Nabujak od sira je super jelo

Ispod možete vidjeti recept za nabujak od sira. Ako vas zanimaju još neki najbolji recepti za slatka ili slana jela, upišete u pretragu npr. “Recept za nabujak od krumpira i šunke” ili “Nabujak od krumpira i šunke” i kliknete “Search”.

Nabujak od sira je super jelo
Kuhanje i zdrava hrana

Dobar recept za nabujak od sira

Sastojci za 1 osobu:

– 25 g ribanog sira parmezana
– 1 jaje
– bešamel umak
– 15 g maslaca
– 20 g brašna
– 125 g hladnog mlijeka
– malo soli

Pecite u visokoj, maslacem namazanoj zdjeli, promjera 8-10 cm.

Priprema

Najprije pripremite bešamel umak: u posudici rastopite maslac, dodajte brašno i miješajte da ne nastanu grumeni, razrijedite hladnim mlijekom, posolite i nastavite miješati na umjerenoj vatri oko 10 minuta ili dok ne nastane gust umak. Izvan vatre, umaku dodajte sir, jaje, i to najprije žumance, a onda polagano čvrsto stučeni snijeg od bjelanca. Uspite masu u vatrostalnu zdjelu dobro namazanu maslacem pa nabujak pecite 20-30 minuta u pećnici zagrijanoj na 175°C. Prvih 15-18 minuta nemojte otvarati pećnicu jer bi nabujak mogao splasnuti. Gotov je kad na površini dobije lijepu žuto-smeđu boju i kad mu količina postane dvostruka. Odmah ga poslužite u posudi u kojoj ste ga i pekli.

Da li ste isprobali ovaj recept za nabujak od sira? Možete nam reći u komentarima. Zahvaljujemo unaprijed!

Pročitaj još: Kuhanje

Kuhanje je termička obrada sirove hrane. Kuha se u vodi ili na pari na 100 °C. Osim kuhanja hrana se termički može još pripremati i pečenjem ili pirjanjem. Oba načina hranu termički obrađuju na temperaturi od preko 100 °C, s tim što se pirjanje odvija na nešto nižoj temperaturi, bliže 100 °C.

IZVOR: Wikipedija

Hrana

Hrana je bilo koja tvar koja apsorpcijom u ljudskom organizmu doprinosi očuvanju homeostaze istog. Hranu u užem smislu čine sljedeći sastojci:

NE PROPUSTI  Pire od krumpira: Zdrava hrana i kuhanje

– Ugljikohidrati
– Bjelančevine
– Masti
– Vitamini
– Minerali

Ona čovjeku omogućava svakodnevne aktivnosti.

IZVOR: Wikipedija

Koliko puta tjedno kuhate i koja vam je omiljena hrana? Možete nam reći u komentarima. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: