje. Igranje videoigara omogućava nam da bolje procesuiramo objekte koji nam se u nekom trenutku nalaze u vidnom polju, i to na način da možemo savršeno selektirati one koji su u tom trenutku važni, a ignorirati ostale. To poboljšanje pažnje pozitivno utječe na neke naše izvršne funkcije i mentalne procese, kao što su kontrola ponašanja, rješavanje problema i lakše učenje – radnje koje su sve do jedne usko povezane s inteligencijom! Osim toga, igranjem igara poboljšavamo i sposobnost procesuiranja vizualnih podražaja, kao i snalaženja u prostoru.

Koliko su igrice korisne?

Nakon brojnih istraživanja, danas sa sigurnošću možemo tvrditi da igranje videoigara zaista pridonosi pravilnom funkcioniranju mozga, a mnoge njegove funkcije može čak i poboljšati. Vrijeme je da se riješimo predrasuda i prihvatimo videoigre kao oblik zabave koji je poželjan i vrijedan. Osim toga, spoznaje koje do danas imamo o utjecaju igara na mozak otvaraju još jedno pitanje: mogu li se videoigre početi koristiti kao dio terapije u pacijenata sa smanjenim kognitivnim sposobnostima?

[color-box]Videoigre pridonose pravilnom radu mozga, a mnoge njegove funkcije mogu čak i poboljšati![/color-box]

U nekim bolnicama to već i čine. Igranje videoigara dio je programa rehabilitacije pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar. Naravno, ni u čemu ne treba pretjerivati pa tako ni u sjedenju za računalom! No idući put kad vam dijete sjedne za komp i upali Minecraft, nemojte odmah vikati! Neka slobodno malo vježba svoje sive stanice. Ali samo ako se prije toga dobro naskakao na školskome igralištu.

NE PROPUSTI  Neobične stvari u Bibliji na koje možda niste obratili pozornost

Da li vi igrate razne videoigre? Recite nam u komentarima. Hvala!

Možda će vas zanimati i ovo: