Činčile su vrlo inteligentne male životinje

Činčile su vrlo inteligentne male životinje
Mali kućni ljubimci

Neodoljive, medene, mekane, druželjubive i zabavne… Tako ćemo opisati naše životinjske prijatelje činčile. Kako je i činčila noćna životinja, bit će idealan ljubimac za one koje će biti kod kuće tek u kasnim satima. Velike su razlike u karakteru, one mogu biti mirnije ili nježnije. Vrlo su inteligentne životinjice kojima je životni vijek 15-20 godina.

Kavez za činčile

Zbog izrazito gustog krzna, ne preporuča se držati kavez sa činčilama na temperaturi višoj od 25ºC, treba izbjegavati propuh i izravnu sunčevu svjetlost. Njihov kavez površinom treba biti što veći, a obzirom da se činčile vole penjati, dobro je da je i visok. Kavez nipošto ne bi trebao biti plastičan, inače bi ga činčile mogle pregristi. Isto vrijedi i za posude od hrane i vode. Kavez pospite steljom za činčile i redovito čistite. U kavez možete staviti i grančice nekih voćaka (kruške, jabuke, lješnjaka) za grickanje. Jednom do dva puta tjedno priuštite svojoj činčili kupku u pijesku (specijalan pijesak za kupanje za činčile), tako će moći očistiti svoje krzno.

Kako postupati prvi put sa činčilom

Činčilama treba dati dosta vremena da se prilagode. Kada im prvi puta pristupate, krećite se polako i govorite tiho da ih ne prestrašite. Dopustite prvo da vas malo ponjuši. Stavite ruku u kavez i pričekajte da vaša činčila otkrije novu “granu” za penjanje. Možete postaviti i par grožđica tako da se činčila mora popeti kako bi ih dohvatila. Nakon nekoliko dana činčila bi se trebala priviknuti na vašu ruku. Nakon toga, otvorite kavez i potaknite je da vam se popne na rame, zatim ju nagradite grožđicom. Ukoliko je želite primiti, nemojte je vući i dizati za krzno, nego je lagano obuhvatite rukama. Činčila obožava pijesak za kupanje, pa ukoliko se ne želi vratiti u kavez, stavite pijesak u zdjelu u koju će odmah uskočiti. Tako je možete prenijeti u kavez, nikako je nemojte agresivno loviti.

NE PROPUSTI  Tarantule su sigurno zanimljivi kućni ljubimci

Ishrana činčila

Preporučeno je činčili davati:

– Gotovu hranu za činčile
– Sijeno
– Listove radića
– Maslačak
– Jabuku
– Suho voće
– Suhe grožđe kao poslasticu
– Marelicu

Zdravlje činčile

Činčila je zdrava kada:

– je aktivna i živahna i ima dobar apetit
– ima bistre, sjajne oči i suhu njuškicu
– ima gusto krzno
– ima normalnu stolicu

Razmnožavanje

Činčila se može razmnožavati sa šest mjeseci, ali bilo bi bolje pričekati do jedne godine. Prosječno se činčila razmnožava tri puta godišnje te okoti 1 – 4 mladunaca. Graviditet traje 109 – 120 dana.

Društvo

Ukoliko dobiju dovoljno ljudske pažnje, činčile mogu živjeti same. Tada vi za njih postajete “druga” činčila. Ako žive od mladosti u društvu s drugim činčilama, dobro će se slagati. Treba biti vrlo pažljiv prilikom upoznavanja odrasle činčile s novom jedinkom, jer tada znaju biti vrlo agresivne. Nemojte ostavljati činčilu samu s drugim ljubimcima, čisto iz razloga da je u igri ne povrijede.

Ako ste izabrali činčile, niste pogriješili, jer su to jedni od predivnih glodavaca koji će vas voljeti i uvijek vam praviti društvo.

IZVOR: upoznajtezivotinje.wordpress.com

Možda će vas zanimati i ovo: