Prazne kuće u natalnom i drugom horoskopu

Prazne kuće u natalnom i drugom horoskopu
Horoskop i astrologija

U natalnom horoskopu, kao i u svakom drugom horoskopu, uvijek postoje situacije kada su kuće bez i jednog planeta. Takve kuće se zovu prazne kuće, jer nema nikog doma. Ovo proizlazi iz činjenice da imamo ukupno deset planeta, a 12 kuća. Tako da teoretski imamo situaciju da su uvijek najmanje dvije kuće prazne. Tada bi to istovremeno značilo da je po jedan planet u svakoj kući. Međutim, rijetko kada imamo takav pravilan raspored, tako da je u većini slučajeva raspored planeta nepravilan i uglavnom su negdje ‘nagurani’ na jednom mjestu.

Što znače prazne kuće i događa li se nešto na tim područjima života?

Kao što znamo kuće horoskopa predstavljaju određena područja života. Ukoliko imamo planete u njima to je pokazatelj da se nešto događa na tim područjima i da su ta područja većinom vremena aktivna.

Iako je uvriježeno mišljenje da tamo gdje imamo puno planeta, da su to naše jakosti, zapravo je situacija sasvim suprotna. Tamo gdje imamo puno planeta, posebno tri i više, to su naša slaba područja, a planeti su tu da nam ukazuju na ta područja i ujedno daju podršku.

To bi bilo nešto slično vožnji biciklu. Ako ne znamo voziti bicikl, trebaju nam dva pomoćna kotača, dakle umjesto uobičajena dva kotača, za vožnju nam trebaju četiri kotača. Suprotno od toga, ako smo vješti u vožnji bicikla, dovoljan nam je i jedan kotač.

Znači li to da su onda te kuće naše jake strane?

Osnovno pravilo je da su to područja života u kojima se ne događa ništa posebno. Drugim riječima, ova područja nisu u fokusu u našem horoskopu, odnosno u životu. Želimo li detaljnije pogledati stanje, potrebno je pogledati, gdje su vladari tih kuća, jer to nam je važno znati, da vidimo jesu li te kuće pod zaštitom ili svatko može ulaziti i izlaziti i činiti što ga je volja.

NE PROPUSTI  Sanjarica za slovo E: Tumačenje snova po abecedi

Baš kao i u svakodnevnom životu, ako vlasnik kuće ima mogućnost zaštiti kuću dok je na putu, tada je ta kuća sigurna od provala i uništavanja. Recimo da vlasnik ima nadzorne kamere ili dobre susjede koji će mu javiti čim se nešto sumnjivo događa, vlasnik može uvijek brzo doći i intervenirati. Energetski gledano, vlasnik je uz svoju kuću energetski uvijek prisutan i drugi ljudi ne osjećaju da je vlasnik odsutan.

Obrnuto pak, ako je vlasnik u lošim odnosima sa susjedima ili se nalazi negdje daleko na nepristupačnim terenima ili u nekom podrumu ili rudniku odakle ne može lako izaći, pa nema brz i jednostavan pristup, takva kuća je izložena napadima, pljački i oštećivanju. Svatko može lako i bez posljedica, ući u kuću, ponašati se kako hoće, pa čak i zaposjesti kuću, a da vlasnik nema nikakav utjecaj na to.

Prazne kuće i odvijanja

Isto vrijedi i u horoskopu. Sve je dobro, dok je planet, vladar kuće u njemu prijateljskom znaku i može uredno vladati praznom kućom. Tada se sve što se tiče te prazne kuće odvija nekim normalnim redom.

Iako u horoskopu nema uljeza, postoje planeti koji tranzitiraju kroz neku praznu kuću horoskopa. To znači da nam energiziraju određeno područje života, već prema svojoj energiji. Ukoliko Saturn uđe u praznu kuću, njegova energija je energija koja hladi i steže, tako da će nas u najboljem slučaju Saturn natjerati na suočavanje sa situacijom, sagledavanjem i na kraju ćemo morati donijet neku odluku.

Jupiter u praznoj kući donosi neko širenje, sreću, lakoću i slično. Sve ovisi o vladaru prazne kuće, ako je dobro pozicioniran, utjecaj Saturna ne mora nužno biti loš ili težak. Međutim ukoliko je vladar kuće loše pozicioniran ili je slab, recimo da je retrogradan, pa je više zaokupljen samim sobom, onda ne mogu doći do izražaja niti povoljni utjecaji Jupitera u praznoj kući.

NE PROPUSTI  Numerologija i gatanje brojevima

Životni put uz pomoć natalnog horoskopa

Poseban slučaj praznih kuća, jest ukoliko su one umetnute, tada su one dio našeg ‘mrtvog kuta’ svijesti i jednostavno ne vidimo kvalitete ili slabosti na nekom području. U ovom slučaju ključnu ulogu ima vladar te prazne kuće, a planeti u tranziti mogu nam pomoći da aktiviramo to područje života odnosno da ga osvijestimo.

Međutim, da ne bi sve izgledalo da smo prepušteni vjetrometini sudbine, treba naglasiti da su sve ovo vrijedni podaci, koji će nam pomoći da bolje shvatimo svoj životni put uz pomoć natalnog horoskopa.

To ne znači da smo prepušteni sudbini, nego nam je to pomorska karta, koja nam pokazuje, povoljne i nepovoljne morske struje, koje nam mogu olakšati plovidbu,ako znamo gdje se koja struja kreće.

I tako i treba uvijek shvaćati horoskop, kao nacrt ili mapu života, koja nam služi da lakše savladamo prepreke ili još bolje zaobiđemo i još bolje, da ih konstruktivno iskoristimo. Najbolje od svega je da radimo na sebi i vlastitom razvoju svijesti, koji će nam proširiti pogled i omogućiti da vidimo mnogo više izbora odnosno mogućih puteva i rješenja u životu, a time proširiti djelokrug slobodne volje i osloboditi nas osjećaja zatočenosti sudbinom, u kojoj se osjećamo žrtvama situacija i okolnosti.

IZVOR: astroonyx.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo: