Aboridžini u Australiji: Iz pretpovijesti u budućnost

Danas Aboridžini u Australiji najvećim dijelom žive u siromašnim četvrtima velikih gradova. Zapadnjaci obično ne znaju da je kultura Aboridžina – prastanovnika Australije – stara više od 50.000 godina. Promatraju ih kao primitivan, bezbožan, egzotičan narod, pri čemu prevladavaju negativne ocjene. Svi su za njih jednaki, iako postoje brojna plemena. Brojni Aboridžini su siromašni, bez posla, mnogi su skloni alkoholu. Među njima vladaju i brojne bolesti, pa im prijeti izumiranje.

Aboridžini u Australiji: Iz pretpovijesti u budućnost
Burnun Burnum – Veliki ratnik – poznat u Australiji kao pisac i pripovjedač, spojio je svoje zapadnjačko obrazovanje sa starim znanjem šamana, ne bi li Aboridžinima pomogao održati se i prilagoditi izazovima modernog doba.

Aboridžini u Australiji i iskušenja

Burnum Burnum, Veliki ratnik iz plemena Wurunđeri, poznat u Australiji kao pisac, pripovjedač prastarih priča, i zbog svojih protestnih akcija želi promijeniti takav odnos prema svojim sunarodnjacima. Njegovo je građansko ime Harry Penrith, a Burnum Burnum je ime njegovog pradjeda.

On spaja svoje zapadno obrazovanje sa starom mudrošću šamana. To radi kako bi pomogao da Aboridžini lakše prebrode iskušenja novog vremena, ali i da utječu na promjenu odnosa prema njima. Želja mu je pokrenuti proizvodnju suvenira, rukotvorina i druge djelatnosti koje ne bi bile strane Aboridžinima, a koje imaju budućnost. U Sidneyu su se 2000. godine održavale Olimpijske igre. Bila je to dobra prilika da se pokaže kultura Aboridžina, mislio je tako Burnum Burnum.

Izvršilac volje Velikog duha

Burnum Burnum ne tvrdi da je tradicionalni šaman – iscjelitelju. Tvrdi da je on čovjek kroz kojeg se izražava volja Velikog duha. Ono što on propovjeda i prakticira, zapadna je kultura posve ispustila iz vida. Prvenstveno su to intuicija i povjerenje u prvi dojam, u prvi unutarnji glas. Što podrazumijeva pod unutarnjim glasom, pokazao je sljedećim doživljajem:

“Vozio sam svojim automobilom kroz pustinju. Odjednom, kad sam se počeo uspinjati na jedan pješčani brežuljak, unutarnji glas mi je rekao: Stani! Odmah sam se zaustavio, a u tom trenutku je s druge strane brežuljka, po krivoj strani ceste dojurio automobil i jedva me mimoišao. Bilo je još slučnih doživljaja.”

NE PROPUSTI  Policijske značke koje su uvijek bile zanimljive

Aboridžini u Australiji i uništena sveta mjesta

Doseljenici iz Europe nisu samo gotovo istrijebili prastanovnike Australije, nego su uništili i njihova sveta mjesta. Gotovo da su posve iskrčili stabla u kojima, prema vjerovanju domorodaca, stanuju duše umrlih. Aboridžini misle da svaka životinja, svaka biljka i svaka stijena sadrže podatke iz pretpovijesnog doba, koji ne samo da objašnjavaju prošlost nego se odnose i na budućnost.

U pretpovijesno doba, kako ga Aboridžini zovu – doba snova, odigrala se drama stvaranja. Tada su mitska bića sišla s neba i izašla iz podzemlja da bi stvorili brjegove i doline, rijeke i mora, biljke i životinje i na kraju – čovjeka.

Dijamanti u svetoj spilji

Aboridžini vjeruju da ta mitska bića i danas borave na svetim mjestima. Nažalost, većina ih je opustošena ili upropaštena zahvaljujući pohlepi i želji za napretkom. Kao jedan od takvih žalosnih primjera, Burnum Burnum navodi rudnik dijamanata Kimberley. Nalazište je inače otkriveno zahvaljujući jednoj staroj pripadnici Aboridžina. Ona je pokazala geolozima svetu spilju u kojoj se krije Zmija – duga, nakon čega je tamo otvoren rudnik dijamanata.

Aboridžini u Australiji potražuju Englesku

Ja, Burnum Burnum, odličnik stare Australije, ovime proglašavam Englesku vlasništvom Aboridžina. Time što polažemo pravo na ovu daleku koloniju, ne želimo domorocima nanijeti nikakvo zlo, već vas želimo uvjeriti da smo spremni prenijeti vam naše dobre običaje i navike, ali i novi način školovanja, kako bi vas osposobili za “koompartoo”, novi početak.

Na vašem će se novcu i na vašim poštanskim markama odmah otisnuti lik Aboridžina, kako bi svima bilo jasno tko nad nama vlada. Omogućit ćemo vam da uspostavite i duhovni kontakt sa zemljom. Pokazat ćemo vam hranjivo i ljekovito bilje, a za napredne, nudimo i naš složeni jezik pitjantjajara. Ne namjeravamo izložiti 2000 lubanja vašeg naroda u staklenim posudama kao uspomenu na ovaj događaj, a niti ne namjeravamo izložiti kosti vaše pokojne kraljice, kako ste vi to učinili sa našom kraljicom Truganinni prije 80 godina.

NE PROPUSTI  Mikročipiranje je samo pitanje vremena

Također ne namjeravamo zatrovati vaše izvore, a vaše žito nećemo posipavati otrovom, a niti ćemo vam nuditi droge. Na iskustvima naše kulture stare 50.000 godina, mislimo da vašu rasu treba sačuvati od propadanja, no zadržavamo si pravo da mjerimo vaše lubanje kako bismo ustanovili stupanj vaše inteligencije. Ipak, obećavamo vam da nećemo sterilizirati vaše žene, a niti ćemo odvajati djecu od obitelji…

Nakon 200 godina, mi Aboridžini u Australiji sklopit ćemo s vama ugovor kojim ćemo regulirati našu vlast nad vama, kako bi ona počivala na prijateljstvu i na ravnoj podlozi, a ne na sili i osvajanju. Na kraju, svečano vam obećavamo da u Engleskoj nećemo otvarati rudnike, kako bismo iskorištavali vaša rudna bogatstva. Isto vam tako obećavamo da nećemo uništiti dvije trećine vaših šuma, nego da ćemo pomagati zaštitu okoliša, kako bi svi narodi, pripadnici svih vjera i udruženja živjeli zajednički, u miru i blagostanju.

Možda će vas zanimati i ovo: