Vjerovali ili ne br. 12

Vjerovali ili ne br. 12
Vjerovali ili ne

Na dan napada na Pearl Harbor, američka tajna služba nije imala blindirani automobil za prijevoz predsjednika Roosevelta do Kongresa, gdje je održao svoj poznati govor. Jedan agent tajne službe sjetio se kako je Američka državna riznica 1931. godine zaplijenila blindiranu limuzinu Ala Caponea, te su otišli po nju i njom prevezli predsjednika Roosevelta!

Will Smith je sad stariji od ujaka Phila iz serije “Princ iz Bel Aira” u kojoj je mladi Smith glumio na početku svoje karijere!

Klubovi Rijeka i Hajduk igrali su na čak deset različitih stadiona. U Rijeci se igralo na tri adrese (Kantrida, Rujevica, Omladinsko igralište), u Splitu na dvije (Poljud, Plinara), zatim u Dubrovniku, Dugopolju, Šibeniku, Zadru i Beogradu (stadion JNA). Najviše jadranskih derbija odigrano je na kantridi (67)!

Axl Rose, vokal Guns’n’Rosesa, zapravo se ne zove tako: to je anagram. Pravo ime pjevača prepoznativljih vokalnih sposobnosti je William Bailey!

Bona Dea bio je festival u antičkome Rimu kojem su smjele nazočiti samo žene. Jednom se prilikom tribun Publije Klodije Pulher odjenuo u ženu i “upao” na festival kako bi, vjerovalo se, zaveo suprugu Julija Cezara – Pompeju. Iako je Pompeja kasnije oslobođena sumnji da je varala Cezara, on se ipak od nje razveo jer, rekao je, “Cezarova žena ne smije biti ni pod kom sumnjom!”

Johann Sebastian Bach realizirao je svoju kantatu o kavi 1734. kao osjećaj sućuti prema zapuštenim ženama čiji su muževi provodili znatno vrijeme u kavanama i kao odgovor na pokušaj Fridrika Velikog da zabrani kavu u Njemačkoj!

Svima poznati logo Rolling Stonesa, usta s isplaženim jezikom, inspiriran je hinduističkom božicom Kali koja predstavlja destrukciju!

Franački kralj Hilperik I. (inače ubijen 584.) nakon teške bolesti dao je ubiti sve liječnike koji su se brinuli o njegovu zdravlju kako bi ih kaznio za njihovu nesposobnost!

NE PROPUSTI  Vjerovali ili ne br.8

Engleski trkaći konji bili su prve životinje za koje su se izdavali pedigrei, rodoslovna stabla kojima se dokazivala čistoća njihove rase!

U šesnaestom stoljeću u Francuskoj se smatrala nemoralnom svaka žena koja je nosila gaćice!

Tijekom sazrijevanja, obujam lubenice se povećava i do osamdeset kubičnih centimetara na dan!

U Argentini, jednoj od najvećih izvoznica govedine, zamrznuto se meso počelo prodavati 1877., a već šest godina poslije bile su osnovane prve velike tvrtke za izvoz takvog mesa!

U staroj su se Ateni u listopadu slavile Tezmoforije, svečanost u slavu Božice plodnosti Demetre. Tada je vlast sve zatočenike oslobađala, ili im bar skidala okove, jer se smatralo kako su oni ukleta smetnja plodnosti!

Na svijetu postoji šest gradova i sela koji se zovu Betlehem. Riječ Betlehem znači “kuća kruha”! Ima još mnogo gradova koji se zovu varijantama toga naziva, primjerice milijunski brazilski grad Belem!

Slavni francuski slikar Claude Monet, jedan od najistaknutijih impresionista, dobio je 1891. na lutriji golemu svotu novca, što ga je oslobodilo briga oko egzistencije, pa se mogao potpuno posvetiti svojoj umjetnosti!

Vukovarski vodotoranj danas je simbol ljudske patnje, ali i simbol ljudske snage koja je dugo vremena odolijevala neprijateljskim napadima tijekom Domovinskog rata. Tijekom opsade grada vodotoranj je pretrpio više od 600 direktnih pogodaka i unatoč tome je ostao stajati na ponos gradu!

Mozak proizvodi struju dovoljno jaku da može napajati žarulju od 10 do 23 W!

Central Park je javni park u središtu Manhattana (New York) i pravi je predah od velegradskog betona. Trebalo je 16 godina da se park dovrši, a u njemu je više od 500 tisuća stabala!

Bilo je mnogo neuspješnih pokušaja uporabe kaučuka u praktične svrhe, jer je kaučuk rastezljiv samo kad je topao, no čim se ohladi postaje krhak. Amerikanac Charles Goodyear je 1839. izumio vulkanizaciju, i to posve slučajno: nepažnjom mu se mješavina kaučuka i sumpora prolila pa vreloj peći i tako je nastala – guma!

NE PROPUSTI  Vjerovali ili ne

Boeing 767 usisava u motore tijekom leta toliko zraka da reklamni cepelin može napuniti u samo sedam sekundi!

Prince je jedini izvođač, osim Beatlesa, koji je u Americi bio broj jedan na ljestvicama istodobno s filmom, albumom i singlom! Radilo se o pjesmi “When Doves Cry” i albumu te filmu “Purple Rain”.

Voda može biti besplatna, a može biti vrlo skupa. Najskuplja voda na svijetu prodaje se u Los Angelesu. Tamo neki proizvođači pakiraju dragocjenu tekućinu u boce s imitacijama dijamanata “Swarowski”. Litra takve vode stoji 90 dolara!

Duga koja se pojavila 14. ožujka 1994. iznad Sheffielda (Velika Britanija) trajala je ujutro od 9 sati do 15 sati popodne!

Svaki dan Facebook generira više od 4,5 milijardi lajkova za statuse, fotografije i videa!

Pčele zamahuju krilima 11.400 puta u minuti, što je razlog zašto ljudsko uho to prepoznaje kao zujanje!

Možda će vas zanimati i ovo: