Deveta rimska legija je misteriozno nestala

Deveta rimska legija je misteriozno nestala
Zanimljivosti i misterije

Novi povijesni film „The Eagle“ ponovo je postavio pitanje kako je nestala slavna Deveta rimska legija u planinama Škotske. Film postavlja teoriju kako je 5000 najboljih rimskih vojnika nestalo u maglama Kaledonije prilikom pohoda na sjever kako bi suzbili nemire. Ali koliko ima istine u tome?

Povjesničari smatraju da Deveta rimska legija nije nestala u Britaniji

Stvaranje legende započelo je 1954. godine bestselerom „The Eagle of the Ninth“, Rosemary Sutcliff, prema kojem je film i snimljen. Sutcliff kao glavnog lika radnje uvodi mladog centuriona Marcusa Aquillu koji progonjen uspomenom na oca nestalog s Devetom legijom, odlučuje krenuti na sjever preko Hadrijanovog zida kako bi otkrio što se zaista dogodilo.

Međutim, povjesničari imaju sasvim drugačije viđenje. Oni smatraju da knjiga i film nemaju veze s istinom, te teoretiziraju kako Deveta rimska legija uopće nije nestala u Britaniji, već je prebačena iz Engleske na Srednji istok, gdje je konačno oko 160. godine poražena od perzijske vojske.

Ipak, ne postoje nikakvi dokazi da je legija ikad napustila Britaniju. Sve se svodi na puko nagađanje, a pokušaj opravdavanja teorije povjesničari nalaze u tri keramičke pločice s brojem Devete legije pronađene u Nizozemskoj. Međutim, ni taj dokaz nije zadovoljavajući jer su pločice datirane u 80. godinu, kada je spomenuta legija zaista boravila na Rajni boreći se protiv germanskih plemena.

Provjereni dokazi

Zadnji provjereni dokaz o postojanju elitne legije dolazi iz Yorka, gdje joj natpis datiran u 108. godini daje zasluge za obnovu tvrđave. Negdje u razdoblju izmedju 108. godine i sredine 2. stoljeća, kada je sastavljen popis svih legija, Deveta rimska legija prestala je postojati.

Početak 2. stoljeća bio je nepovoljan za Britaniju. Rimski pisac Fronto zapisao je da je u vrijeme vladavine cara Hadrijana (117. – 138. godine) veliki broj rimskih vojnika poginuo u borbama s Britima. Ipak, točan opseg gubitaka ostao je nepoznanica.

Djelo „Carska povijest“ nepoznatog autora, napisano u 3. stoljeću, nadodaje da u trenutku kada je Hadrijan postao car, “Brite je bilo nemoguće držati pod rimskom kontrolom”.

Deveta rimska legija imala velike zasluge

Britanski problem postao je od velike važnosti za Carstvo. To dokazuje i nadgrobni spomenik pronađen kod Ferentinuma u Italiji, od koga doznajemo da je Carstvo poslalo u Britaniju pojačanje od preko 3000 ljudi. Čak je i car Hadrijan osobno posjetio Britaniju 122. godine kako bi pokušao “ispraviti mnoge greške”, te sa sobom doveo i novu, Šestu rimsku legiju.

Činjenica da su se stacionirali u tvrđavi York sugerira da su se “veliki gubici” koje je naveo Fronto dogodili upravo Devetoj legiji. Deveta rimska legija uvijek je bila najsjevernije smještena i time najizloženija napadima Brita, naročito prilikom njihovih ustanaka koji su u 2. stoljeću konačno i donijeli kraj slavne legije. Gubitak elitne jedinice bio je tako težak da je car Hadrijan shvatio da je jedini način očuvanja stabilnosti na britanskom otoku – gradnja zida.

Tzv. Hadrijanov zid podignut je kako bi rimsku teritoriju štitio od napada, ali i onemogućio pobunjenicima unutar rimske teritorije pomoć sa sjevera. Zid je također doveo do različitog razvoja kultura s obadvije njegove strane. Tako je nastanak stalne granice na britanskom tlu, koja je bila osnovica za razvoj nezavisnog kraljevstva Engleske i Škotske, posljednja zasluga koju je imala Deveta rimska legija.

IZVOR: bwmistery.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo: