Šetnja psa je vrlo bitna za stabilnost vašeg ljubimca

Šetnja psa je vrlo bitna za stabilnost vašeg ljubimca
Kućni ljubimci psi

Šetnja psa je važan ritual u održavanju psihičke stabilnosti psa. Svi psi bez obzira na veličinu i vrstu trebaju imati dnevne šetnje. Šetnja sa psom može biti prekrasno iskustvo, ali i noćna mora ako je pas neposlušan. Šetnja je lijek protiv dosade, pomaže psu da se socijalizira sa drugim psima, a vama daje mogućnost da trenirate svog ljubimca.

Psi i okolina

Boravak u parku u kome se rekreiraju i drugi psi, omogućava vašem ljubimcu da nauči društveno prihvatljivo ponašanje u svijetu pasa. Na ovaj način pas razvija i povjerenje prema ostalim pripadnicima svoje vrste, pa neće biti anksiozan kada mu se sljedeći put, na primjer tokom šetnje, približi drugi pas.

Kako biste se pripremili i izbjegli neugodne situacije i sukobe potrebno je da primjećujete stvari prije nego što ih primijeti vaš pas. Uvijek šetajte psa oprezno promatrajući okolinu. Nemaju svi vlasnici pasa potpunu kontrolu nad svojim ljubimcima, a šetači koji nemaju kontrolu obično su uzrok incidenata u šetnjama. Ako se susrećete s vlasnikom i njegovim psom i mislite da bi moglo doći do incidenta, dajte znak ili recite drugom vlasniku da vam ne prilazi sa svojim psom.

Šetnja psa sat vremena na dan

Psima je potrebno najmanje sat vremena šetnje dnevno, dok je onim aktivnijima, kao i psima koji su “sportski tipovi” neophodno čak i više. Prema riječima stručnjaka, “umoran” pas bolje će se ponašati od psa sa dosta energije koji ne uspijeva da se oslobodi. Pas koji se malo kreće može ubrzo postati gojazan, a ova bolest sa sobom vuče još nekoliko zdravstvenih problema. Ako je pas hiperaktivan to znači da ne dobija dovoljnu količinu šetnje. Ako vaš pas radi krugove oko dvorišta i u kući, to je pokazatelj da ne dobija dovoljno vježbe.

NE PROPUSTI  Igre sa psom su bitne da vaš ljubimac bude sretan

IZVOR: kucniljubimcipsi.blogspot.com

Koliko vi svaki dan odvojite vremena da bi se obavila šetnja psa? Možete nam reći u komentarima. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: