Zanimljivosti o Kopačkom ritu koje možda niste znali

U ovoj objavi možete pročitati neke zanimljivosti o Kopačkom ritu. Te zanimljivosti su vam možda bile poznate, manje poznate ili totalno nepoznate. Svakako, nadamo se da će vam objava biti zanimljiva a izvor je web stranica parkovipriroderh.wordpress.com.

Zanimljivosti o Kopačkom ritu koje možda niste znali
Park prirode u Hrvatskoj – Kopački rit

Neke zanimljivosti o Kopačkom ritu

Kopački rit predstavlja poplavno područje koje je nastalo djelovanjem dvaju hrvatskih velikih rijeka, Drave i Dunava. Reljef područja parka rezultat je prirodnog rada vode, rijeka i poplavnih voda koje plave samo područje.

Zbog osobite prirodne vrijednosti ovaj park prirode je uvršten na Popis Ramsarskih područja 1993. godine. Na tom popisu možemo pronaći područja koja su zaštićena Konvencijom o vlažnim područjima od međunarodnog značaja koja je potpisana 1971. godine u Ramsaru.

Zanimljivosti o Kopačkom ritu – Biljni svijet

U neposrednoj blizini parka prirode Kopački rit, kod groblja u Bilju, nalazi se ostatak stepe. Na tom su području mnogi znanstvenici do sada pronašli i zabilježili oko 140 vrsta biljaka. Od njih 140 vrsta, mnoge su rijetke i rastu samo na nekoliko područja u Republici Hrvatskoj, a druge isključivo na području parka. U rijetke vrste ubrajamo i šarena perunika (Iris variegata).

Bijeli lopoč – Nyphaea alba

Bijeli lopoč (Nyphaea alba) trajna je zeljasta biljka porodice lopoča. Njezin korijen raste u mulju, a listovi i cvjetovi plutaju na površini vode. Listovi su velikog promjera, okrugli, zelene boje. Cvjetovi su isto veliki, promjera između 10-12 centimetara, sastavljeni su od puno prašnika i bijelih latica. Cvate u mjesecima od lipnja do kolovoza. Otvoreni su u jutarnjim satima do ranog popodneva.

Crni šaš – Carex nigra

Crni šaš (Carex nigra) zeljasta je trajnica s podzemnim vriježama, duljine do 20 cm. Raste u rahlim skupinama, koje mogu biti veće ili manje, u obliku manjih busenova. Stabljika je tribridna, na vrhu je hrapava, uspravna ili malo povinuta, visine između 10-60 centimetara, a ponekad može narasti i do 90 cm. Listovi su širine između 2-5 milimetara. Vršni klasići su muški, a ispod njih se nalaze 2-3 ženska klasića. Cvate u mjesecima: svibanj i lipanj.

NE PROPUSTI  Povijesne građevine koje su oduvijek zanimljive

Zanimljivosti o Kopačkom ritu – Životinjski svijet

U vodama parka prirode Kopački rit dosada je zabilježeno 44 vrste slatkovodnih riba. U park je uneseno 9 vrsta riba iz inozemstva, a ostalih 35 vrsta su autohtone. Dalje imamo vodozemce, kojih je zabilježeno 11 vrsta, što čini 55% od ukupno 20 vrsta vodozemaca koji u prisutni u Republici Hrvatskoj. Ptice su najbrojnija vrsta i zabilježeno je 293 vrste ptica, što čini 78,1% od ukupno 375 vrsta ptica u Republici Hrvatskoj.

Vidra – Lutra lutra

Vidra (Lutra lutra) zvijer je iz porodice kuna te je najveća europska kuna. Prilagođena je životu u vodi, čak i u moru. Ima debeo sloj masti ispod svoje kože te masno i gusto krzno kako bi bila zaštićena od hladne vode. Aktivna je u noćnim satima te u sumrak. Hrani se rakovima, ribama, žabama i drugim vodenim životinjama. Uvrštena je u Crvenu knjigu životinjskih svojti ugroženih u Hrvatskoj.

Bijela roda – Ciconia ciconia

Bijela roda (Ciconia ciconia) ptica je koja se gnijezdi većinom na krovovima kuća ili na električnim stupovima. Tipična je ptica selica koja zimu provede u Africi, a u našu divnu zemlju stižu drugom polovicom ožujka, odnosno u proljeće. Nakon što se gnijezde formiraju jata i kreću na svoje putovanje 25. kolovoza. Velika je oko jednog metra, a teška između 3 i 3,5 kilograma. Mužjak i ženka obično godinama ostaju zajedno i većinom se u proljeće vraćaju u svoje domaće gnijezdo.

IZVOR: parkovipriroderh.wordpress.com

Možda će vas zanimati i ovo: