Emocije i osjećaji pod povećalom: Riječi koje ubijaju

Emocije i osjećaji pod povećalom: Riječi koje ubijaju
Zdravlje čovjeka

Mnogi istraživači ljudskog organizma nastoje otkriti koju povezanost imaju emocije i osjećaji i oboljenja, ali dok se potpuno ne objasni ta tajna veza koja će nam pomoći da preduhitrimo moguća oboljenja, najbolji savjet u ovom trenutku je: stičite pozitivne osjećaje o sebi i širite ih i na druge ljude oko sebe.

Emocije i osjećaji: Uzroci oboljenja

A da za to imate razloga uvjerit će vas i sljedeći mali pregled emocionalnih uzroka oboljenja, nastao na osnovu rezultata dosadašnjih istraživanja u psihosomatici:

I

– Agresivne i “ratoborne osobe”, koje ne mogu kontrolirati bijes, sklone su čiru na želucu i dvanaestercu, degenerativnom artritisu i infarktu. Od srčanog udara obolijevaju i osobe koje se previše živciraju zbog drugih i radi društvenog stanja, koje nisu u stanju mijenjati se niti distancirati, tako da ih obuzima osjećaj bespomoćnosti.
– Vrlo egocentrične osobe koje često mijenjaju raspoloženje – čas su uravnotežene, čas pretjerano uzbuđene – često pate od raznih neuroza i fobija, a pomalo i od kroničnih oboljenja.

II

– Nezadovoljena potreba za fizičkim kontaktom i dugotrajno nezadovoljstvo koje sa sobom nosi osjećaj gorčine, nisu nimalo naivni uzroci. Oni vode ka upali pluća, astmi, oboljenjima dišnih organa, bolestima očiju i tzv. otorinolaringološkim oboljenjima.
– Osjećaj nemoći da se izađe na kraj sa problemima, bespomoćnost u konfliktnim situacijama, pesimizam i pomanjkanje volje također mogu uzrokovati ozbiljna oboljenja. Na spisku posljedica su nizak krvni tlak, anemija, upala crijeva, artritis, bolesti bubrega i kože.

III

– Nagla promjena osjećaja, mržnja i zloba, gušenje emocija – vode ka raku i poremećajima krvi. I kad smo već kod iskazivanja emocija (smijeh, plač, potreba da se otvorimo pred drugima), zanimljivo je reći da šutljivi, zatvoreni ljudi, češće obolijevaju od onih koji rado i puno razgovaraju. Šutnja iziskuje veliki napor, opterećuje i izaziva glavobolju, čir na želucu, bolesti srca, pa čak i rak.
– Ako ste osoba sklona strahovima i osjećaju krivnje, trebali bi znati da to može uzrokovati anemiju.
– Inferiorni ljudi, previše povučeni u sebe i zatvoreni za ostali svijet, pate od migrena i imaju problema s alergijama.
– I na koncu, potisnuta agresivnost i osjećaj kako ste prevareni i iskorišteni, ukoliko ih se ne oslobodite na vrijeme mogu uzrokovati neugodni reumatoidni artritis.

NE PROPUSTI  DEPRESIJA I NESANICA SU NAJBRŽE RASTUĆE BOLESTI DANAŠNJICE, BRŽE ČAK I OD KARDIOVASKULARNIH I MALIGNIH BOLESTI

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakvu dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

U kakvom su stanju vaše emocije i osjećaji? Možete nam reći u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: