Mount Rushmore: Zanimljive povijesne građevine

Mount Rushmore: Zanimljive povijesne građevine
Zanimljive povijesne građevine

U ovoj objavi možete vidjeti neke slike na kojima je poznati Mount Rushmore koji sigurno spada u top povijesne građevine. Naravno, takve građevine je najljepše vidjeti uživo, ali to nije svakome moguće, pa se možemo zadovoljiti i slikama. Za svaku fotografiju na kojoj je ova zanimljiva građevina smo kratko naveli nešto o njoj i objava je u kategoriji “Zanimljivosti”. Ako vas zanima, možete pogledati slike na kojima je Sueski kanal. Ugodna zabava.

Zanimljivi Mount Rushmore

Mount Rushmore je monumentalna granitna skulptura koju je kreirao Gutzon Borglum (1867.–1941.). Prikazuje 18-metarske skulpture glava bivših predsjednika SAD-a. S lijeve na desno to su: George Washington (1732.–1799.), Thomas Jefferson (1743.–1826.), Theodore Roosevelt (1858.–1919.) i Abraham Lincoln (1809.–1865.).

Mount Rushmore
Nalazi se blizu Keystonea u Južnoj Dakoti, a obuhvaća površinu od 5,17 kvadratnih kilometara

Planina je nazvana Rushmore prema pravniku Charlesu E. Rushmoreu, tijekom njegove ekspedicije 1885. godine. Lakota Sioux Indijanci nazivali su planinu “Šest djedova”.

Svjetska čuda gradnje
Klesanje je započelo 1927., a završilo 1941. godine s nekoliko manjih oštećenja

U početku, projekt klesanja planine Rushmore je započet kako bi se povećao turizam u Black Hills regiji u Južnoj Dakoti.

Svjetska čuda gradnje
Nakon dugih pregovaranja između delegacije Kongresa i predsjednika Calvina Coolidgea, projekt je dobio odobrenje Kongresa

Između 4. listopada 1927. i 31. listopada 1941. Gutzon Borglum i 400 radnika uklesivali su kolosalne 18-metarske rezbarije američkih predsjednika.

Mount Rushmore
Ove predsjednike je Borglum izabrao zbog njihove uloge očuvanja Republike i proširenja teritorija

Da li vam se sviđaju ove fotografije na kojima je Mount Rushmore i da li ste ga vidjeli uživo? Možete nam reći u komentarima ove objave. Hvala

NE PROPUSTI  Kapela u Ronchampu: Zanimljive povijesne građevine

Možda će vas zanimati i ovo: