Online šah – free online chess

Online šah - free online chess
Online šah – free online chess

Online šah

Online šah protiv ostalih zaljubljenika u ovu igru. Klikni “more”, te odaberi opciju igranja: jedna minuta, tri minute, pet minuta ili deset minuta.

Free online chess

Play online chess against other chess lovers. Click “more” and select the game time: one minute, three minutes, five minutes or ten minutes.

Šah izdvojeno: Zanimljivosti o Gariju Kasparovu

-Gari, potrebno je najprije dobro razmisliti, a onda igrati. Bojim se da se ne pretvoriš u Tamjanova i Larsena. I oni također prebrzo odlučuju…

Ovako se bivši šampion svijeta Mihail Botvinik obraćao svome učeniku Gariju Kasparovu. Gari je tada imao deset godina. Bio je sitan, slabunjav, ali njegove oči su, prosto, gorjele.

-Ne Larsen, ni Tamjanov, ja ću biti Aljehin – odgovarao je samouvjereni dječak.

Kao i Miša Talj i Gari je rano naučio da čita. Rano je zavolio i muziku. U kući dvoje inženjera radio-tehnike, u glavnom gradu Azerbejdžana, već su pomislili da se rađa buduća zvijezda muzike. A rodio se budući šahovski šampion… Sada se vratimo na dan rođenja: mjesto Baku, dan 13. april, godina 1963. Bilo je to vrijeme kada je na šahovskom olimpu vladao Tigran Vartanovič Petrosjan, za koga je svim srcem navijala Klara, Garijeva majka. Klara je rodom iz Jermenije, odakle je i Tigran.

Online šah – Gari Kasparov je veliki talenat

Gari Kimovič Vajnštajn će kasnije uzeti majčino prezime. U sedmoj će godini ostati bez oca i taj čudesni dječak iz jevrejsko-jermenske porodice zavoljeće šah iznad svega. Roditelji su imali običaj da rješavaju šahovske zadatke koji su se pojavljivali u lokalnom listu. On ih je samo krišom promatrao i kada je imao pet godina, otkrio je ocu svoju tajnu: “Znam napamet čitavu šahovsku ploču, imenovaću svako polje”. Mala provjera znanja i zaista, on je sve pogodio. Istovremeno je riješio i zadatak koji su roditelji dugo rješavali.

NE PROPUSTI  Šahovski problem i kako se rješava taj problem

Kada mu je bilo sedam godina, odveli su ga u šahovski kružok Doma pionira “Jurij Gagarin” u Bakuu. Trener u tome kružoku Oleg Privorotski ubrzo je shvatio da se radi o velikom talentu. Sa sedam godina postaje igrač treće kategorije, sa devet godina u omladinskoj reprezentaciji Azerbejdžana na sportskim igrama SSSR, a sa deset godina u školi Botvinika, sa 12 godina… to je već bio veliki podvig… Bilo je to januara 1976. U to vrijeme na šahovskom prijestolju svijeta već godinu dana se nalazio Anatolij Karpov, ovaj isti Karpov sa kojim igra najvažniji meč u životu, 1984.

Statistike govore da se takvi omladinski turniri igraju od 1934. godine, i da na njima nikada nije pobijedio netko tko je imao 12 godina. Uglavnom su pobjeđivali osamnaestogodišnjaci. Sada je Gari iznenadio sve, osvojio prvo mjesto, a list “Sport” iz Bakua je zabilježio da ni Talj, Spaski, ni Karpov nisu imali taj trofej sa 12 godina niti su svoju veliku karijeru započinjali tako munjevito.

Online šah – Gari Kasparov postao mlad majstor

Sa 14 godina majstor sporta. U muškoj konkurenciji niko ni prije ni kasnije nije postao tako mlad majstor. U ženskoj jeste Maja Čiburdanidze. Naravno, ni kod njega nije sve išlo tako glatko. Na prvenstvu svijeta za kadete do 17 godina 1976. godine dijelio je treće do šestog mjesta. I još jednom je postigao isti rezultat. Bio je nervozan u odlučujućim partijama. Ali on i dalje nastavlja sa rekordima. U ljeto 1978. na izbornom turniru u Daugavpilsu plasirao se ispred osam velemajstora i sa 15 godina već postao učesnik sovjetskog šampionata. Bio je to rezultat koji je označen kao velika senzacija. Talj je rekao:

NE PROPUSTI  Chess position and moves easy lesson

-Mogu imenovati samo dvojicu šahista koji su sa 15 godina nastupali tako uspješno na velikim turnirima. To su Fišer i Spaski. Kasparov je rijetka pojava u šahu. Petrosjanov komentar je bio: “Bravo Gari, ti sjajno spajaš dva stila: pozicioni i kombinatorni”.

Kasparov je tako prvi put stigao do sovjetskog šampionata u vrijeme kada je Karpov uspješno odbranio titulu šampiona svijeta u Bagiju protiv Korčnoja. Na dva različita kolosijeka teku njihove sjajne karijere od te godine do današnjih dana, da bi se, najzad, u septembru 1984. sreli u velikom meču.

Prvo međunarodno takmičenje Garija Kasparova bilo je u Banjaluci, 1979. Nastupilo je 14 velemajstora i dva majstora. On je sa lakoćom ispunio normu za međunarodnog majstora i uzgred osvojio prvi velemajstorski bal. To je pravi početak i na tome turniru sam prvi put sreo Kasparova.

Online šah – Iz knjige “Kasparov protiv Karpova”, D. Bjelica, 1984.

Da li ste veliki zaljubljenik u online šah i koliko često igrate? Možete nam reći u komentarima.

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.