Indijanski šamani imaju tajno znanje o magiji Mjeseca

Indijanski šamani raspolažu od pradavnih vremena s velikim znanjem o kretanjima nebeskih tijela. Jedan zapis iz plemena Maya, točno navodi čak 77 pomrčina Sunca što su se dogodile između 755. i 788. godine, a samo njih četiri mogle su se vidjeti s područja gdje su živjeli. Odakle im ta znanja?

Indijanski šamani imaju tajno znanje o magiji Mjeseca
Tajna znanja Indijanaca

Indijanski šamani su imali velika znanja

Prabaka Mjesec – vladarica Zemlje

Iz povijesnih izvora proizlazi kako su indijanski šamani mogli s velikom točnošću predskazivati pomrčine Sunca i Mjeseca.

Mjesec je bio prvo nebesko tijelo kojeg su štovali naši preci. On je oduvijek posjedovao određenu tajanstvenost, a naši su preci već zarana spoznali kako se sve u prirodi odvija u skladu s ritmom mjesečevih promjena. Njegovim fazama su pridavali poseban značaj. On je bio božanstvo koje je vladalo Zemljom i trebalo se vladati u skladu s njegovim željama ako je netko želio biti uspješan u svojim pothvatima.

Mjesec – najčešće je ženskog roda

U starim legendama Mjesec je često ženskog roda. Slavili su ga kao vladaricu menstrualnog ciklusa koja donosi plodnost i novosti u životu. Zahvaljujući toj vezi s Mjesecom čovjek se osjećao odijeljen od svijeta životinja, a koje imaju sposobnost dobivanja mladih dva puta godišnje. Da bi imao potomstvo, čovjek nije određen za određeno godišnje doba. Upravo temeljem veze žene i Mjeseca, čovjek je dobio dio slobode i dio potvrde vlastitog identiteta. I tako je Mjesec postao božanstvo kojem su se molile žene, ali i muškarci.

Mjesec fascinira čovjeka sve do današnjih dana. Postoje još brojni dijelovi svijeta u kojima čovjek planira svoje aktivnosti u skladu s mjesečevim mijenama. Bez obzira radi li se o sakupljanju plodina, ili o pripremanju vina i spremanju mesa za zimu. Sve se radi u svoje, točno određeno vrijeme. Ne treba, naime, zaboraviti da mjesečeva moć djeluje na rast biljaka, na ponašanje čovjeka, na plimu i oseku, da ne nabrajamo dalje.

Od milja, Indijanci nazivaju Mjesec – prabakom. Prabaka Mjesec je zaštitinica čovjeka, koja nježno bdije nad njegovom dobrobiti. Ona određuje ritam prema kojem njeni unuci žive u skladu sa Svemirom. Zaštitnica je prastare mudrosti koju je poklonila čovječanstvu, a koja priznaje njenu vlast i živi u skladu s njom.

Odakle znanje prije znanja?

Današnji čovjek ne može izbjeći pitanje, odakle toliko znanje indijanskim šamanima iz pradavnih vremena o značenju planeta i njihovom utjecaju na život. Tada, naime, nisu postojale mogućnosti, ni tehničke ni znanstvene, za spoznaje astronomskih istina s kojima danas raspolažemo.

Možemo pretpostaviti kako su naši preci imali dva pomoćnika, uz čiju su pomoć došli do spoznaja koje smo mi tek nedavno otkrili. Jedan od njih je, svakako, izrazito intuitivan odnos prema prirodi, a koji je čovjek izgubio tijekom vremena. Drugi bi bio sposobnost promatranja. Iz povijesnih izvora proizlazi kako su indijanski šamani mogli s velikom točnošću predskazivati pomrčine Sunca i Mjeseca. A to nisu događaji koji bi se ponavljali u pravilnim vremenskim razmacima. Zbog toga su indijanski šamani morali raspolagati nama nepoznatim načinima njihovog predskazivanja.

William H. Calvin pokušao je u knjizi “Kako je šaman pokrao Mjesec” objasniti ovaj fenomen. Tijekom istraživanja u Grand Canyonu, on je pokušao dokučiti odakle šamanima ta sposobnost predskazivanja. Suočio se s brojnim teorijama kako Indijanci, uz pomoć svjetla, sjene i brijegova, mogu predskazivati pomrčine Sunca i Mjeseca. Oni su to znanje učinkovito koristili, što im je samo povećavalo ugled kod sunarodnjaka. Spomenuti autor izvješćuje o crtežu plemena Maya, a koji prikazuje pomrčine Sunca u godinama između 755. i 788. Prikazane su sve, tako da je to svojevrstan almanah. Ono što osobito zbunjuje jest činjenica da su svega četiri od 77 nabrojenih pomrčina Sunca bile vidljive na području Meksika. Neke od njih bile su vidljive samo na području Antarktika.

Sva moguća objašnjenja ove tajne ne zadovoljavaju znanstvene kriterije.

Indijanska mjesečeva meditacija

Ako niste u skladu s ritmom života, ako vas je iznevjerila vaša intuicija, ili ako težite za unutarnjim mirom, možete provoditi sljedeću meditaciju. Ona je dobra i za žene koje imaju problema s menstrualnim ciklusom. Za meditaciju je potrebna plava svijeća i miris ruže. Provodi se uvijek tijekom punog Mjeseca.

  • Sjednite na pod prekriženih nogu i zatvorite oči.
  • Osjetite kako u vaše tijelo ulazi energija Majke Zemlje.
  • Kroz duže vrijeme zrak udahnite i izdahnite ravnomjerno, duboko i polagano.
  • Vaše misli usmjerite na prabaku Mjesec i na njeno djelovanje.
  • Iskažite prabaci Mjesec svoju zahvalnost za darove što ste ih primili od nje. Dovoljno je da se zahvalite u mislima. Oslobodite potom maštu i pustite je da leti kamo želi.
  • Predočite si prabaku Mjesec kao lijepu ženu koja vas pozdravlja. Pričajte joj o svojim problemima.
  • Zamolite prabaku Mjesec za pomoć. Sada smireno očekujte savjet koji će vam ona dati. Moguće jest da vam ona neće udijeliti samo savjet, već da ćete dobiti i dar.
  • Zahvalite prabaki Mjesec na svemu i na taj se način rastanite od nje.
  • U duhu se vratite na misli i osjećaje s kojima ste započeli meditaciju.
  • Brojite od pet do jedan i potom otvorite oči.

Ako ste dobili poklon od prabake Mjeseca, to je simbol čije značenje treba odgonetnuti. Ostanite još neko vrijeme u mislima s doživljajem koji ste imali, a potom se vratite u svakodnevicu.

Kao i kod svih meditacija, i ovdje se može dogoditi da pri prvom pokušaju, ili tijekom nekoliko njih, nećete postići željeni uspjeh. No, što češće provodite ovu meditaciju, izgledi za uspjeh rastu, a prabaka Mjesec bit će spram vas darežljivija.

Mjesečeve faze

Indijanci pridaju mjesečevim fazama veliki značaj. Likovno ih prikazuju kao ženu u različitim razdobljima života. Na taj način svaka faza poprima određen značaj, a koji ima utjecaj na život čovjeka.

Mjesec raste

Faza mjesečevog rasta simbolizira žensko dijete. Ona je početak života u kojem su sadržane bitne značajke njenog razvoja. Zbog toga je ova faza pogodna za početak raznih poslova i pothvata. Mjesec je ovdje simbol radosnog isčekivanja, opravdanog nadanja i dječjeg samopouzdanja. Pored toga, on sadrži višeslojan svijet ideja, spremnost na akciju i čistoću emocija. Prema indijanskom učenju, projekti započeti u ovom vremenu obećavaju uspjeh. Djeca rođena u vrijeme ove mjesečeve faze raspolažu prodornošću i velikom energijom. Svoje ciljeve postižu vlastitim radom, uz pomoć snažne volje i pozotivnog mišljenja.

Pun Mjesec

Noć punog Mjeseca simbolizira majku, stabilnost, stvaralačku snagu, a prije svega – plodnost. Majka je ovdje simbol pouzdanja, djelatne brige i racionalnosti. Ona daje i održava život.

Pun Mjesec je slika vremena važnih i značajnih djela. Kao i u mnogim drugim religijama, Indijanci sada održavaju vjerske svečanosti, a koje su od bitnog značaja za ljudski život. Djeca dobivaju imena, provodi se inicijacija, održavaju se svadbene svečanosti. Nad svima njima bdije i daje im blagoslov pun Mjesec u ulozi brižne Majke.

Mjesec pada

Vrijeme padanja Mjeseca simbolizira stara žena. Ono sadrži različite, promjenjive energije. Životna snaga popušta, osjećaji postaju labilni, raspoloženja se mijenjaju. Ipak, uz te, uvjetno rečeno, negativne predznake, ova faza Mjeseca sadrži iskustvo i mudrost starosti. U tom se razdoblju čovjek čisti od nepotrebnog balasta. Ovo je vrijeme opuštanja. Prema indijanskom učenju, ovo je razdoblje pogodno za odbacivanje svega štetnog i nezdravog. Počevši od štetnih navika kao što su pušenje i pretjerano uzimanje alkohola, pa do drugih neumjerenosti. Djeca, rođena u ovom razdoblju mjesečeve faze, raspolažu jakom intuicijom. Ona im obogaćuje život i štiti od nepotrebnih izazova i rizika. Ova su djeca, uz to, često bezvoljna, a ni energija im nije stabilna.

Mladi Mjesec

Noć Mlađaka simbolizira – vještica. Ona je zaštitinica mudrosti vječnog, kružnog životnog tijeka. Ona razara sadašnje postojanje da bi stvorila uvjete za novo postojanje. Ne poznaje samilost, jer je njen sustav mišljenja daleko od ljudskog, na kojeg smo mi navikli. Zbog toga je mladi Mjesec simbol razaranja i simbol stvaranja. Ovu mjesečevu fazu u indijanskoj mitologiji simbolizira Ciuateotl – žena zmija. Ona je strašna i svi je se boje, ali je ujedno cijene i slave. Naime, njeno je postojanje nužnost i pretpostavka stvaranja novog, što smjenjuje staro. Noć Mlađaka je ujedno i noć mrtvih. Oni se sada obnavljaju da bi se vratili u svijet živih. Djeca rođena u toj noći raspolažu s jakom intuicijom, ali su sklona i razaranju. Poput žene – zmije, i ona razaraju bez milosti staro, da bi stvorili mjesta za novo.

Možda će vas zanimati i ovo: