Facijalna ekspresija je povezana sa emocijama

Facijalna ekspresija predstavlja oblik neverbalne komunikacije gdje pomoću jednog ili više pokreta ili položaja mišića lica (mimike lica) osoba izražava svoje unutrašnje stanje (osjećaje, motive, potrebe, stavove). S obzirom da je blisko povezana sa emocijama, često se dešava na nevoljnom nivou, te je osoba teško može kontrolirati.

Facijalna ekspresija je povezana sa emocijama
Psihologija

Izražavanja osnovnih emocija kao što su bijes, sreća, tuga, gađenje, iznenađenje, strah, ista su kod ljudi u različitim kulturama kao i kod čovjeka i viših životinja, pa se mogu smatrati biološki naslijeđenim. Međutim, iako su načini izražavanja isti, razlike među kulturama mogu postojati u intenzitetu samih emocija. Dok se u nekim kulturama smatra nepristojnim izraziti emocije, u drugim kulturama to nije slučaj.

Facijalna ekspresija ima bitnu ulogu u komunikaciji

Oči osobe otkrivaju mnogo o tome šta osoba misli ili kako se osjeća. Treptaji oka mogu otkriti koliko je osoba nervozna. Kontakt očima je još jedan od bitnih aspekata neverbalne komunikacije. Kontakt očima održava komunikaciju, pokazuje zainteresiranost ili uključenost, i uspostavlja kontakt sa drugima. Međutim, različite kulture različito gledaju na kontakt očima. Neke kulture smatraju da je kontakt očima znak da želimo da se natječemo i zbog toga se smatra neprikladnim, u drugim kulturama se pogled obara kako bi se izrazilo poštovanje prema nekome, međutim u nekim kulturama obaranje pogleda može se protumačiti kao nedostatak samopouzdanja.

Facijalna ekspresija se koristi i u znakovnom jeziku kako bi se izrazili određeni pridjevi i prilozi.

Sve u svemu, neverbalna komunikacija i naročito facijalna ekspresija imaju veoma važnu ulogu u komunikaciji sa drugim osobama, te stoga ako ih dobro upoznate možete postati pravi detektori i za najskrivenija osjećanja, želje, stavove drugih osoba.

IZVOR: psihoblogovanje.wordpress.com

Da li vam se sviđa ova objava? Možete nam reći u komentarima, te naravno možete ako želite navesti neka svoja iskustva koja bi se mogla vezati za ovu objavu. Cijeni se vaše mišljenje. Zahvaljujemo se unaprijed!

NE PROPUSTI  Nostradamus proriče: Tonu cijeli kontinenti i Zemlja postaje neprikladna za stanovanje

Možda će vas zanimati i ovo: