Bizarne vještine za proricanje budućnosti

U povijesti ljudskog roda mnoge su bizarne vještine korištene ne bi li se predvidjela budućnost. Ne rijetko one su bile i vrlo okrutne po ljude i sva je sreća da pripadaju dalekoj prošlosti.

Bizarne vještine za proricanje budućnosti
Bizarna prošlost

Neke bizarne vještine

AKSINOMANTIJA: Aksinomantija je metoda korištena za otkrivanje krivca. Postupak se sastojao u sljedećem: sjekira se za dršku zaveže konopcem i zavrti – kad se zaustavi, sječivo pokazuje krivca među okupljenim ljudima.

ALEUROMANTIJA: Aleuromantija je uobičajena do 9. stoljeća. Razni mogući odgovori ispisivani su su na isto toliko papirića papira, koji je zatim zavijen, uvučen u tijesto i pečen. Onaj tko traži odgovor, uzeo bi komadić kruha i pročitao odgovor. U nekim kineskim restoranima ova se tradicija održala i mogu se naručiti “proročanski kolačići”, s proročkim tekstom, što je vrlo zanimljivo i zabavno.

ALFITOMANTIJA: Alfitomantija je postupak kojim su optuženi dokazivali svoju nevinost progutavši posebno načinjen ječmeni kruščić u jednom zalogaju. Ukoliko bi došlo do gušenja ili nekih drugih neugodnosti, smatralo bi se da postoji krivica.

ANTINOPOMANTIJA: Antinopomantija je predskazivanje budućnosti rasprostranjeno u drevnom Egiptu i Grčkoj, koje se sastoji od seciranja tijela djece koja se prinose za žrtvu. Ovaj zastrašujući postupak zadržao se do kasnog Srednjeg vijeka.

ANTROPOMANTIJA: Antropomantija je slična antinopomantiji, osim što su žrtve odrasli.

APANTOMANTIJA: Apantomantija je predskazivanje budućnosti na osnovi susreta s određenom vrstom životinje ili neobičnim predmetom. Zadržalo se do današnjih dana, iako su tumačenja različita, u ovisnosti od civilizacije i povijesnog perioda (npr. susret s crnom mačkom smatra se najavom nesreće).

APSIDOMANTIJA: Apsidomantija je primitivni oblik proricanja kada vrač, dospjevši u trans, uspostavlja vezu sa đavlom koji, kroz njegova usta, priopćuje budućnost.

II

AUSTROMANTIJA: Austromantija je proricanje na osnovu kretanja vjetrova. Danas je austromantija ustupila mjesto meteorologiji.

NE PROPUSTI  Kako čestitati rođendan na 160 jezika?

BELOMANTIJA: Belomantija je proricanje strijelama. Taj način gledanja potječe iz drevnog Babilona, a koristili su ga Skiti, Arapi i neka indijska plemena. Posebno označene strijele nasumce su se bacale da bi odredile pravac kretanja, odnosno odgovorile na postavljeno pitanje.

BOTANOMANTIJA: Botanomantija je proricanje na osnovi posebnih svojstava pojedinih vrsta bilja. Na primjer, iz dima spaljenih grančica divljeg šipka ili vrbe.

CEFALOMANTIJA: Cefalomantija je zastrašujuća tehnika proricanja na osnovi tumačenja linija mozga skuhane glave magarca.

DAFNOMANTIJA: Dafnomantija je način dobivanja pozitivnog ili negativnog odgovora uz pomoć spaljivanja listova lovora, rasprostranjen u staroj Grčkoj. Što je pucketanje snažnije, odgovor je pozitivniji.

FLOROMANTIJA: Floromantija je svaki oblik tumačenja budućnosti proučavanjem boje, broja latica, vremena i mjesta sadnje biljaka. Danas se sačuvalo veoma rasprostranjeno vjerovanje da djetelina sa četiri lista donosi sreću.

Možda će vas zanimati i ovo: