Zanimljivosti iz svijeta informatike

U ovoj objavi možete pročitati nešto kada su u pitanju zanimljivosti iz svijeta informatike. To su neke zanimljivosti o Billu Gatesu, Marku Zuckerbergu, Larryju Pageu, Sergeyu Brinu, Chadu Hurley, Steveu Chenu, Jawedu Karimu, Jacku Dorsey, Rayu Tomlinsonu, Jeffu Bezosu i Dennisu Ritchieju.

Zanimljivosti iz svijeta informatike
Informatika

Zanimljivosti iz svijeta informatike – Bill Gates

Osnivač kompanije Microsoft. On je zaslužan za prvi grafički operativni sistem na svijetu – Windows, koji je najkorišteniji sistem. Smatra se najbogatijim čovjekom današnjice.

Mark Zuckerberg

Ovaj čovjek je napravio najpopularniju društvenu mrežu Facebook. Sa njom je osvojio cijeli svijet i ima preko 800 milijuna korisnika.

Larry Page i Sergey Brin

Oni su promijenili način pretraživanja interneta. Osnovali su Google, kompaniju koja iz godine u godinu raste i širi se. Veliki broj internet servisa su pokrenuli oni a i napravili su Android, najpopularniji operativni sistem za mobilne uređaje.

Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim

Ovi momci su 2005. godine napravili YouTube koji dnevno ima preko 100 milijuna pregleda. Kasnije je Google kupio YouTube za 1,65 milijardi dolara.

Jack Dorsey

Jack Dorsey je tvorac Twitter-a. Napravio ga je da bi komunicirao sa prijateljima i rodbinom i nije ni slutio da će on postati toliko popularan. Sada je Twitter jedna od najpopularnijih društvenih mreža.

Ray Tomlinson

Ray je programer koji je napravio e-mail i danas milijuni računala komuniciraju elektronskom poštom. On je odredio da @ bude osnovna forma adrese.

Jeff Bezos

Jeff je osnivač i izvršni direktor najveće svjetske online trgovine – Amazon. Kupovina je lakša i brža uz ovu stranicu koja je broj 1 među online prodajama. Amazon je stranica koji najviše zarađuje na internetu.

Dennis Ritchie

Dennis je zaslužan za postojanje programskog jezika C i Unix operativnog sistema. Utjecao je i u stvaranju jezika C++ i C#, a s obzirom da je Linux zasnovan na njegovom radu a Windows napravljen od Unix alata i C compilera, može se reći da je Dennis među najutjecajnijim ljudima u svijetu programiranja.

NE PROPUSTI  Magijska učenja - putovanje kroz vrijeme

IZVOR: darjalubarda.wordpress.com

Da li su vam se svidjele ove zanimljivosti iz svijeta informatike? Možete nam reći u komentarima. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: