Vrtoglavica se javlja kod odraslih i kod djece

Vrtoglavica se javlja kod odraslih i kod djece
Zdravlje čovjeka

Vrtoglavica se uglavnom javlja u odraslih, ali može se javiti i u dječjoj dobi. Najčešća vrtoglavica u djece je tzv. benigna paroksizmalna vrtoglavica. Javlja se u dobi od 5. mjeseca do 8. godine, najčešće od 2. do 4. godine. Obično počinje iznenada, traje kratko, nekoliko sekundi do nekoliko minuta, ne mora biti provocirana položajem glave, ponekad je praćena mučninom i povraćanjem.

Kada se može javiti vrtoglavica?

Češće se javlja dok se dijete igra, ljulja, kada je umorno ili ima povišenu temperaturu. Dijete može biti uplašeno, blijedo, plače, pridržava se za okolne predmete da ne bi palo ili se ne odvaja od roditelja. Ponekad se uočava neuobičajen položaj glave, moguće kratkotrajno naginjanje glave koje može biti praćeno povraćanjem, znojenjem, uznemirenošću. Roditelji često zapaze nestabilnost djeteta (teturanje) ili treperenje očiju (nistagmus), nema poremećaja svijesti. Prognoza je povoljna. Simptomi spontano nestaju.

U djece se vrtoglavica može javiti i kod upale uha, virusne upale vestibularnog živca, nakon ozljede glave, uslijed promjene položaja glave, tzv. položajna vrtoglavica, psihogene vrtoglavice javljaju od 8. do 10. godine.

Izuzetno rijetko vrtoglavicu mogu izazvati i neki ozbiljniji uzroci u mozgu, stoga je potrebno da svako dijete s vrtoglavicom pregleda liječnik. Ponekad će biti potreban i pregled neuropedijatra, otorinolaringologa, okulista ili psihologa.

IZVOR: www.doktorukuci.net

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

NE PROPUSTI  Ljubavne slike koje će vas dodatno opustiti i zabaviti

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)