Zečevi su vrlo zanimljivi ljubimci

Zečevi su vrlo zanimljivi ljubimci
Kućni ljubimci

Zečevi su vrlo pitomi, dragi, veseli, i inteligentni kućni ljubimci. Vole društvo ljudi, a mogu se čak i pomalo dresirati. Postoji mnogo vrsta zečeva – patuljasti, orijaši, ovnoliki (sa spuštenim ušima), dugodlaki, kratkodlaki, i dr. Dolaze u mnogobrojnim kombinacijama boja. Ponekad je teško odrediti pasminu, pa vam često čak ni trgovac u pet shopu neće znati objasniti koja je to pasmina koju prodaje. Četiri najpopularnije vrste, unutar kojih postoji još nekoliko vrsta, su: Patuljasti (Dwarf), Ovnoliki (Lop), Angora i Rex. Kao i sve druge životinje, zečevi zahtijevaju određenu brigu i njegu. Životni vijek im je oko 10 godina. Mladi zečevi se ne bi trebali odvajati od majke prije nego navrše pet nedjelja.

Kako se hrane zečevi

Ishrana zečeva treba se sastojati od svježeg sijena, svježeg povrća i bilja kao što su mrkva, peršin, djetelina, bosiljak, listovi brokule, cvjetovi i listovi maslačaka, zelena salata, kelj, blitva, mlada pšenica i mješavina sjemenki koje se mogu kupiti u svim pet shopovima. Svježa i čista voda treba im uvijek biti dostupna. Sijeno je izuzetno važno radi bolje probave. U tu svrhu korisne su i mlade, neprskane grančice voćaka jabuke i lješnjaka, koje služe i kao dobar “brus” za brzorastuće zube zečeva.

Sijeno im se treba davati od najmanjih nogu. Zečevi izuzetno vole i voće. Posebno vole jabuke, kruške i banane. Pogodne su i naranče (uključujući koru), breskve, ananas, šljive, jabuke, borovnice… Važno je da sve što im dajete bude dobro oprano i osušeno.

Držanje zečeva

Zečevi se u stanu ili kući mogu držati u kavezu ili mogu biti cijelo vreme slobodni. Kavez ne bi trebao biti manji od 60×60 cm. Na jednu mu stranu stavite posude za vodu i hranu, a na drugu posudu u koju će obavljati nuždu. Sredinu mu ostavite slobodnu za ležanje. Kavez im treba služiti kao “gnijezdo” u kojem će se osjećati sigurno, gdje će imati mir i u kojem će rado boraviti čak i kada su vratašca otvorena. Stavite mu unutra neke igračke (igračke za bebe, komadić starog tepiha, komad drveta, a prije spavanja omiljeno povrće ili voće).

NE PROPUSTI  Tarantule su sigurno zanimljivi kućni ljubimci

Pokušavajte ga ne tjerati na silu da uđe ili izađe iz kaveza. Promjenu postelje treba vršiti kada zec nije u kavezu. Zečevi su vrlo društvena i zaigrana stvorenja, te im treba omogućiti razne igračke za zabavu: kutije, košare, metlice, četkice, igračke za bebe koje zveckaju i koje se mogu gurati, drveni štapići, kartonski valjci potrošenog toalet papira, limenke Coca-Cole, plastične boce, stari časopisi i telefonski imenici i sl. Ako im vi ne omogućite zanimaciju, naći će ih sami u vidu vaših tepiha, kaučeva, fotelja…

Zečevi i higijena

Zečevi su vrlo čiste životinje, čistije od mačaka. Nemaju nikakav miris. Kupanje se ne preporučuje. Dobar dio vremena provode u čišćenju svog krzna. Linjaju se svaka tri mjeseca, s time da je svako drugo linjanje izraženije. Bilo bi poželjno četkati ih u to vrijeme, kako ne bi progutali previše svojih dlaka koje njihov probavni sistem, za razliku od mačaka, ne može svariti. Zečevima je urođeno da te potrebe obavljaju na jednom mjestu. Obično izabiru uglove gdje će vršiti nuždu i prilično ih je jednostavno “dresirati”. Svaki put kad vidite da hoće da obavi nuždu van posudice, lupite dlanovima i recite glasno NE. Kao postelja najbolje će poslužiti slama. Osim slame može se koristiti piljevina.

Zdravlje zečeva

Nos treba biti suh, a oči zdrave i bistre. Učestalo kihanje znak je prehlade ili respiratornih problema. Nemojte ih držati na propuhu, niti izlagati ekstremnim vremenskim prilikama. Ako su im kuglice izmeta tvrde, ili imaju proljev, a pogotovo ako nemaju stolicu, to je znak da su zečevi bolesni i odmah ih treba voditi kod veterinara. Potrebno je s vremena na vrijeme da im se sijeku nokti, ali pritom voditi računa da im se ne isjeku žilice koje se jasno vide na noktima. Moraju im se davati grančice da grizu kako bi oni tupili zube. Ako im previše narastu mogu imati velike posljedice jer neće moći da jedu.

NE PROPUSTI  Bolesti srca kod pasa i uzroci bolesti

IZVOR: marijapn.wordpress.com

Možda će vas zanimati i ovo: