Bolesti srca kod pasa i uzroci bolesti

Bolesti srca kod pasa i uzroci bolesti
Kućni ljubimci

Postoje dvije različite vrste uobičajenih bolesti srca kod pasa. Jedna od njih je prirođena i druga je stečena bolest srca psa. Svatko tko posjeduje psa mora imati znanje tih zajedničkih bolesti i lijekova. Ako imate dovoljno znanja o bolesti srca kod pasa možete brzo da izliječite vašeg ljubimca. Prirođene bolesti srca su one prilikom rođenja psa. Većina tih bolesti su uzrokovane genetskom predispozicijom, problemima u trudnoći, pa čak i problemima tijekom poroda. Ovo su glavne prirođenih bolesti srca u pasa.

Tetralogija od fallot (TOF) u psa sastoji se od četiri abnormalnosti srca koje uzrokuju nedovoljno kisika u krvi koje se pumpa u tijelo psa. To je najčešći cyanotic bolesti srca u pasa. TOF se sastoji od pulmonic stenoza, ventrikularna septalnim defekt, ventrikularne hipertrofije kvara, a najvažniji aorte. Za ovu nema toliko opcija za izlječenje psa.

Rješenja za otklanjanje bolesti srca kod pasa

Definitivno rješenje za tetralogiji od fallot u pasa je na otvorenom srcu, što je vrlo opasno, posebno za male pse. Postoji još jedna operacija srca koja je manje opasna te se preporučuje za manje pse, ali ti efekti su definitivno manji od pune operacije na otvorenom srcu.

Ovo je još jedna glavna prirođena bolesti srca u psa. Patent ductus Arteriosus je mala arterija između aorte i plućne arterije kod pasa koji se normalno zatvara pri porodu ili ubrzo nakon toga. Liječenje ovog problema može biti učinjeno samo operacijom. Ako je vaš pas mlađi od 2 godine, onda je operacija najbolji lijek za ovaj poremećaj.

Pulmonic stenoza u pasa

U ovoj vrsti prirođenih bolesti veza između desne strane srca i pluća je blokiran. Veterinari savjetuju operaciju srca da biste psa izliječili od ove bolesti.

NE PROPUSTI  Bengalska mačka je mačka lijepog egzotičnog izgleda

Stečena bolest srca

Stečena bolest srca nije urođeni nedostatak. Ovaj poremećaj je izazvan ili stečen nakon rođenja psa. Tako da je nastao tokom života psa.

Kronična bolest zalistka

Kronična bolest zalistka je degeneracija i zadebljanje srčanog zaliska. To je vrlo uobičajeno. Za liječenje ovog poremećaja možete koristiti inotropne lijekove koji povećavaju kontrakcije od glavnih srčanih mišića.

Infarktne bolesti

Ovaj poremećaj utječe na mišićne zidove psa. Zidovi sprečavaju srce od širenja za pravilan protok krvi. Ovaj problem treba transplantaciju srca, a budući da nema presađivanja na raspolaganju za pse, to se ne može izliječiti.

Aritmije

Aritmija uzrokuje više problema bolesti poput, hormoni, neravnoteža elektrolita, itd. Lijekovi poput digoxina i atropina su neki od tretmana za liječenje ovog poremećaja.

Pericardial izljev

Pericardial izljev je akumulacija tekućine u  osrčje psa. Ovaj poremećaj treba brz tretman. U većini slučajeva, veterinari će izvući tekućinu iz pluća da se smanji pritisak.

To su bili glavne bolesti srca kod pasa i odgovarajući lijekovi za pse. Ako sumnjate da vaš pas ima bilo koju od tih bolesti srca, idite do najbližeg veterinara za pavilnu dijagnozu i liječenje.

IZVOR: kucni-ljubimci-elve.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo: