Ivica i Marica: Bajke za djecu i priče za laku noć

Ivica i Marica: Bajke za djecu i priče za laku noć
Najljepše bajke i priče za djecu

Ispod možete pročitati lijepu bajku Ivica i Marica. Ivica i Marica je jedna od najpopularnijih svjetskih bajki, djelo Braće Grimm.

Bajke za djecu – MENU

Ivica i Marica

Jednom je živio neki drvosjeća koji je bio toliko siromašan da nije imao čime prehraniti svoju djecu. Ivicu i Maricu. Bojao se da ne umru od gladi pa je jednoga dana odlučio odvesti ih i ostaviti same u šumi.

Djeca nisu mogla pronaći put do kuće pa su počela lutati šumom tražeći nešto za jelo i nekakav zaklon. Počela se spuštati noć.

Ivica i Marica su hodali i hodali, a onda odjednom ugledali neku čudnu kućicu načinjenu od keksa i čokolade. Već se i razdanilo, a gladna su se djeca približila kućici ne vjerujući svojim očima.

Počeli su jesti komadiće keksa i čokolade kad iznenada iz kućice izađe jedna zastrašujuće ružna žena i reče im: “Ako ste jako gladni, uđite. Upravo sam prostrla stol.”

To je bila zla vještica. Čim su djeca ušla u kuću, vještica zgrabi malog Ivicu i zatvori ga u veliki kavez. Naumila ga je pojesti za ručak!

Vještica zapovijedi Marici da stavi drva u peć. Vidjevši da ružna starica misli ozbiljno, djevojčica je morala nešto smisliti da spasi brata i sebe, pa odgovori: “Ne znam kako se to radi.”

“Evo,kako se radi!” – poviče vještica nestrpljivo i popevši se na klupicu približi se peći. Marica prikupi svu svoju snagu i gurne vješticu u vatru. Zatim oslobodi svoga brata Ivicu.

Djeca su pograbila vještičinu škrinjicu sa zlatnicima i brzo istrčala iz kućice. Ovaj put su imali sreće i pronašli put do svoje kuće. Tako se obitelj siromašnog drvosjeće obogatila, a djeca više nikad nisu bila gladna.

J. i W. Grimm

Da li vam se sviđa ova bajka? Možete nam reći u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: