Hrčak kao simpatični kućni ljubimac

Hrčak kao simpatični kućni ljubimac
Mali kućni ljubimci

Osnovne vrste hrčka su: sirijski ili zlatni hrčak, ruski, kineski i sibirski. Njihov naziv označava i njihovo porijeklo, a razlikuju se po boji i duljini krzna, veličini, te nešto manje po karakteru. Životni vijek hrčka je 2-3 godine.

Hrčak je zanimljiva životinja

Hrčak je zaigrana, umiljata i znatiželjna životinjica. Ne treba puno prostora i lako se prilagođava okolini. Hrčka je poželjno svaki dan puštati iz kaveza, ali ga cijelo to vrijeme treba imati na oku. Hrčci su nestašni, vole se penjati i zavlačiti u najskrovitija mjesta. To može biti opasno zbog nepristupačnosti mjesta i mogućnosti da mali glodari naprave štetu ili pojedu po njih opasan materijal.

Hrčak je noćna životinja. Prespavat će većinu dana, a probuditi se navečer i biti aktivan cijelu noć. Tada najčešće vrti svoju igračku – kotač. Pri tome proizvodi buku pa nije dobro rješenje da njegov kavez smjestite u blizini spavaće sobe.

Hrčke nije dobro buditi danju, jer im se remeti njihov bioritam, što može biti loše za njihovo zdravlje i raspoloženje. Hrčak će ugristi u vrlo rijetkim situacijama; ako ga trgnete iz dnevnog sna, uplašite ili previše uznemirite.

Kavez

Kavez za hrčka treba biti namijenjen glodarima (metalni kavez najmanje 60 x 50 x 40 cm), jer će u suprotnom vrlo lako naći ili progristi izlaz i pobjeći. Pripazite i na razmak između rešetki. Kavez ne smije biti ovalnog ili okruglog oblika jer bi hrčak mogao izgubiti orijentaciju i razboljeti se. Kao podlogu, najbolje je staviti strugotine od drva ili kupiti gotovu stelju za hrčke. Kavez je dovoljno čistiti dva puta tjedno, jer su hrčci vrlo uredne životinjice, ali mjesto na kojem hrčak vrši nuždu treba čistiti svaki dan. Prilikom pranja kaveza, sredstvo za čišćenje treba dobro isprati.

Kavez još treba opremiti kućicom u kojoj će vaš ljubimac spavati, posudicom za jelo, pojilicom, kotačem za održavanje kondicije i drugim igračkama za glodare, i posudom za nuždu. Kavez treba biti na stabilnom mjestu, jer ga u suprotnom hrčak svojom aktivnošću može srušiti. Ne smije biti na propuhu niti preblizu izvoru toplote (peć, radijator, izravna sunčeva svjetlost). Hrčcima smetaju vlažne prostorije i dim, a sve navedeno može ozbiljno ugroziti zdravlje vašeg hrčka. Mnogi kućni ljubimci, poput pasa i mačaka, su prirodni neprijatelji hrčcima. Držite ih podalje od hrčaka.

NE PROPUSTI  Alergijske reakcije mogu imati i kućni ljubimci

Kako da se pripitomi hrčak

Lakše ćete pripitomiti mladog hrčka, zato neka vaš novi ljubimac ne bude stariji od osam tjedana. Kad maleni hrčak stigne u vaš dom, budite strpljivi. U početku ga nemojte puštati iz kaveza, a bilo bi dobro da ga prva dva dana ne dirate kako bi se privikao na novi dom. Potom mu dopustite da vas onjuši i privikne se na vaš glas. Kad je budan pokušajte ga lagano primiti u ruke i maziti. U ruke stavite neku poslasticu za hrčke koja će ga privući. Hrčak se uzima u ruke tako da se nježno obuhvati objema šakama. Hrčci mogu biti jako brzi, zato budite oprezni kako vam hrčak ne bi ispao.

Kada primijetite da se prilagodio na okruženje, polako ga počnite puštati iz kaveza, neka istražuje. Hrčci vole raznoliku hranu i pomalo su izbirljivi. Treba im kupiti gotovu, visokokvalitetnu hranu za hrčke koja će zadovoljiti njihove prehrambene potrebe i hraniti ih jednom do dva puta dnevno. Preporučuje se hranu obogatiti manjim količinama svježeg voća i povrća. Hrčci obožavaju svježe voće i povrće; jabuke, maslačak, radić, banane i lješnjake. Poslastice su suha mrkva, štapići od jabuke, bomboni od jogurta.

Za trošenje zuba, hrčku stavite u kavez komadiće prirodnog drveta jabuke, jasena ili lipe. Možete kupiti gotove grickalice i kamen za trošenje zuba koji je ujedno i izvor minerala za vašeg ljubimca. Zanimljivo je da hrčci s obje strane obraza imaju vrećice u koje “pospremaju” hranu, pa se nemojte uplašiti ako vaš hrčak počne puniti svoje “spremište”. Hrčci će tako hranu prenijeti na neko skrovito mjesto i spremiti je za kasnije. Nemojte zaboraviti da hrana neće biti dugo svježa. Očistite kavez i skrivenu hranu najmanje jednom tjedno.

Zdravlje hrčka

Vrlo je važno da hrčak uvijek ima svježe vode. Najbolji izbor je pojilica koja se zakači na kavez. Nabavite pojilicu koja ima široko grlo i metalni vrh jer je laka za čišćenje, a očistite je svaki drugi dan. Hrčak će je vrlo brzo naučiti koristiti.

Hrčku nikad nemojte davati ostatke ljudske hrane, šećer, čokoladu ili bombone. Nemojte mu davati niti povrće poput kupusa, sirovog krumpira, lista rajčice, rabarbaru. Hrana koja sadrži med, voćni šećer i ostale visokokalorične stvari treba biti ograničena.

NE PROPUSTI  Tarantule su sigurno zanimljivi kućni ljubimci

Ako vaš hrčak nema apetita, kašlje ili mu curi nos, potražite veterinarsku pomoć. Hrčci su dosta podložni stresu.

Izgled zdravog hrčka:

– kreće se brzo i spretno
– oko njuškice, očiju i zadnjice ima čisto i uredno krzno
– krzno mu je gusto
– oči su otvorene i sjajne, bez iscjetka
– nema poteškoća s disanjem (diše tiho)
– nosić mu je suh
– nema nikakve vidljive povrede.

Kako se razmnožava hrčak

Hrčak se razmnožava najbrže od svih sisara, a ženke se mogu razmnožavati već od šestog tjedna. Graviditet traje oko 16 dana. U kavez ženke stavite malu kutiju ili posudicu da bi mogla u njoj napraviti gnijezdo. Ženka će trebati suhu hranu, vitaminske dodatke za vodu, posudicu za gnijezdo i upijajući pamuk, tkaninu ili papir kao i uobičajene zalihe.

Marljivo će skupljati i zakopavati hranu, kopati više nego obično i graditi svoje gnijezdo. Ženka hrčka u prosjeku okoti 6 mladunaca, iako može imati i 15 mladih. Prvih 5 dana se ne smije dirati ženka i mladunci, niti čistiti kavez. Nakon 4 tjedna mladunci se mogu odvojiti od majke, a nakon 3 mjeseca su potpuno odrasli. Kod većine hrčaka su moguće zajednice mužjaka i ženki, ali sirijske (zlatne) hrčke nije dobro držati u istom kavezu.

Mjere opreza

Hrčci nisu društvene životinje i zato možete nabaviti samo jednog hrčka. Ukoliko želite više hrčaka, budite oprezni ako ih stavljate u jedan kavez. Neke vrste, poput ruskog hrčka, mogu živjeti zajedno i u paru. No uvijek je, za svaki slučaj, dobro imati poseban kavez. Sirijski (zlatni) hrčak, voli biti sam.

Ukoliko ne želite svakih dva mjeseca imati potomstvo, nikako ne kupujte par. No, isto tako ako želite nekoliko hrčaka istog spola, posavjetujte se mogu li biti zajedno.

Ako vam hrčak pobjegne, pokušajte ga naći noću jer je tada veća šansa da ćete ga vidjeti ili čuti. Važno je da ne može izaći iz kuće ili stana i da ga druge životinje ne mogu ozlijediti. Pretražite prostoriju. Stavite malo njegove hrane (voće ili nešto što jako voli), vodu i gnijezdo u kutiju, tako da hrčak može ući, a ne može izaći. Vjerovatno će po noći izaći iz skrovišta i prespavati u kutiji, u kojoj ćete ga ujutro i pronaći.

IZVOR: mycutebaby1.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo: