Ljudsko tijelo i kronobiologija

Ljudsko tijelo je poput plime i oseke, ili promjene godišnjih doba koje ovise o položaju Sunca i zvijezda, podložno ritmovima od kojih ovisi cjelokupno zdravlje i emotivno raspoloženje. Iako ih ne vidimo neprestano nas bombardiraju gravitacijske sile, svjetlosni valovi, elektromagnetska polja, zvučni valovi i druge poznate i nepoznate sile. One utječu na stotine specifičnih i različitih pojava u našem tijelu.

Ljudsko tijelo i kronobiologija
Zdrav organizam svakoga dana prelazi iz kreativne (anabolične) u destruktivnu (kataboličnu) fazu i nazad. Ova “ritam sekcija” u tijelu radi kao švicarski sat. Međutim, što se događa kad se u ritmu oglase disonantni tonovi?

Učinci ovih sila na život i zdravlje ljudskog organizma u žiži su zanimanja i proučavanja fascinantne i važne, od mnogih osporavane grane medicine. Ona se naziva – kronobiologija. “Chronos” dolazi od grčke riječi “vrijeme” – medija u kojem se svi ritmovi događaju. Kronobiolozi su otkrili kako je ono bitno u svim funkcijama životnog sustava – upravo vrijeme. Pronašli su kako se stotine bioloških ritmova u zdravom ljudskom tijelu pokreću po ustaljenoj sinkronizaciji, jedan za drugim.

Sada znamo, zahvaljujući kronobiolozima, kako kontinuirano zdravlje za ljudsko tijelo uvelike ovisi od ujednačenih ritmova promjena u organizmu. Iako su načela poznata, dosad su otkrića kronobiologa u praksi malo korištena. Izuzetak je američki znanstvenik Emanuelle Revichi. On je Rimljanin po rođenju. Inače je i osnivač Instituta za primijenjenu biologiju u New Yorku. Taj je znanstvenik otkrio način rebalansiranja prirodnih ritmova u organizmu kako bi spriječio degenerativne bolesti i prije nego li se one pojave. Prošao je načine kojima bi se mogle liječiti neizlječive bolesti (rak, AIDS). Koristio je određene kemijske netoksične terapijske procese koji reguliraju spomenute ritmove u organizmu.

Kako spriječiti da ljudsko tijelo stari?

Sustav medicine koji je Revichi razvio zasniva se na otkriću dinamičnog antagonizma dviju suprotnih sila u atomu – elektrostatičke i kvantuma. Njegova ideja govori o dvije poznate fiziološke akcije u ljudskom organizmu – anaboličnoj i kataboličnoj. Razumijevanjem ove dvije suprotne akcije, prema ovom znanstveniku, čovjek može liječiti bolest. Može i povećati energiju i vitalnost i spriječiti starenje i degeneracije. Pod “anaboličnim” on podrazumijeva sve konstruktivne procese množenja u organizmu. To su građenje tkiva, enzima, hormona i sl. Suprotno njima “katabolični” se odnose na procese raspadanja nagomilanih resursa i oslobađanja energije sagorijevanjem masti ili šećera u krvi.

NE PROPUSTI  Sirutka je dobar regenerator jetre

Došao je do zaključka kako je dobro zdravlje posljedica ujednačene dnevne ritmičke fluktuacije, od anaboličnog ka kataboličnom procesu, te da ova ritmička fluktuacija ovisi i od neposrednih tjelesnih potreba, i od zahtjeva koji mu se postavljaju od okoline. Kad se ljudsko tijelo razboli, normalno, ritmičko kretanje od anabolične do katabolične faze i nazad, poremeti se. To je jer bolesno tijelo traži da se zaustavi u jednoj ili drugoj aktivnosti. Održavanje zdravlja, kaže dalje ovaj znanstvenik, ovisi od normalnog svakodnevnog ritmičkog ciklusa koji se odvija iz dana u dan, bez zastoja.

Uspostavljanje ritmičkih ciklusa

Liječenje bolesti ovisi od ponovnog uspostavljanja ritmičkog ciklusa, uzimanjem  specifičnih netoksičnih supstanci korisnih za to. Na primjer: ako netko pati od visokog krvnog tlaka ili kroničnog umora (u oba stanja su anabolični procesi dominantni) tada bi Revichi prepisao supstance kao što su betakaroten, masne kiseline, ili silikoni, koji teže da skrenu tijelo ka kataboličnim aktivnostima. Ili ako bi bolesnikove tegobe bile u sferi dominantno kataboličnih, kao što su migrene, reumatoidni artritis, ili nizak šećer u krvi, u tom slučaju bi liječnik opće prakse trebao prepisati supstance koje bi poticale anabolične procese u organizmu. To su steroli, vitamin B, cink te vitamin E.

Prije mnogo godina Revichi je otkrio kako lipidi – masne supstance, kao što su masne kiseline, koje su katabolične, i steroli, koji su anabolični – igraju glavnu ulogu u razvoju bolesti. Također, zajedno sa specifičnim molekularnim oblicima nekih elemenata, mogu formirati netoksična terapeutska jedinjenja, korisna u liječenju raka i nekih drugih teških bolesti. Lipidi imaju afinitet prema abnormalnom tkivu. To su tumori, tako da ova jedinjenja teže da migriraju u oštećena tkiva. Na ovaj način, njihovim povezivanjem s anaboličnim supstancama, izbjegavaju se negativni efekti, karakteristični kod konvencionalnog načina liječenja pilulama. Revichijevo liječenje ovisi od stalnog i pozornog promatranja i praćenja anaboličnih i kataboličnih promjena na različitim nivoima tijela, od nukleusa stanica do tkiva, organa i cijelog sustava.

NE PROPUSTI  Domaća svinjska mast: Ljekovitost koju skrivaju

Djelovanje na tijelo

Ono što je zanimljivo za osobe koje su pretežito zdrave, jeste kako već i površna spoznaja o djelovanju anabolično – kataboličnih ritmova u tijelu može biti korisna da ih održava u dobrom zdravlju. Na primjer, Revichi je otkrio da je zdravo tijelo najintenzivnije anabolično ujutro između četiri i deset sati, a najintenzivnije katabolično između 16 i 22 sata. Pronašao je da obična hrana kao hranjiva i ne toksična terapeutska supstanca koju on koristi u liječenju, ima katabolično ili anabolično djelovanje na tijelo.

Anabolična hrana uključuje voće, mliječne proizvode, kavu, čaj i zeleno lisnato povrće. Ova hrana najbolje godi ujutro i u vrijeme ručka. Ona potiče tijelo da se ponaša anabolično. Kataboličnu hranu najbolje je jesti navečer, kako bi potakla prirodni i tjelesni prijelaz prema kataboličnim procesima. Ta hrana uključuje žitarice, ribu, meso, fermentirani sir, orahe, bademe i lješnjake. Vitamine A i D, B6, folnu kiselinu i B12 najbolje je uzimati navečer. Oni imaju katabolično djelovanje na tijelo. B1, B2, B3, K i E vitamine treba uzimati ujutro, zato što potiću anabolične procese.

VAŽNA NAPOMENA: Ova objava je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: