Krpelji i buhe kod pasa i drugih životinja

Krpelji su paraziti koji piju krv najčešće toplokrvnih životinja, pasa, mačaka i ljudi. Mačke iz nekog razloga privlače krpelje znatno manje nego psi. Često prenose mnoge bolesti od kojih su neke smrtonosne, ako se ne otkriju i ne liječe! Najčešće staništa krpelja su šume, žbunovi i visoke trave. Dok se ne zabode u domaćina, krpelj je veoma malih dimenzija, svega 1 do 2 mm.

Ženke krpelja koje se zabodu sisaju krv i kada se dovoljno napiju same se otkače, padaju na zemlju i polažu jaja, koja se u proljeće razvijaju u male krpelje. Što je krpelj manji on je agresivniji! Krpelj može šetati satima po tijelu prije zabadanja i zato je bitno svakodnevno kontroliranje psa. Omiljene zone zabadanja su dio zadnjih nogu ispod zadnjice, predio ispod vrata, predio iza ušiju i obrazi psa!

Krpelji i buhe kod pasa i drugih životinja
Paraziti

Kako se vade krpelji?

Ideje o posipanju krpelja acetonom, benzinom, uljem, spaljivanju krpelja – ne samo da su pogrešne već su i opasne! Naime, ukoliko krpelj osjeti bilo kakvu kemikaliju na sebi, povratiti će svu krv iz sebe u psa i to zajedno sa virusom ili bakterijom, što inače ne čini!

Kada ste pronašli krpelja, ako ste ga uzbudili sačekajte minut da se smiri i otpusti svoje rilice koje je grčevito zabio u psa jer ste ga dirali prstima. Sada sa palcem i kažiprstom lijeve ruke nježno uzmite kožu psa, palac i srednji prst desne ruke spojite, priđite krpelju tako da ne zgnječite, povucite od kože psa nagore, mirno i brzo.

Postoji SPECIJALNA PINCETA ZA VAĐENJE KRPELJA, koja ima rupu na vrhu i koja obuhvaća krpelja oko rilica, ali ih ne dodiruje, tako da se čupa cijeli krpelj.

Krpeljska bolest

Krpelji mogu biti nosioci oko stotinu bolesti, ali je kod pasa najčešća – piroplazmoza. Krpelj u krv psa prenosi mikroorganizam protozou koja uništava crvena krvna zrnca (eritrocite) i izaziva anemiju. Pas je pokunjen, ima visoku temperaturu i u zadnjem stadijumu, nekoliko sati pred smrt ima tamniju mokraću, a na kraju mokri krv i zanosi zadnjim dijelom tijela. Ukoliko primijetite bilo koji simptom od gore spomenutih, psa je potrebno ODMAH odvesti kod veterinara

NE PROPUSTI  Šetnja psa je vrlo bitna za stabilnost vašeg ljubimca

Savjet

Izbjegavajte šume i livade sa vlažnom i visokom travom. Nakon šetnje psa je potrebno pregledati. Treba ga iščetkati gustim češljem i s vremena na vrijeme pogledati boju mokraće – tamna mokraća je prvi znak bolesti!

Buhe

Kod pasa, mačaka i ljudi buhe mogu da parazitiraju bez pojave posebnih simptoma, ali u pojedinim slučajevima, uslijed pojave preosetljivosti, nastaje oboljenje kože. Buhe dijelimo na pseće, mačije i svinjske vrste buha. Pseća buha ne napada čovjeka, dok mačija i svinjska napadaju sve.

To su mali insekti, dugački od 2 do 4 mm , bočno spljoštenog tijela, smeđe do crne boje. Na psu pronalaze zaštitu od hladnoće i bogat izvor potrebne hrane. Hrane se pretežno otpadnom organskom materijom – osušenim ljuskicama kože i loja, ali i krvlju do koje dolazi ubadajući kožu.

Iako se skoro može reći, da ne postoji pas koji nema buhe, neki psi veoma dobro podnose invaziju od nekoliko stotina buha, dok su drugi preosetljivi već na prisustvo samo jedne. Osim što izazivaju svrab kod pasa, buhe mogu dovesti i do nekih bolesti. Poznato je da buha, probivši kožu svojim rilom, ubrizgava pod kožu slinu koja sprječava zgrušavanje krvi kojom se hrani. Ova slina može dovesti do jake alergijske reakcije u obliku neugodnih ekcema.

Preosjetljivost

Razvoj od jaja do odraslog parazita se odvija na 13 do 32 °C . Ženka snese od 3 do 18 jaja i to na mjestima dalje od psa (u psećoj kućici, na prostirci na kojoj pas leži, u pukotinama parketa ili na namještaju). Tri nedjelje nakon polaganja jaja, iz njih se razvijaju nove buhe koje će se odmah preseliti na psa i započeti novi ciklus razmnožavanja.

NE PROPUSTI  Veliki i mali kućni ljubimci koji čine naše živote sretnijima

U nastanku oboljenja kože pasa, presudnu ulogu ima preosjetljivost na pljuvačku buhe. Mada se može manifestirati u bilo kom uzrastu, veoma rijetko se javlja kod pasa mlađih od 6 mjeseci. Preosjetljivost na ugriz buhe kod pasa se manifestira kao upala kože sa nastankom crvenila, čvorića i krasti i izraženim svrabom. Oštećenja se tipično nalaze na leđima u blizini korijena repa, stražnjim dijelovima zadnjih ekstremiteta, na slabinama i vratu.

Kada se pojavljuju krpelji?

Krpelji se u zadnje vreme pojavljuju tokom cijele godine, ali je proljeće i jesen vrijeme kad ih ima najviše. Njima odgovara blago vlažno i sunčano vrijeme tako da smjena lijepog vremena i kiše čini da se populacija krpelja višestruko uveća. Od ogrlica se preporučuju Skalibor, a alternativno i ogrlicu Kiltrix koju proizvodi Bayer. Jako dobro su se pokazali i spot-on preparati kao što su Front line i Adventix ali oni moraju da se stavljaju jednom mjesečno.

IZVOR: jeff2015.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo: