Slatkovodne ribe u rijekama i jezerima svijeta

Slatkovodne ribe u rijekama i jezerima svijeta
Zanimljive slatkovodne ribe

U ovoj objavi možete pogledati slike za neke slatkovodne ribe koje obitavaju u rijekama i jezerima. Ima puno vrsta slatkovodnih riba, a u ovoj objavi smo stavili slike većinom onih više poznatih riba, te kratak opis za svaku. Naravno, ima puno vrsta riba, a neke koje smo izostavili, možete vi navesti u komentarima ove objave. Pogledajte i slike riba u morima.

Više poznate slatkovodne ribe

Som (Silurus glanis) je riba iz porodice Siluridae. Ima izduženo tijelo, široko i zdepasto na prednjem dijelu lagano je spljošteno na stražnjem dijelu u razini repne peraje.

Slatkovodne ribe
Som

Štuka (Esox lucius) je riba iz porodice Esocidae. Ima vretenasto tijelo i veliki je grabežljivac. To njeno vretenasto tijelo završava karakterističnom glavom, širokom i spljoštenom, u obliku pačjeg kljuna.

Štuka
Štuka

Smuđ (Sander lucioperca; sinonim: Stizostedion lucioperca) je riba iz porodice Percidae. Vitko tijelo mu je prekriveno malenim, veoma prijanjivim ljuskama koje smuđu na dodir daju hrapav izgled.

Ribe u rijekama - Smuđ
Smuđ

Deverika (Abramis brama) vrsta je slatkovodne ribe porodice šarana (latinski) Cyprinidae, najpoznatiji je predstavnik roda deverike (latinski Abramis), reda šaranki (latinski Cypriniformes).

Slatkovodne ribe - Deverika
Deverika

Šaran (Cyprinus carpio) riba je iz porodice Cyprinidae. Ima produljeno, debelo tijelo potpuno prekriveno ljuskama.

Šaran
Šaran

Zanimljive ribe u rijekama i jezerima

Jegulja (narodni nazivi: jegulja, angula, bižot, uklica, pujoglavica; lat. Anguilla anguilla) riba je iz porodice riječnih jegulja (lat. Anguillidae).

Jegulja
Jegulja

Kečiga (lat. Acipenser ruthenus), poznata i kao čiga, osjetljiva je vrsta roda Acipenser. Cijenjena je riba za prehranu, posebice u istočnoj Europi gdje se od njezine ikre pravi kavijar.

Kečiga
Kečiga

Klen (Squalius cephalus) је slatkovodna riba koja pripada obitelji Cyprinidae. Ima izvrsnu sposobnost prilagodbe tako da nastanjuje i tekućice i jezera.

Slatkovodne ribe - Klen
Klen

Pastrve, skupni naziv za ribe različitih rodova unutar porodice pastrvki ili salmonida (Salmonidae). Slatkovoddne vrste zahtijevaju čistu i brzu vodu, a najvažnija su im prepoznatljiva karakteristika pjege po tijelu koje je prekriveno malenim ljuskama.

NE PROPUSTI  Isus je Bog: Biblijski citati koji to otkrivaju i dokazuju
Pastrva
Pastrva
Slatkovodne ribe - Zlatna ribica
Zlatna ribica

Cool slatkovodne ribe

Mali američki som.

Američki somić
Američki somić

Piranja je tribus slatkovodnih grabežljivih riba koje žive u Južnoj Americi. Pripada mu šest rodova unutar kojih je oko tridesetak vrsta.

Opasne slatkovodne ribe - Piranja
Piranja

Slatkovodne ribe – Linjak. Linjak (Tinca tinca) — vrsta je slatkovodne ribe porodice šarana (lat. Cyprinidae), roda linjaci (lat. Tinca) — reda šaranki (lat. Cypriniformes).

Linjak
Linjak

Akvarijske ribice

Akvarijske slatkovodne ribe
Akvarijske ribice

Zanimljiva akvarijska ribica

Najljepše akvarijske ribice
Ribe za akvarij

To bi bilo sve što se tiče objave. Naveli smo samo neke poznatije vrste riba u rijekama i jezerima, a ima ih, naravno puno više. Za zadnje dvije akvarijske slatkovodne ribe nismo naveli naziv i opis. Ako vi znate koje su to vrste navedite u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: