Gradski miš i seoski miš: Bajke za djecu i priče za laku noć

Gradski miš i seoski miš: Bajke za djecu i priče za laku noć
Bajke i priče za laku noć

Ispod možete pročitati bajku Gradski miš i seoski miš. Autor je Jean de La Fontaine. Ako vas zanimaju još neke bajke za djecu, upišete u pretragu npr. “Pinokio” i kliknete “Search”.

Najljepše bajke za djecu – MENU

Gradski miš i seoski miš

Jednoga dana gradski je miš pozvao k sebi seoskoga miša: “Imam odličan ptičji paprikaš, bio bih sretan kad bi došao k meni na ručak.” Pošto ga je pomisao na gozbu zagolicala, seoski miš prihvatio je poziv. Pojavio se u kući prijatelja u dogovoreno vrijeme: bilo je to otmjeno prebivalište, fino namješteno, sa svim udobnostima kojih nema na selu i prepuno svakojakih Božjih darova. Dva se mišića posjela na lijepom orijentalnom sagu pred prepuna dva tanjura.

Hrana je opojno mirisala. “Kako sam gladan!” uskliknuo je gost. “Dobar tek!” rekao je domaćin.
Tek da će zagristi, kad se iz pravca ulaznih vratiju začu užasna buka. Dva su se jadnika dala u bijeg i našla spas ispod kreveta. Seoski je miš upitao drhtavim glasom: “Što bi to moglo biti?”

“Oh,ništa”, odgovorio je gradski miš “mogla bi biti služavka, ili možda mačka.” Buka je napokon prestala. Gradski je miš s olakšanjem odahnuo i uskliknuo: “Opasnost je prošla! Hajde da se vratimo našem ručku!” i počeo je halapljivo jesti. Vidjevši kako mu prijatelj ukočeno stoji, upitao je: “Što ti je?” “Reći ću ti!” odgovorio je seoski miš “Ne bih htio da ispadnem neljubazan, ali prošla me glad.” I dodao: “Prijatelju moj, pozdravljam te! Samo ti uživaj u tvom ručku srcem punim straha. Ali, ako poželiš u miru jesti, dođi sutra k meni na ručak. Neću ti moći ponuditi ništa tako ukusno, bit će samo sjemena i salate, ali jamčim ti da nam nitko neće smetati i da ćemo jesti u miru. Bolje živjeti skromno i u miru nego u izobilju, a sa srcem punim straha.” I ne gubeći više vremena, vratio se na selo.

NE PROPUSTI  Seljak i njegova djeca: Bajke za djecu i priče za laku noć

Jean de La Fontaine

Da li vam se sviđa ova bajka? Možete nam reći u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: