Bigfoot se opisuje kao veliko čovjekoliko biće

Bigfoot se opisuje kao veliko čovjekoliko biće
Zanimljivosti i misterije

Bigfoot, još nazivan i Sasquatch je veliko majmunoliko stvorenje koje navodno luta u divljinama Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, posebno oko Velikih jezera, Tihog oceana, Stjenovitih planina i na sjeverozapadu i jugu SAD. Bigfoot se opisuje kao krupno čovjekoliko biće obraslo dlakom, jakog torza i visine 2-3 metra. Glava mu je mala i ušiljena prema vrhu, bez istaknutog vrata i čela. Oči su mu male, a nad njima nalazi se jaki koštani greben. Dlaka je relativno kratka i kudrava. Bigfoota su viđali još i američki Indijanci na zapadnoj obali Sjeverne Amerike u pretkolumbovske vrijeme.

Bigfoot je imao razne nazive

Indijanski nazivi za to stvorenje razlikovali su se od plemena do plemena. Tako su pripadnici plemena Luma, Bigfoota zvali Ts’emekves, plemena koja su živjela oko planine St. Helen zvali su ga Skoocoom, a najpoznatije indijansko ime je Sasquatch, kako su ga zvali pripadnici plemena Halkomelem. U indijanskim pričama Bigfoot je opasni kanibal koji terorizira sela.

Razne tvrdnje o postojanju

Prvi jači dokaz o njegovu postojanju pronašao je Eric Shipton 1951. godine. Bio je to otisak za kojeg je on smatrao da pripada Jetiju, divljem čovjeku s Himalaja. Najpoznatiji i najjači dokaz o postojanju njegovu je film koji su snimili tragači za Bigfoota, Roger Patterson i Robert Gimlin, 20. listopada 1961. u Bluff Creeku, u Kaliforniji. Ta je snimka i danas predmet raznih rasprava.

Predložene su razne vrste zivotinja kako bi se objasnila viđenja Bigfoota, ali nijedna tvrdnja nije dokazana. Kriptozoolozi Bigfoota objašnjavaju neotkrivenom vrstom majmuna, a neki koji vjeruju u Bigfoota objašnjavaju ga raznim paranormalnim fenomenima. Znanstvene zajednice odbacuju postojanje Bigfoota, jer nema dokaza o postajanju bilo kakvog sličnog stvorenja. Pored toga neki ljudi vjeruju da je Bigfoot zapravo vanzemaljsko stvorenje. Postoji nekoliko organizacija koje su posvećene hvatanju Bigfoota u Sjedinjenim Američkim Državama.

NE PROPUSTI  Zanimljivosti o Vukovaru: Stari grad Vukovar

IZVOR: bwmistery.blogspot.com

Koliko su vam zanimljive misterije? Možete nam reći u komentarima. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)