Recept za punjene paprike – Najbolji recepti za slana jela

Recept za punjene paprike - Najbolji recepti za slana jela
Recepti

U ovoj objavi možete vidjeti recept za punjene paprike. Ako vas zanimaju još neki najbolji recepti za slana jela ili slatka jela, upišete u pretragu npr. “Recept za pokladnu babovku” ili “Pokladna babovka” i kliknete “Search”.

Recept za punjene paprike

Sastojci:

12 paprika
1 kg mljevene junetine (može i svinjetina ili miješano meso)
1 šalica riže
1 glavica crvenog luka
½ l kuhanog paradajza
vegeta
ulje
brašno
origano

Priprema:

Prvo se paprike dobro operu, skinu se peteljke i očisti unutrašnjost paprika. Pri tome treba paziti da otvor ne bude prevelik jer će smjesa kasnije da se rasipa po posudi. Zatim šalicu riže istresite u malu dublju posudu, operite i potopite vodom. Ostavite tako do kasnije upotrebe.

U manjoj posudi od 2 litre napravimo paradajz juhu u kojoj će se paprike kuhati. Za to je potrebno oko 5 minuta. Na malo ulja se zaprži kuhača brašna, dolije se šalica vode i miješa da se zgusne. Čim počne dolaziti do zgušnjavanja dolijeva se pola litre kuhanog paradajza. Kada juha proključa, treba dodati žlicu vegete i malo origana. Dodajte još malo vode da juha ne bude pregusta jer sve što ima brašno u sebi ako je pregusto, može lako da zagori. Kada prokuha, isključite štednjak.

Priprema 2

U veliku posudu, u kojoj će se kuhati jelo, stavite ulje i dok se ono zagrijava isjeckajte glavicu luka i propržite je. Pazite da ulje ne bude prejako zagrijano da vam luk ne zagori. Kada propržite luk, dodajte mljeveno meso, promiješajte kuhačom i smanjite temperaturu na srednju jačinu, kako bi se meso lagano pirjalo. Čim zapazite da ima safta koje je pustilo meso, ostavite da se još malo lagano pirja. Za to vrieme, još jednom operite rižu u nekoliko voda, dok ne vidite da je čista, procijedite vodu i dodajte rižu u meso. Malo  promiješate varjačom kako bi se smjesa ujednačila. Sasda još malo propirjajte, 1-2 minute i isključite štednjak. Dodajte jednu dobru kuhaču vegete, papra po ako to volite, kajenske paprike po želji, sve promiješajte da se smjesa sjedini. Sada imate sve sastojke.

Recept za punjene paprike – Postupak 3

Svaku papriku ispunite sa smjesom, ali ne previše da paprika ne puca dok se kuha. Papriku napunite, poklopite i odložite na tanjur, i sve tako dok ne završite i zadnju. Ako vam ostane malo smjese, ostavite je u posudi. Sada, u tu istu posudu, poslažite paprike trudeći se da ih što više, bez guranja i gnječenja stane na dno, u prvi red. Ostale paprike poslažite preko prvog reda. Pripremljenu juhu od paradajza sada pažljivo naspite u šerpu s paprikama. Vodite računa da je sipate između paprika. Nivo dodane juhe ne bi trebao da prelazi preko prvog reda paprika. Nivo bi trebao da bude otprilike za prst niži od prvog reda paprika. Ukoliko je nivo tečnosti niži od ove mjere, slobodno dodajte vode. Sada poklopite, pustite da prokuha, pa smanjite temperaturu, tako da se paprike lagano kuhaju. Jelo je gotovo za sat vremena.

Sviđa li vam se ovaj recept za punjene paprike? Možete nam reći u komentarima. Hvala.

Možda će vas zanimati i ovo: