Pita s jabukama – Najbolji recepti za slatka jela

Pita s jabukama - Najbolji recepti za slatka jela
Recepti

U ovoj objavi možete vidjeti recept kako se pravi pita s jabukama. Ako vas zanimaju još neki najbolji recepti za slatka jela ili slana jela, upišete u pretragu npr. “Recept za pogaču” ili “Pogača” i kliknete “Search”.

Pita s jabukama

Sastojci:

500 grama kora za pitu
kisela voda za posipanje kora
5-6 izrendanih jabuka
tijesto za filovanje i zalijevanje pite:
1 čaša od 2 dl
4 jajeta
2 čaše šećera
2 čaše griza
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
1 prašak za pecivo
2-3 vanilin šećera

Postupak:

Uključite pećnicu da se zagrije na 220˚C.
Fil:
Jaja umutite sa šećerom tako da budu svijetla i pjenasta. Dodajte griz, prašak za pecivo, jogurt ,ulje i vanilin šećer. Sve opet umutite zajedno dok ne dobijete homogeno tijesto. Operite, ogulite i izrendajte jabuke. Otvorite kore i raširite ih na radnu površinu. Prinesite čašu kisele vode i kašiku koja će vam trebati za posipanje vode po korama. Prinesite još jednu žlicu za razmazivanje fila po korama. Prinesite i grabljaču za posipanje fila po korama. Prinesite posudu za pečenje i namažite je sa vrlo malo ulja. Sada imate sve pripremljeno.

Prvu koru pospite sa žlicom kisele vode, trudeći se da svuda pospete po malo. Zahvatite grabljačom fil i pospite cijelu koru s filom. Žlicom razmažite fil po kori. Ponovite postupak sa drugom i sa trećom korom. Na treću koru, na ivicu do vas rasporedite u jednoj liniji šaku jabuka i pospite jabuke šećerom. Povrnite taj rub i rub naspram nje, savijte pitu i odmah je prebacite u posudu za pečenje.

Postupak 2

Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite kore ili dok ne potrošite fil tako da vam ostane otprilike jedna čaša fila. Kada su sve savijene pite stavljene u posudu za pečenje, ostatak fila pomiješajte sa pola čaše kisele vode, grabljačom koju već koristite umiješajte razrijeđeni fil i pospite pitu na vrhu ravnomjerno s filom. Protresite posudu za pečenje da se fil spusti svuda i stavite pitu u zagrijanu pećnicu da se peče.

NE PROPUSTI  Sočni biskvit: Najbolji recepti za slatka jela

Nakon 10 minuta smanjite temperaturu pećnice na 180˚C. Svejedno, provjeravajte koliko je stvarna jačina vaše pećnice i ako vam se čini da pita brzo tamni, vi podesite pećnicu tako da se pita u narednih 20 minuta lagano peče. Nakon 30 minuta možete slobodno da isključite pećnicu i da pitu ostavite još 5 minuta u njoj. Izvadite pitu i pospite je šećerom u prahu. Kad se malo ohladi može se jesti.

Možda će vas zanimati i ovo: