Bakterije oko nas

Bakterije oko nas
Čak četvrtina kada i kabina za tuširanje nastanjene su stafilokokom. Usporedbe radi, ta opasna bakterija pronađena je na samo 8 % kanti za smeće!

Kod kuće je najljepše, kaže stara poslovica. Nažalost, ondje je najljepše i bakterijama, koje se vole razmnožavati na mjestima na kojima ih možda ne biste očekivali. Ipak, razloga za paniku nema: izloženost patogenim mikroorganizmima može pomoći u jačanju prirodnog obrambenog sustava – pod uvjetom da poduzmemo određene mjere opreza!

Predmeti u našem domu koji su prljaviji od zahodske školjke:

Aparat za kavu – riječ je o mokrom i mračnom ambijentu, što su idealni uvjeti za nastanjivanje bakterija i plijesni.

Dezinfekcija – jednom mjesečno napunite spremnik za vodu sa četiri čaše octa i ostavite da stoji tridesetak minuta. Dobro isperite, a zatim nekoliko puta uključite aparat: neka radi s čistom vodom, tako da se miris octa izgubi prije nego što počnete kuhati kavu.

Kada i odvod – čak četvrtina kada i kabina za tuširanje nastanjene su stafilokokom. Usporedbe radi, ta opasna bakterija pronađena je na samo 8 % kanti za smeće!

Dezinfekcija – vrućom vodom temeljito operite kadu, a potom je pustite u odvod, kako biste uklonili sve što je eventualno zapelo u cijevi. Redovito dezinficirajte sredstvima namijenjenim za čišćenje kupaonice.

Sudoper – kako je u stalnom kontaktu s hranom, sudoper je 100.000 puta više kontaminiran štetnim mikroorganizmima od umivaonika u kupaonici.

Dezinfekcija – jednom ili dvaput tjedno operite ga vrućom vodom i deterdžentom, pazeći da uklonite svaki trag hrane. Odvod jednom mjesečno dezinficirajte mješavinom vode i izbjeljivača.

Čaša za zubne četkice – temeljito perete ruke nakon korištenja zahodske školjke? Vjerojatno će vas iznenaditi podatak da čaša za zubne četkice sadrži barem deset puta više opasnih bakterija!

Dezinfekcija – jednom ili dvaput tjedno stavite čašu u perilicu za suđe ili je ručno operite vrućom vodom i deterdžentom. Nakon što je isperete, prijeđite po njenoj površini nekim dezinfekcijskim sredstvom.

NE PROPUSTI  Čestitke direktoru za rođendan koje će ga zabaviti

Kuhinjska spužva – nakon tri tjedna upotrebe, 70 % kuhinjskih spužvi bit će nastanjeno bakterijama, uključujući E. Coli i salmonelu.

Dezinfekcija – ako spužvu na dvije minute stavite u mikrovalnu pećnicu, uništit ćete većinu bakterija koje se na njoj nalaze. Inače, spužvu biste trebali mijenjati svaka dva tjedna.

Štednjak – iako ga često zanemarujemo kao mogući izvor zaraze, štednjak je zapravo puno češće izložen kontaktu sa zaraženom hranom, namirnicama i rukama nego ostali dijelovi kuhinje.

Dezinfekcija – jednom tjedno sve plamenike operite deterdžentom i vrućom vodom. Dobro ih isperite i ostavite da se osuše, a zatim ih vratite na mjesto.

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.