Sugar glideri ili mali zlatni penjaši su egzotični ljubimci

Sugar glideri ili mali zlatni penjaši su egzotični ljubimci
Mali kućni ljubimci

Sugar glideri su popularni egzotični ljubimci zbog  njihove male veličine i slatka, ali neobična, izgleda. Sugar glideri kao kućni ljubimci su slatki i divni ljubimci kada znate kako ih dobro paziti. Prije odluke za bilo kojeg egzotičnog ljubimca morate znati sve ZA i PROTIV tog kućnog ljubimca i ustanoviti jeste li sposobni za TO i hoćete li biti prava osoba koja će se brinuti o njima tijekom njihovog ne malog životnog vijeka. Sugar glideri dobivaju svoje ime od svoje ljubavi prema šećeru i njihove sposobnosti da klize s stabla na stablo.

Krzno i razmnožavanje

Krzno im je sivo-plave boje pa sve do smeđe boje, s tamnom crtom koja se proteže od sredine glave po sredini leđa, pa sve do korijena repa. Vrh repa im je često bijele boje. Dužina glave i tijela im je otprilike od 160 – 210 – prosječno 170 mm, dužina repa 165 – 210, prosječno 190 mm. Težina mužjaka od 115 – 160, u prosjeku 140 grama, dok ženke teže od 95 – 135, u prosjeku 115 grama.

Na zadnjim i prednjim nogama imaju po pet prstiju, koji su zavijeni i imaju vrlo oštre kandže. S obzirom na to da su noćne životinje, imaju velike oči te razvijeno čulo njuha. Uši su im tamno pigmentirane te nisu obrasle dlakom.

Sugar glideri, poput klokana, imaju torbu u kojoj  bebe, zvani joeys, žive 60 – 70 dana. U dobi od oko 4 mjeseca, joeysi imaju sposobnost da se sami izvuku izvan vrećice. U divljini, sugar glideri ostaju na drveću, i gotovo nikada, ne dodirnu zemlju. Sugar glideri prave gnijezda u rupama u starim  stabalima i obilježavaju njihova gnijezda s urinom. U divljini, sugar glideri mogu boraviti u grupama od oko 15 – 30 jedinki.

Jesu li sugar glideri dobri kućni ljubimci?

Da, međutim, oni nisu tako jednostavni za držanje kao hrčci ili gerbili. Trebaju gotovo jednak tretman kao i mačke. Ne samo da ćete morati hraniti svoje glidere, već ćete vjerovatno potrošiti malo novca za stanište za svog ljubimca. Sugar glideri su društvena bića i trebaju druženje. Zbog činjenice da žive u gnijezdima, sugar glideri ne mogu biti sami. Dajte svom glideru prijatelja.

Zainteresirani, pametni i živahni sugar glideri uživaju u igri s ljudima. Duboko se vezuju i uživaju u druženju s vama sudjelujući u zabavnim aktivnostima. Ako želite dobro druženje – vole se zagrliti u toplom džepu.

Oni će se dodatno penjati samo na bilo koju vrstu uspravne površine – samo da bi mogli skočiti u svoj zaštitni znak koji gotovo izgleda kao let. Oni također vole istraživati, pa nadgledati svoje zadatke i paziti na njih.

Kavez

Mjere kaveza najmanje 51 x 51 x 77 cm, ili 91 x 61 x 91 cm na više nivoa na podignutoj površini u tihom prostoru koji nije daleko od izravne sunčeve svjetlosti. Što veči kavez to je bolje.
Izradite opuštajuću, zabavnu okolinu postavljanjem brojnih višeslojnih površina s kutijama, štapovima i šipkama. Sugar glideri uživaju u igračkama kao što su ljuljačke, tuneli i kotači, baš kao i ono što vidite u području hrčaka ili opreme za ptice u trgovini za kućne ljubimce.

Dajte vašim sugar gliderima veliko odmorište, poput šupljeg stabla ili gnijezda za ptice ili im dajte vrećicu za odmaranje.

Kako se ponašaju sugar glideri?

Sugar glideri su šarmantni, razigrani i zabavni kućni ljubimci. Kao što je gore navedeno, oni su vrlo društveni, a idealno je držanje u parovima ili grupama. Dva ili više mužjaka (ili ženki) obično se dobro slažu u istom kavezu.

NE PROPUSTI  Činčile su vrlo inteligentne male životinje

Ljudska komunikacija je dodatno bitna ako želite prijateljskog i društvenog sugar glidera, pogotovo ako ne želite imati više od jednog. Omogućiti im da se voze u džepu ili u vrećici tijekom dana i to je vrlo jednostavan način za povezivanje i komunikaciju sa vašim sugar gliderom.

Sugar glideri su prilično uredni, pa i nemaju komplicirane smještajne potrebe. Osim toga, oni imaju tendenciju da budu relativno zdravi i uravnoteženi i također bi mogli živjeti da budu 12 – 14 godina u zatočeništvu.

Obično nisu divni izgledi za urednost doma – njihovi nokti su oštri, kao i ogrebotine koje stvaraju ako trebaju kopati dok se penju ili dolaze na vas (održavajte ih dobro).

Oni također imaju oštre zube i, iako nisu agresivni, zasigurno će napasti ako se zaista osjećaju zastrašeni ili uplašeni. Oni također imaju otprilike istu inteligenciju kao i psi, jer kad se ispravno obučavaju, mogu naučiti svoje ime, doći kada ih se zove, a čak i napraviti trikove.

Dobro se vežu za vlasnike

Druga prednost u odnosu na kućne ljubimce “glodara” je da sugar glideri – kada se hrane odgovarajućom ishranom – nemaju gotovo nikakav miris.Također se čuvaju besprijekorno i nikada ne zahtijevaju kupanje.

Budući da sugar glideri nisu glodari, oni ne moraju instinktivno žvakati stvari i nisu destruktivni po prirodi. Vjerovatno jedna je od najvažnijih stvari o sugar gliderima kao kućanskim ljubimcima je koliko čvrsto – i trajno – se vezuju za svoje ljudske “obitelji”.

Jednom kad su u potpunosti povezani s vama i vašom obitelji – oni mogu ići gotovo svuda s vama u javnosti bez kaveza (kupnja, namirnice, filmovi, itd.). I ne žele napustiti rame ili džep.

U ovom aspektu – imaju upravo suprotan “mentalitet” od glodara – u tom trenutku, kada su potpuno obučeni i povezani s vama, obično se neće “sakriti” ili bježati jer instinktivno žele biti sa svojom “obitelji” više nego bilo što drugo.

Što jedu sugar glideri?

Sugar glideri jedu raznu hranu. Različita je ishrana u divljini i u zatočeništvu. Ovi kućni ljubimci konzumiraju povrće, voće, bjelančevine, insekte, crve kao i lepezu uobičajenih domaćih namirnica, kao što su uzgojena jaja, jogurt, orašasti plodovi i voćni sok.

Postavite nekoliko hranilica u svoj kavez i osigurajte stalnu svježu vodu. Jedu puno voća slatkog, nešto manje kukaca, ali najviše slatkog voća uz žitarice i par mješavina.

Jesu li dobri kućni ljubimci za djecu?

Uopće, sugar glideri su loše životinje za djecu. Sugar glideri su jedinstvene životinje, sa složenijim potrebama od vašeg tipičnog sićušnog kućnog ljubimca, npr. hrčka. Bilo bi dobro da djeca dobiju glidera za ljubimca ako imaju odgovorne mame i tate koji će se boriti s glavnim obvezama posjedovanja glidera.
Prvo, postoji ekonomska predanost koju vaši roditelji žele rješavati. Sugar glideri su skupe životinje kada uzmete u obzir sve uključene troškove – pogotovo ako ih držite u paru što je i preporuka.

Drugo, potrebno je značajno vrijeme posvećenosti sugar gliderima. Sugar glideri mogu živjeti do 15 godina, pa jeste li spremni preuzeti odgovornost za svoje sugar glidere tako dugo? Cijeli se život može promijeniti u narednih 15 godina. Uz to ćete proći puno načina življenja, a sugar glideri ne bi se mogli uklopiti u vaš način života.

NE PROPUSTI  Dom za mačku mora biti pažljivo pripremljen

Sugar glideri su noćne životinje, tako da morate uzeti u obzir i svoj osobni bioritam. Obično neće ustati sve do kasnih sati. Većina mladih su već zaspali i neće imati vremena provoditi u igranju sa sugar gliderima. Vrlo je važno da imate vremena da se zabavite s njima kako biste se povezali s njima.

Sugar glideri trebaju uravnoteženu prehranu

Postupak lijepljenja može dodatno biti vrlo zahtjevan za djecu koja će se brinuti. Neki sugar glideri će ugristi prije nego što se pridržavaju za vas, a također ćete zasigurno trebati biti spremni za ugriz.

Neka djeca možda nisu dovoljno zrela da to mogu prebroditi i mogu reagirati na štetu sugar glidera.

Dodatno bitno je da sugar glideri zahtijevaju  uravnoteženu ishranu od 50% zdravih bjelančevina, 25% voća, kao i 25% povrća. Jeste li dovoljno odgovorni da biste bili sigurni da se hrane pravilnom ishranom?

Sigurno ćete dodatno trebati osigurati odgovarajuću dodatnu ishranu jer postoje određene namirnice koje ćete morati spriječiti. Sugar glideri moraju sačuvati omjer kalcija i fosfora od 2: 1, tako da ćete morati naučiti koje voće i povrće ima veliki udio.

Zdravlje je dodatna ključna obveza razmišljanja.
Još jedna stvar koju treba razmotriti je da li ste sigurno u mogućnosti svojem sugar glideru osigurati veterinara u hitnim slučajevima.

Što je bolje, muški ili ženski sugar glideri?

Za razliku od lutalica ili raznih drugih kućnih ljubimaca gdje jedan spol može biti mnogo više neprijateljski u poređenju s različitim drugim – i muškim i ženski sugar glideri, imaju slično slatke likove. Slično djeci – svako dijete ima svoju posebnu osobnost – kao i kod djece – koliko vremena provodite s njima kad su mladi i oforme svoj karakter.

Praktično kada mužjaci (koji nisu sterilizirani) spolno sazrijevaju, oni će ponekad “obilježiti” svoj teritorij (poput gotovo bilo koje vrste ljubimca). Međutim, ako se hrane odgovarajućim planom ishrane, to obično neće uzrokovati smetajuće mirise.

Alternativno, ženke imaju “ciklus” dva puta godišnje, no obično nema ikakvih vanjskih pokazatelja.

Savjeti da budete dobar vlasnik sugar glidera

Ovi slatki kućni ljubimci dolaze iz porodice Marsupial kao i klokani i koale i oni nose svoje bebe u svojim vrećicama. Došli su iz kišne šume Australije i Indonezije. Oni nisu glodari i rijetko imaju miris zbog čega ih ne morate oprati ili ih uopće ne kupati.

Jedna od najboljih stvari o sugar gliderima kao kućnim ljubimcima jeste da se jako povezuju s njihovim vlasnicima,.Jednom kada vas počnu prepoznavati, neće vas lako ostaviti. Možete ih odvesti na ramenima gdje god poželite. Ne skrivaju se zog ljudskih komunikacija, za razliku od glodara.

Oni rađaju sitne male bebe koje su veličine rižinog zrna. Poput kengura, beba ostaje u majčinoj torbici nekoliko nedjelja. Najbolje doba za nabavku kao kućnih ljubimaca je između 8 i 12 nedjelja starosti. Oni ne uzrokuju nikakvu infekciju i ne zahtijevaju veterinara tako često kao psi i mačke.

Preporučljivo je kupiti dva glidera za kućne ljubimce, ne bore se i nisu agresivni. Sugar glideri se mogu nositi u džepu na bilo kojem mjestu i možete uživati ​​u beskrajnoj ljubavi ovih slatkih malih životinja.

IZVOR: mycutebaby1.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo: