Dobro raspoloženje je bitno za dužinu života

Dobro raspoloženje je bitno za dužinu života
Da biste doista postigli dobro raspoloženje, stručnjaci za prehranu preporučuju sir, banane, peršin, cimet, papar, paradajz, rezance…

Neka hrana posjeduje supstance što djeluju na organizam poput prirodnih pilula sreće: uz njihovu pomoć postići ćete dobro raspoloženje.

Dobro raspoloženje jača zdravlje

Najnovije otkriće moderne medicine zove se – psihonumerologija. Ta teško izgovorena riječ pokriva sadržaj koji je presudan za bolje raspoloženje, za dužinu i kvalitetu ljudskog života. Naime, znanstvenici su dokazali da funkcije našeg tijela direktno ovise o duševnim raspoloženjima i o mislima koje je teško kontrolirati, jer su pod utjecajem osjećaja. Tko nikako da postigne dobro raspoloženje, tko se nečeg boji, kojeg muče brige, taj daje svom tijelu određene signale. Njihova poruka glasi: Sve je uzalud! Ne treba se boriti! Sve to ionako nema smisla.

Nakon takvih signala ne treba se čuditi bolovima u želucu, proljevima, srčanim smetnjama, glavoboljama i sličnim tegobama. Ono što je još negativnije, takvi signali koče imunološki sustav organizma. Tijelo se prestaje opirati uzročnicima bolesti, ili njegova obrana znatno slabi. A mogu se javiti i samorazaralačke reakcije. Pokazalo se, na primjer, da su mnoge prehlade rezultat zato što nemamo dobro raspoloženje.

Popravimo dobro raspoloženje i oslobodimo se strahova

Postoji, međutim, i druga strana medalje. Utjecaj psihe na tijelo treba okrenuti u pozitivnom pravcu da bismo postigli dobro raspoloženje. Radost, opuštenost, zainteresiranost za razne sadržaje, sve to jača imunološki sustav organizma. Mozak je, naime, divan laboratorij, koji je u stanju proizvoditi svojevrsni opijat. On dolazi u krv i čini nas sretnim kad našim osjetilima doživimo nešto lijepo i radosno.

Zbog toga se moramo osloboditi strahova i briga, kako bi u naše srce ušli radost i ljepota života. Moramo postići dobro raspoloženje tako što ćemo se radovati malim stvarima u životu, a ne da od malih problema nepotrebno stvaramo velike.

NE PROPUSTI  Kalkulator ljubavi koji računa spojivost s partnerom

Prehrana je bitna za dobro raspoloženje

Banane poboljšavaju dobro raspoloženje, čokolada tješi dušu, a sir vas čini radosnim. Tvrde to stručnjaci za ljudsku prehranu sa Sveučilišta Betheseda. Ova začudna djelovanja počivaju na određenim sastojcima koji su u pojedinoj hrani osobito dobro zastupljeni.

Banane posjeduju harmanalkaloide što djeluju poput pilule sreće. Tko odmah ujutro kad ustane pojede bananu, imat će bolje raspoloženje.

Maslac jača živce, podiže razinu kolesterola. Nakon toga čovjek bolje podnosi stresove. Preporuka: Ujutro uzmite s kruhom oko 10 grama maslaca. Ali ne više! I protivnom, mogla bi razina kolesterola previše porasti.

Chili i papar posjeduju supstance koje pale u ustima. Mozak njihovo djelovanje osjeća kao bol i odmah šalje u obranu u tijelu prisutne tvari, endorphine. To su tvari što proizvode osjećaj sreće. Zbog toga papar ili chili na jutarnjem kruhu, uz pomoć endorphina može pojačati dobre osjećaje.

Sir, rezani, rajčica, peršin pomažu imati bolje raspoloženje

Sir čini čovjeka sretnim. Tijekom njegovog zrenja nastaju iz bjelančevina specijalne supstance kao što su thyramin, tryptamin i penylethylamin. One djeluju antidepresivno. Oko 50 grama sira nakon ručka ili večere može imati antidepresivno djelovanje.

Rezanci i zobena kašica sadrže supstance što u tijelu pobuđuju proizvodnju hormona sreće – serotonina. Zobena kašica ima ujutro najbolje djelovanje. Rezanci, opet, i podne i navečer.

Rajčica posjeduje aktivne tvari što umiruju psihu i motoriku čovjeka u stresnim stanjima. Zrela rajčica je dobra za opuštanje.

Peršin ima supstancu što djeluje poput sredstva za osvježavanje. Onaj tko treba i želi biti osobito učinkovit, mora uzimati više peršina.

Čokolada potiče u tijelu produkciju serotonina – hormona sreće, zahvaljujući bogatom sadržaju phenylamina, čime se postiže dobro raspoloženje. Pri depresivnim stanjima, već komadić čokolade može biti velika pomoć.

NE PROPUSTI  Tradicionalna tibetanska medicina: Pet elemenata

Cimet posjeduje mirisne tvari što imaju erotizirajuće djelovanje. Kako u žena, tako i u muškaraca. Onaj tko, prije svega na večer, želi pojačati bolje raspoloženje, trebao bi otprilike tri minute mirisati cimet.

Ovaj tekst je isključivo informativnog karaktera. Za postavljanje bilo kakve dijagnoze, medicinski savjet ili liječenje obavezno se obratite svom liječniku.

Da li vi imate dobro raspoloženje ili? Možete nam reći u komentarima. Hvala.

Možda će vas zanimati i ovo: