Putovanje sa kućnim ljubimcem treba dobro planirati

Putovanje sa kućnim ljubimcem treba dobro planirati
Kućni ljubimci psi

Putovanje sa kućnim ljubimcem (psom) potrebno je isplanirati u detalje, na način da je prvo potrebno informirati se o dokumentaciji za putovanje, a također i o graničnim prijelazima koje možete koristiti ukoliko putujete sa kućnim ljubimcem.

Najbitnije kada je u pitanju putovanje sa kućnim ljubimcem

Na graničnom prijelazu carinik će pregledati ljubimca, kao i putovnicu ili veterinarski certifikat o zdravlju psa. Navedeni dokumenti treba da sadrže podatke o vlasniku i upisane napomene o izvršenim cijepljenjima. Kućni ljubimac treba obavezno biti cijepljen protiv bjesnoće.

Prije cijepljenja protiv bjesnoće, potrebno je označavanje mikročipom. Ukoliko je kućni ljubimac prvo cijepljen, a potom označen mikročipom, cijepljenje se ne smatra važećim. Nakon cijepljenja potrebno je pričekati 21 dan prije ulaska na područje država članica Europske unije.

Kada se putuje u Veliku Britaniju, Finsku, Irsku i Maltu potrebno je da putovnica odnosno certifikat kućnog ljubimca sadrži i podatak o tretmanu protiv parazita.

Neke zemlje zahtjevaju i dodatnu dokumentaciju potpisanu kod veterinara u kojoj je vidljivo da pas ima zaštitu protiv buha i krpelja.

Ako kućni ljubimac ne putuje sa vlasnikom, vlasnik treba pismeno ovlastiti osobu koja je u pratnji kućnog ljubimca.

Torbe za putovanje

Ovisno o prijevoznom sredstvu kojim se putuje, npr. za avion potrebno je osigurati i torbu za putovanje koja treba da bude dovoljno velika da se kućni ljubimac može osjećati ugodno. Torba treba da osigura protok zraka i da ima čvrstu konstrukciju. Ako sa torbom kućni ljubimac ne prelazi težinu od 8 kg, može putovati zajedno sa vlasnikom. U suprotnom će biti smješteni u prtljažniku aviona. Broj kućnih ljubimaca na letovima obično je ograničen pa je potrebno rezervirati i potvrditi mjesto na vrijeme.

IZVOR: inesholly.blogspot.com

Koja su vaša iskustva kada je u pitanju putovanje sa kućnim ljubimcem? Možete nam reći u komentarima. Zahvaljujemo se unaprijed na vašem mišljenju koje može itekako pomoći!

NE PROPUSTI  Krpelji i buhe kod pasa i drugih životinja

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.