Pita od krompira – Najbolji recepti za slana jela

Pita od krompira - Najbolji recepti za slana jela
Recepti

U ovoj objavi možete vidjeti recept kako se pravi pita od krompira. Ako vas zanimaju još neki najbolji recepti za slana jela ili slatka jela, upišete u pretragu npr. “Recept za pretpokladnu babovku” ili “Pretpokladna babovka” i kliknete “Search”.

Pita od krompira

Sastojci:

500 grama kora za pitu
1-1,5 kg krumpira
malo ulja
malo vegete
malo soli
oko 100 gr margarina

Priprema:

Uključite pećnicu da se zagrije na 180˚C. Odmotajte kore ih na radnu površinu. Ogulite i izrendajte krompir, pa ga pospite vegetom i uljem i sve promiješajte. Odmah u manju posudu isjecite margarin na manje komade i zagrijte ga da se rastopi. Dok se margarin topi, uzmite iz posude jedan mali komad margarina i premažite njime dno tepsije, a ostatak vratite u posudu da se topi. Čim je margarin postao tečan isključite štednjak i izmaknite posudu.

Stavite prvu koru i pospite je žlicom rastopljenog margarina. Ne treba da se trudite da namažete koru masnoćom, samo zahvatite žlicom rastopljeni margarin i onako iznad kore napravite rukom kružni pokret tako da margarina bude svuda po malo. Stavite drugu koru, margarin kako je već napisano i rukom raspoređujte rendani krompir ravnomjerno po kori. Stavljate treću koru, ponovite postupak sa margarinom i krompirom i savijte koru. Stavite savijenu pitu u tepsiju. Sve ponavljajte dok ne potrošite materijal i poslažete savijene pite jednu do druge u tepsiju. Sada sve na vrhu premažite sa margarinom i stavite pitu u pećnicu.

Postupak 2

Odmah u preostali margarin naspite dvije šalice vode i ½ kašičice soli. Ovaj rastvor malo zagrijte kako po vodi ne bi plivali komadići margarina i promiješajte malo da se sol rastopi. Kada se zagrije, isključite štednjak. Kada zapazite da je pita počela da rumeni (nakon oko 10 minuta), izvadite je iz pećnice i prelijte preljevom koji ste napravili u maloj posudi. Sipajte tako da svaka savijena pita primi dovoljno tečnosti kako bi u preostalih 20-tak minuta pečenja ostala mekana i kako bi normalno narasla. Kore su suhe, hrskave ali mekane za jelo.

Možda će vas zanimati i ovo: