Zanimljivosti o Jadranskom moru

U ovoj objavi možete pročitati neke zanimljivosti o Jadranskom moru. Te zanimljivosti su vam možda bile poznate, manje poznate ili totalno nepoznate. Svakako, nadamo se da će vam objava biti zanimljiva i zabavna.

Zanimljivosti o Jadranskom moru
Zanimljivosti iz svijeta – Jadransko more

Top zanimljivosti o Jadranskom moru

Jadransko more, more je koje se ponaša kao ogranak odnosno zaljev Sredozemnog mora koje dijeli Apeninski i Balkanski poluotok. Susjedno mu je more Jonsko more koje ga odjeljuje od Sredozemnog. Ono je okruženo trima stranama svijeta zbog čega je vrlo zatvoreno. Njegova istočna obala vrlo je razvedena te visoka jer se neposredno uz nju protežu Dinaridi. S druge strane zapadna obala je vrlo niska te je razvedena samo na malom području oko Venecije na sjeveru.

Ime jadranskog mora potječe još iz doba antike te je ime dobilo po gradu Adria. Ime Adria odnosno Mare Hadriaticum označavalo je samo sjeverni dio Jadrana dok danas označuje cijeli zaljev.

Još zanimljivih informacija

Zbog zatvorenosti mora, ono je prilično toplo pa temperatura ne pada ispod 11°C. To pridonosi i povećanom salinitetu u odnosu na druga svjetska mora koji u Jadranskom iznosi oko 39 ‰. Jadran se može pohvaliti i velikom prozirnošću te čistoći vode zbog čega se ubraja među najčišća mora na svijetu. Struje u Jadranu su tople te nisu previše izeražene.

Ono broji i 1246 otoka i otočića koji su pogotovo za Hrvatsku od velike važnosti. Oni na istoku predstavljaju jedan od tipova obale, a to je dalmatinski tip. Njegova obilježja su pružanje dugačkih otoka neposredno uz obalu.

Izlaz na obalu ima ukupno šest država: Italija, Hrvatska, Slovenija, Albanija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina.

Lokacija: Južna Europa, Sredozemlje

NE PROPUSTI  Leteći tanjuri - svemirci traže kontakt sa zemljanima!

Koordinate: 43°N 15°E

Površina: 138.595 km²

Duljina obale: 3737 km

Najveća dubina: 1233 m

Najveća širina: 216.7 km

Temperatura: 11°C – 24°C

Salinitet: 38-39 ‰

IZVOR: jadranskomoreadria.wordpress.com

Pročitaj još: More

More čine vodene mase na površini Zemlje prosječno jednakih fizikalnih i kemijskih svojstava, koje su u međusobnoj vezi. Također je i životna zajednica. Mora se dijele u tri oceana: Tihi, Atlantski i Indijski ocean, ali uz navedena tri izdvajaju se još Arktički i Južni ocean. Mora mogu biti sredozemna (između kontinenata), rubna (uz rubove kontinenata), unutrašnja (u kontinentima) i zatvorena (samostalne, nepovezane cjeline). Najveći dio mora čine rubna mora smještena uz kontinente.

IZVOR: hr.wikipedia.org

Da li vam se sviđaju ove zanimljivosti o Jadranskom moru? Možete nam reći u komentarima. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: