Juha od paradajza – Najbolji recepti za slana jela

Juha od paradajza - Najbolji recepti za slana jela
Recepti

U ovoj objavi možete vidjeti recept kako se pravi juha od paradajza. Ako vas zanimaju još neki najbolji recepti za slana jela ili slatka jela, upišete u pretragu npr. “Recept za nabujak od kruha” ili “Nabujak od kruha” i kliknete “Search”.

Juha od paradajza

Sastojci:

1 litra vode
2 dl kuhanog paradajza
1 glavica crvenog luka
1 mala žlica ulja
Vegeta
1 mala žlica šećera
peršinov list
rezanci

Priprema:

U srednju posudu nalijte 1 litru vode, malu žlicu ulja i 2 dl kuhanog paradajza i stavite na ploču od štednjaka da proključa. Nakon što ste nalili vodu, malu žlicu ulja i paradajz, odmah dodajte crveni luk kojeg ste očistili i zasjekli na četvrtine, ali tako da nožem ne režete do kraja glavice. Crveni luk treba da ostane u komadu koji je samo zasječen na četvrtine. Sada sipajte pola kuhače vegete i malu žlicu šećera.

Čim juha počne da vrije, smanjite temperaturu kako bi se lagano kuhala. Poslije 10-tak minuta probajte kakav je ukus juhe. Ako vam se čini da je ukus slab, dodajte još malo paradajza. Dodavajte pomalo, ako treba i više puta, da ne bi pretjerali. Možete da dodate još malo šećera i vegete.
Ovo dodavanje je bitno jer sve zavisi kakav je ukus paradajza koji ste koristili. Nekada je kuhani paradajz koji ste kupili ili pravili već dovoljno slan i slatkast, intenzivan, a nekada je kiseliji. Zato prilikom pripreme ove juhe držite se početnih mjera, a kada juha prokuha napravite ukus po vašoj želji.

Kada ste sredili ukus juhe, žlicom izvadite glavicu luka, dodajte rezance i na umjerenoj temperaturi ostavite da kuha oko 10 – 15 minuta. Tada dodajte sitno isjeckan list peršina i kuhajte još oko 5 minuta.

Možda će vas zanimati i ovo: