Ljudska stopala u moru su velika misterija

Ljudska stopala u moru su velika misterija
Zanimljivosti i misterije

Od 20. kolovoza 2007. otkrivena su odsječena ljudska stopala u Britanskoj Kolumbiji i američkoj državi Washington. Stopala su pripadala petorici muškaraca, jednoj ženi i još tri stopala osoba nepoznatog spola. Od šesnaest pronađenih stopala, samo dva su bila lijeva, i oba su sparena sa desnim. Do sada su samo 5 stopala indetificirana, nepoznato je kome ostala stopala pripadaju. Dodatno, nekoliko lažnih stopala je naknadno bilo podmetnuto u tom području.

Do 11. veljače 2016. Šesnaest stopala je bilo pronađeno u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija, i još četiri je bilo pronađeno u američkoj državi Washington.

Srpnja 2008. je bilo objavljeno da je jedno stopalo bilo indentificirano od strane policije iz Vancouvera, koristeći se DNK analizom, kao stopalo čovjeka koji je patio od depresije i vjerovatno počinio samoubojstvo. Negov identitet nije bio otkriven jer je njegova obitelj tako zatražila.

Ova otkrića nisu prva u Britanskoj Kolumbiji. 30. srpnja 1914. Vancouver Sun je izvještavao o skorašnjem otkriću ljudske noge obuvene u duboku čizmu na plaži u blizini ušća rijeke Salamon. Mislilo se da su ostaci pripadali čovjeku koji se utopio u rijeci prošlog ljeta. Jedna noga je nađena i u Vancouveru 1887.

Ljudska stopala i prijevare

Jedno „ljudsko“ stopalo, otkriveno 18. lipnja 2008. na otoku Vancouver, je bilo prijevara. Prijevara je bio skelet životinjske šape koji je bio stavljen u čarapu i patiku i potom umotan u morsku travu. Kanadska policija (Royal Canadian Mounted Police) je započela istragu, uhićeni su odgovarali za remećenje javnog reda i mira.

Poslije jedanaestog stopala nađenog 31. kolovoza 2011. nekoliko patika za trčanje koje su kako je policija sumnjala sadržavale sirovo meso, nađeno je na obali plaže Oak u Britanskoj Kolumbiji.

Predložena objašnjenja

Otkrića su bila okarakterizirano kao „zapanjujuća“ i „skoro nemoguća za objašnjenje“, jer drugi dijelovi tijela nisu nađeni. Otkrića su izazvala nagađanja da stopala možda pripadaju ljudima koji su poginuli u brodskoji ili avionskoj nesreći na oceanu. Jedno od objašnjenja je da neka od stopala pripadaju četvorici muškaraca koji su poginuli u padu aviona blizu otoka Quadra 2005. godine i čija tijela nikada nisu pronađena. Ubojstvo je jedno od objašnjenja, iako nijedno stopalo ne pokazuje tragove oruđa to ne isključuje tu opciju. Moguće je da su tijela bila otežana i bačena u more a da su stopala samo otpala radi prirodnog raspada.

NE PROPUSTI  Misterije iz Biblije: 8 misterija na koje nemamo odgovor

Odrediti porijeko stopala je komplicirano zbog toga što morske struje mogu da nose plutajuće objekte veoma daleko a i zbog toga što su struje u zaljevu Georgia nepredvidive. Stopalo je moglo da pluta i do 1,600 km. Još jedna otežavajuća okolnost je to što ljudska stopala obično stvaraju adipocere (sapunjastu supstancu koja nastaje od masti tijela), što otežava forenzičkim znanstvenicima da nađu tragove. Pod optimalnim uvjetima, ljudsko tijelo može ostati netaknuto u vodi i do tri desetljeća, što znači da su stopala vjerovatno plutala godinama.

Druga teorija

Još jedna torija je da stopala pripadaju ljudima koji su poginuli u Azijskom tsunamiju 26. prosinca 2004. Pisac iz Richmonda, Shane Lambert je podržavao ovu opciju, ukazujući na činjenicu da su mnoge od pronađenih cipela bile proizvedene i prodane 2004. Ili ranije. Lambert priznaje da možda postoje drugi izvori patika ili pak više izvora. Ipak, pored datuma proizvodnje patika, Lambert ukazuje na morske struje i na njihovu tendenciju da putuju sjeverno preko Pacifika iz dijela koji je pogođen tsunamijem iz 2004.

Jedno stopalo je identificirano kao stopalo čovjeka koji je bolovao od depresije i za koga se vjeruje da je počinio samoubojstvo. Druga dva stopala su identificirana kao stopala žene koja je počinila samoubojstvo skokom sa mosta Pattullo u Novom Westminsteru 2004. Ovo ukazuje da možda i ostala ljudska stopala pripadaju drugim ljudima koji su skočili sa mosta.

Ljudska stopala su rijetkost otkrića

Raspadanje može odvojiti stopalo od ostatka tijela zato što su članci relativno slabi, a plutanje izazvano zrakom koji je ostao zarobljen u cipeli. Ekstremiteti kao što su šake, stopala ili glava se često odvoje kada se tijelo raspada ali rijetko plutaju.

NE PROPUSTI  Slavoluk pobjede: Zanimljive povijesne građevine

Nalaziti stopala ali ne i druge dijelove tela je okarakterizirano kao čudno. Naći dva stopala je šansa jedan u milijun i zato su opisana kao anomalija. Pronalazak trećeg stopala je bio prvi put da se tri ljudska stopala nađu tako blizu jedna drugom. Nalazak četvrtog stopala je već izazvalo spekulacije o ljudskoj umiješanosti.

IZVOR: bwmistery.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo: