Excalibur je mač kojem se pridaju velike magične moći

Excalibur je mač kojem se pridaju velike magične moći
Po predanju, kralj Arthur je izvukao mač iz kamena i time dokazao svoje pravo na britansko prijestolje. Međutim, ako ga je po predanju izvukao iz kamena, i postao svebritanski kralj, kako je taj isti mač mogao dobiti kasnije na dar od Gospe od Jezera? Prema pričama o kralju Arthuru, mač za kojeg se govorilo da je izvučen iz kamena nikada nije bio korišten u bitkama. Njegovo oružje je bio legendarni Excalibur. Mač Excalibur mu je dala gospa iz jezera kada se iz vode pojavila ruka i predala mu magični mač.

Excalibur se prvi put pojavljuje u starim keltskim zapisima, kojih ima mnogo o ovom legendarnom maču. Po prvom predanju, Velškim poemama iz XII stoljeća, mač kralja Arthura se zvao ”Caledfwlch” i bio je najvrijednije što je Arthur posjedovao, ali ne i jedino njegovo oružje. Irci pak, njegov mač nazivaju ”Caladbolg”. I jedno i drugo ime znače otprilike isto, mač koji nanosi velike i teške povrede. Opisan je kao veliki mač za dvije ruke, kojem nije mogao odoljeti ni jedan oklop.

Excalibur se pojavljuje u mnogim mitologijama

Sa druge strane, Excalibur je mač kojem se pridaju velike magične moći u objema, pa kasnije i u rimskim, francuskim, britanskim i mnogim drugim mitologijama, i kojim je Arthur baratao jednom rukom. Sasvim drugačije nego sa velikim i teškim mačem za dvije ruke, kako ga opisuju ranije.

Da Excalibur nije mač u kamenu, tvrdi i poema ”Vulgate Mort Artu” koja opisuje bitku kod Camlann-a. Po toj poemi kralj Arthur je već par godina kralj Britanije, kada mu kao neprijatelj prijeti njegov sin Mordred, kojeg je rodila Arthurova sestra, vještica Morgana. Svjestan da protiv magije ne može da se bori golim čelikom, Arthurov mag Merlin upućuje Arthura kod Gospe od Jezera od koje dobija magični mač Excalibur za odsutnu bitku protiv zle magije.

U toj bitci nakon teške borbe u kojoj je izvojevao pobjedu, ali i smrtno ranjen, on predaje Excalibur Sir Grifletu (jednom od malobrojnih preživjelih) da vrati Excalibur Gospi od Jezera, kako nitko drugi ne bi mogao da koristi njegove magične moći.

Dva mača pod istim imenom

Kako su se onda ova dva mača, tako različita po opisima, našla pod istim imenom? Odgovor leži u djelu ”Le Morte d’Arthur” (The Death of Arthur), koju je napisao Sir Thomas Malory i objavio 1485. godine. U njemu, Malory navodi obadvije verzije priče o Arthurovom maču, iz velške i irske mitologije, i slučajno ili namjerno, obadva mača naziva jednim imenom, Excalibur.

NE PROPUSTI  Najpoznatija fotografija seksualnog napada u povijesti?

To djelo je postalo najvažniji i glavni izvor svih kasnijih djela o Arthuru i njegovim vitezovima, pa se i zabluda o jednom te istom maču prenosila stoljećima. Čak se i u dva filmska ostvarenja ta zabluda prenijela na veliki krug ljudi, i tako samo pojačali uvjerenje da je to samo jedan mač. U pitanju su crtana adaptacija Walt-a Disney-a iz 1963. godine, ”The Sword in the Stone”, kao i film ”Excalibur” koji je režirao John Boorman 1981. godine.

IZVOR: bwmistery.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)