Doručak treba biti kvalitetan i zdrav

Doručak treba biti kvalitetan i zdrav
Nutricionisti savjetuju kako bi idealan doručak trebao izgledati.

Svi već znamo da je doručak izuzetno bitan obrok, te treba biti nutricionistički bogat i jak. Ipak, jaka hrana nije isto što i nezdrava hrana, pa vam dajemo listu stvari koje se ujutro nikako ne bi trebale naći na vašem tanjuru.

Što treba izbaciti za doručak

1. SLANINA, ŠUNKA I KOBASICA

Konzumiranje prerađenog mesa povezano je s povećanjem rizika od raka debelog crijeva. Centar za istraživanje raka objavio je listu namirnica koje su povezane s povećanim rizikom od raka i koje zato treba izbegavati, a nitrati iz prerađenog mesa nalaze se na samom vrhu te liste. Zato je vrijeme da izbacite ovakvo meso, ne samo iz doručka, nego i iz drugih obroka.

2. SLATKE PAHULJICE

Neke pahuljice prepune su ugljikohidrata i šećera, pa kad ih jedete šećer u krvi naglo skače, a zatim se vrtoglavo spušta. Budući da vjerojatno ne želite ovakav energetski kolaps na početku dana, najbolje je da izbjegnete doručak od slatkih pahuljica.

3. PALAČINKE S PRELJEVIMA

Prirodni voćni i biljni sirupi, poput sirupa javora, mogu biti vrlo zdravi zaslađivači, ali je nevolja u tome što se na tržištu nalazi previše umjetnih sirupa sličnog mirisa i okusa, koji su potpuno nezdravi. U ovim proizvodima ima previše glukoze, koja dovodi do toga da se stvara suvišna mast između organa. Pored debljanja ova mast je vrlo opasna i zato što može dovesti do stvaranja raka.

4. KRAFNE I SLATKA PECIVA

Jasno je da ove namirnice sadrže ogromne količine šećera, koje se nikako ne mogu smatrati zdravima. Šećer je najgori način da napunite rezervoare u organizmu ujutro, zato što povećava razinu šećera u krvi. Ovo znači da ćete poslije ovakvog obroka brže ogladnjeti, ali i da sebe stavljate pod veći rizik od pretilosti i dijabetesa.

NE PROPUSTI  Čestitke za rođendan sinu koje će ga sigurno zadiviti

5. GOTOVI SENDVIČI ZA PODGRIJAVANJE

Na tržištu postoje i zdrave verzije ovog obroka, ali se češće susrećemo s proizvodima koji su puni aditiva i natrija, a kada se uzme u obzir kako negativno ovi sastojci mogu utjecati na organizam, vrijeme utrošeno za pravljenje vlastitog sendviča za doručak počinje zvučati kao sjajna investicija.

6. LIGHT VOĆNI JOGURTI

Ovi proizvodi osvajaju tržište zato što imaju samo oko 100 kalorija i mogu se naći u najrazličitijim okusima, ali oni su puni umjetnih zaslađivača koji su štetni za organizam. Zato je bolje izabrati običan jogurt s manje masti.

7. MUFFINI

Vrlo je zgodno svratiti u pekaru svakog jutra i kupiti neki od primamljivih, šarenih muffina. No sjetite se da je u njima sadržano sve ono što vam ujutro nikako ne treba: bijelo brašno, maslac i mnogo šećera. Ako za doručak baš želite muffin, držite se manjih porcija – sasvim su dovoljni oni veličine većeg jajeta.

A što je s doručkom?

Nutricionisti savjetuju kako bi idealan doručak trebao izgledati: – Biološki vrijedan doručak mora sadržavati proizvode od žitarica, jednu krišku kruha od crnoga, raženog ili integralnog brašna, 2 dl mlijeka, jogurta ili kiselog mlijeka, 100-150 g mladog sira i nešto povrća. Idelano bi bilo i pojesti jedno kuhano jaje umjesto sira.

Što vi jedete za doručak? Recite nam u komentarima. Hvala!

Možda će vas zanimati i ovo: