Misteriozni krugovi u žitnim poljima

Engleske farmere su godinama zbunjivali misteriozni krugovi, nalazili su brojne krugove i druge geometrijske pravilne likove u svojim žitnim poljima, a da nitko nije znao objasniti kako su nastali.

Misteriozni krugovi u žitnim poljima
Misterije svijeta

Misteriozni krugovi su djelo izvanzemaljaca ili igra prirode?

U južnoj Engleskoj, nedaleko od megalitskog spomenika Stonehengea – za kojeg neki autori pretpostavljaju da su ga podigli izvanzemaljci, ili da je sagrađen uz njihovu pomoć – odigravali su se u poljima žita i raži, misteriozni događaji. Neka nepoznata sila radila je na poljima krugove i druge pravilne likove, a da nitko nije znao objasniti kako su ti misteriozni krugovi nastajali. Sve se dešavalo noću, a popraćeno je bilo neobičnim zvukovima i kretanjem narančaste svjetlosti. Tijekom “sezone” moglo se naći i više od 400 tajanstvenih pravilnih likova.

Autori tih misterioznih likova, međutim, nikada ne ostavljaju tragove koji bi pomogli razjašnjenju misterija. Unutar svakog, pažljivo oblikovanog oblika, nalazilo se savinuto, ali ne polomljeno žito. Polegnuto je i posloženo u obliku vrtuljka. Smjer u kojem je bilo položeno žito razlikuje se od jedne do druge figure. Pogledom iz zraka lako se moglo ustanoviti da mnogi misteriozni krugovi tvore složene uzorke. Ponekad su nalikovali na koncentrične krugove, a ponekad na neke čudne hijeroglife. Pojave li se neobični oblici u vrijeme dok žito nije bilo zrelo, savinute stabljike se poravnaju i oblici nestaju. No, ponekad su krugovi i oblici nastajali tako silovito, da su stabljike žita, odnosno raži, bile izvučene iz zemlje.

Pojava nije usamljena

Pojava krugova i oblika misteriozna značenja, izazivala je uvijek iznova uzbuđenje i radoznalost. Inače, takvi primjeri zabilježeni su još u Srednjem vijeku. Iz tog vremena potječu i “objašnjenja” tih misterioznih događanja. Spominju se vile koje plešu po poljima, ali i đavoli što noću kradu žito po poljima. Slični krugovi javljali su se i u Njemačkoj, Kanadi, pa i u Australiji, ali najbrojniji su u takozvanom trokutu Wessex u Engleskoj. Primijećeno je, dapače, da oblici krugova tijekom godina postaju sve složeniji i da ih ima sve više i više.

Neki od njih nastaju u dužem vremenskom periodu. Zabilježen je slučaj, na primjer, da su najprije otkrivena tri koncentrična kruga položenog žita, a nakon nekoliko dana su iz helikoptera opazili i četvrti, promjera oko 300 metara, koji je okružio prvobitna tri. Drugi opet tvrde da tih oblika ima uvijek isti broj, ali da ih se sve više otkriva i koristi za – privlačenje radoznalih turista. Poruka poput “Mi nismo sami”, napisana na engleskom u jednom od žitnih polja, samo je povećala radoznalost običnih smrtnika, ali i znanosti.

Znanost je nemoćna

Misterioznom pojavom se ozbiljno bavilo i englesko Ministarstvo obrane. Naime, u tom se kraju nalaze i baze engleske vojske. No, do kakvih su rezultata došli – i jesu li što otkrili – nije poznato. Colin Andrews, elektroinženjer i predstavnik lokalnih vlasti, tvrdio je da je na tragu razjašnjenja tajne. On je, inače, jedan od najboljih poznavalaca tamošnjih misterioznih fenomena. Zajedno sa suradnikom Patom Delgadom, objavio je knjigu “Circular evidence” (Dokazi krugova), koja je među znanstvenicima izazvala brojne polemike. Andrews je izjavio: “Raspolažemo s velikim brojem podataka koji ukazuju da je to djelo neke strane inteligencije. Ne tvrdim da se radi o izvanzemaljskoj, ali ni ne isključujem tu mogućnost. U svakom slučaju, nema sumnje da današnje stanje fizike ne dozvoljava rješenje zagonetke”.

Narančasta svjetlost stvara krugove

Andrews je pokušavao rasvijetliti misterij. Čitav dan i noć pažljivo je promatrao područje Salisbury Plain, za koje se vjerovalo da je središte misterioznih pojava. U njegovoj opremi nalazile su se kamere osjetljive na svjetlost, toplinu i infracrvene zrake. Operacija “Blackbird”, kako je Andrews nazvao svoj pothvat, dosegla je vrhunac jedne noći kada su signalni uređaji registrirali pojavu treperave svjetlosti. Kada se razdanilo, Andrews i suradnici mogli su vidjeti poznate im krugove na mjestu gdje su ugledali svjetlost.

Pokazalo se, međutim, da su ih načinili neki ljudi sa smislom za šalu, a toplina njihova tijela izazvala je reakciju osjetljivih uređaja i kamera. “Pred kraj operacije “Blackbird”, engleski su vojni stručnjaci snimili snažnu, narančastu svjetlost. Ona se nebom pomicala prema istoku. Spustila se na tlo. Potom se ponovno uzdigla, da bi nestala za obližnjom šumom. Sljedećeg jutra smo našli na mjestu gdje je sletjela svjetlost, više krugova”, pričao je Andrews.

Uzrok pojava – leteći tanjuri…

Jeny Randles i Paul Fuller iz British UFO Research Association, tvrde da u Wiltshieru postoje brojna svjedočanstva o bliskim susretima i viđenjima nepoznatih letećih objekata. Zbog snažnih električnih smetnji, izazvanih njihovim prisustvom, primijećeno je zaustavljanje automobila i satova, dolazilo je do raspada sistema opskrbe električnom energijom, a javljala su se i vrtložna strujanja zraka, kao i neobični zvukovi. Zabilježen je slučaj da je iz aviona kraljevskog ratnog zrakoplovstva ispao pilot kad je nadlijetao područje krugova, a da taj incident nije nikada razjašnjen. Isto tako, jedne je godine, upravo u vrijeme nastajanja krugova, nad Atlantikom izgubilo orijentaciju 3000 francuskih golubova pismonoša.

… ili zračni vrtlozi?

Fizičar Terence Meaden tvrdi da “pridavanje paranormalnih dimenzija fenomenu krugova, samo otežava znanstveno proučavanje”. On je osnivač Tornako and Storm Research Organization (Organizacija za istraživanje vihora i oluja) i udruženja Circles Effect Research Group (Grupa za istraživanje krugova). Objavio je znanstvenu raspravu s područja meteorologije, u kojoj je iznio teoriju da su “autori” tajanstvenih krugova – zračni vrtlozi. Meaden pretpostavlja da se ljetni, vrući zrak diže po danu do vrhova okolnih planina, a prema jutru, kako se hladi, on se spušta na žitna polja u obliku vrtložnog vjetra. Kako vijavica ususava okolni zrak, dolazi do oslobađanja elektrona iz molekula. Oni se pretvaraju u ione koji, opet, noću svijetle.

Laseri savijaju žito u spiralu!

Pelud, prašina i čestice morske soli samo pospješuju nastanak električnog naboja unutar zračne vijavice. Zbog toga ona svijetli narančastom, žutom ili crvenom svjetlošću, tvrdio je Meaden. Iz daljine, ta vijavica izgleda kao svjetleća kugla, a zvuk koji proizvodi, sličan je brenčanju ili pak zavijanju sirene. Teorija vrtložnog strujanja zraka nije jedina i nailazi na otpor. Na prvi pogled ona je logična, ali, kako tvrdi francuski inženjer Jacques Velasco, ni jedan poznati meteorološki fenomen ne može izazvati takve efekte. On je pregledao žitne vlati pod mikroskopom i ustanovio je da su bile izložene djelovanju topline.

Zaključio je da su posrijedi jake infracrvene ili kirovalne zrake velike snage. Takvo zračenje proizvode laseri što ih koriste vojni stručnjaci u Njemačkoj, Rusiji a možda i u Engleskoj, misli Velasco. Prema njemu, krugovi u žitnim poljima bili bi posljedica testiranja novog oružja. Sva ta tumačenja unosila su dosta zbrke u glave mještana. Zbog toga neki, poput Richarda Circka, misle da misterij ne bi trebalo rješavati. “U protivnom, to nešto što proizvodi krugove, moglo bi se razljutiti i nauditi nam.”

Da li vas zbunjuju misteriozni krugovi i koje je vaše mišljenje zašto su ti krugovi nastajali? Recite nam u komentarima. Hvala!

Možda će vas zanimati i ovo: