Lav se sprema za rat: Bajke za djecu i priče za laku noć

Lav se sprema za rat: Bajke za djecu i priče za laku noć
najljepše bajke i priče za laku noć

Ispod možete pročitati lijepu bajku Lav se sprema za rat. Autor je Jean de La Fontaine. Ako vas zanimaju još neke bajke za djecu i priče za laku noć, upišete u pretragu npr. “Gradski miš i seoski miš” i kliknete “Search”.

Bajke za djecu – MENU

Lav se sprema za rat

Lav, kralj četveronožaca, odlučio je krenuti u rat i odaslao je proglas svim stanovnicima šume da se prijave u njegovu vojsku. Dogovorenog dana, svi su se podanici našli na okupu gdje se na osnovi njihovih osobina trebalo odlučiti koja će im se uloga dodijeliti.

Prvi je istupio slon. Jedan od ministara ga je dobro promotrio i rekao je okrenuvši se kralju: “Gledajte koliko je velik! Osim za borbu, njegovu snagu treba koristiti za prijevoz artiljerije i hrane za ostale vojake.” Kralj je potvrdio klimanjem glave. Došla je zatim lisica. Drugi je ministar uskliknuo: “Gospodaru, lisica je poznata po svojoj lukavosti. Dozvolite da vam predložim da je upotrijebite kao stratega za naše borbene akcije.” Lav je potvrdio. I tako su došle na red sve životinje: majmun, vješt u penjanju po stablima, bio je proglašen izviđačem. Medvjed je bio dodijeljen jedinici za napad na tvrđave.

Među prisutnima našli su se plahi zec i magarac koji su strpljivo čekali. Ministri su ih primijetili i brzopleto odlučili: “Vas dvojica niste potrebni, vratite se vašim kućama!”

No, lav je odmahnuo glavom i rekao: “Velika bi glupost bila potjerati ih. Magarac je veoma koristan. Njegovo je njakanje glasnije od moga glasa, stoga je najpogodniji za trubača. “Zec je najbrži u trci, bit će stoga kurir i odnosit će moja naređenja drugim jedinicama.” Mudar je lav shvatio da se iz bilo koje vrline može izvući korist ukoliko se ona iskoristi na pravi način.

Bajka poučava kako svi, bez izuzetaka, mogu biti korisni.

Jean de La Fontaine

Da li vam se sviđa ova bajka? Možete nam reći u komentarima. Hvala

 

Možda će vas zanimati i ovo: