Nevjera u braku: 9 oblika od kojih 8 nema veze sa seksom

Nevjera u braku: 9 oblika od kojih 8 nema veze sa seksom
Brak i veze

Znate li koji su najčešći oblici kada je u pitanju nevjera u braku? U ovom tekstu donosimo njih devet, a njih osam nemaju veze sa seksom izvan braka.

Nedavno sam razgovarao sa svojim starim prijateljem čiji je brak u krizi. Njegova žena već neko vrijeme ima aferu sa svojim osobnim trenerom iz teretane. Posljedice te afere razaraju njihovu obitelj. Ono što je naivno pretpostavljala da će biti samo „bezazlena zabava“ sada ima neizmjerno razorne posljedice na njezin brak i njihovu djecu.

Nevjera u braku uništava

Nevjera uništava brakove. Viđam to svakog dana. Obično kada govorimo o „nevjeri“, mislimo samo na seksualnu aferu. Iako seksualne afere mogu biti najdestruktivniji oblik nevjere, postoje mnogi drugi načini na koje ljudi mogu biti nevjerni u braku. Manji postupci „nevjere“ često dovode do seksualne afere. Moramo zaštititi naše brakove od nevjere u SVIM oblicima.

Doslovna definicija nevjere jednostavno je slomljeno povjerenje ili slomljena odanost. Ako želite zaštititi svoj brak od svih oblika nevjere, molim vas izbjegavajte sljedeće ponašanje. Sprječavanje svih ovih devet postupaka slomljene odanosti i povjerenja ključni su načini za zaštitu vašeg braka.

Devet najčešćih oblika nevjere (bez osobitog redoslijeda) su:

1. Davanje vaše odanosti primarno nekome ili nečemu drugome umjesto vašem supružniku

Ako vašu odanost primarno dajete vašim roditeljima ispred vašeg supružnika, zapravo činite nevjeru. Ako se više bavite vašim prijateljima nego supružnikom, zapravo varate. Ako stalno iskazujete svoju odanost vašoj karijeri ispred supružnika, postupate nevjerno. Kad bismo mogli pojmiti ovu odgovornost, te najprije i najviše iskazivali odanost u našem braku, naši brakovi bi se trenutno i drastično poboljšali.

Ako prednost dajete bilo kome ili bilo čemu drugome osim supružniku, onda zapravo ne razumijete smisao braka.

Nevjera u braku: 2. Čuvanje tajni od vašeg supružnika

U braku su tajne opasne jednako kao i laži. Brak MORA biti izgrađen na temelju totalne transparentnosti i povjerenja. Vaš prioritet u braku mora biti transparentnost i povjerenje ispred vaše osobne privatnosti. Nema mjesta za tajne u braku, osim ako ne planirate iznenaditi drugu stranu ili skrivate neki dar.

NE PROPUSTI  Jehovini svjedoci: Tko su oni i što nam je misliti o njima?!

Svaki puta kada imate razgovor, obavljate kupnju, šaljete poruku, pretražujete nešto na internetu ili činite bilo što drugo, a istovremeno se nadate da vaš supružnik nikada neće saznati, vaša tajnost je zapravo čin nevjere.

Tajnost je neprijatelj intimnosti. Svaki zdravi odnos izgrađen je na temelju iskrenosti i povjerenja.

3. Prijetnja razvodom

Razvod je postao previše uobičajen u našem društvu. Pretpostavljamo da onog trenutka kada brak postane težak, to mora značiti da smo u braku s „pogrešnom“ osobom i da trebamo početi ispočetka s nekim novim. Kada prijetimo razvodom, slamamo sveto povjerenje koje održava brak. Time govorimo da naši zavjeti nisu važni i da naša predanost ovisi našim osjećajima. Gledajte na borbe u vašem braku kao priliku da na njima zajedno radite i ojačate; a ne kao izgovor da odustanete.

Biti frustriran na vašeg supružnika nije dobar razlog za razvod jednako kao da što frustriranost na vašu djecu nije dobar razlog da ih date na posvojenje.

Nevjera u braku: 4. Emocionalne afere

Emocionalne afere često dovode do seksualne veze, ali su također čin nevjere unutar samih osoba. Nastaju kada počnemo potajno tražiti naklonost i pažnju nekog drugog tko nije naš supružnik. Često započinju nevino s prirodnom povezanošću koju dijelite s nekim na poslu (ili negdje drugdje), ali linija se vrlo brzo može prijeći.

Nikada nemojte prestati flertovati sa svojim supružnikom, i nikada ne započinjite flertovati s nekim drugim!

5. Odbijati priznati pogrešku ili se iskreno ispričati

Kada odbijate priznati pogrešku, opravdavate svoje postupke ili krivite svog supružnika umjesto da preuzmete odgovornost ili se iskreno ispričate, počinili ste nevjeru. Neke od najmoćnijih i najiscjeljujućih riječi u braku su: „Bio sam u krivu. Stvarno mi je žao. Molim te, oprosti mi i pruži mi priliku da obnovim povjerenje koje sam srušio.“

Prava isprika uključuje:

– Otvoreno priznanje pogreške.
– Potpuno preuzimanje odgovornosti.
– Ponizno traženje oprosta.
– Trenutna promjena ponašanja.
– Aktivna obnova povjerenja.

Nevjera u braku: 6. Ne pojavljivanje kada vas supružnik treba

Vaš se supružnik nikada ne bi trebao suočavati s nekom borbom bez vaše prisutnosti, vašeg partnerstva i vaše podrške. Kada ste rekli: „Uzimam“, dali ste zavjet da ćete biti tu jedno za drugoga. Uskraćivanje vaše pomoći ili selektivni odabir vaše uključenosti kada vam to odgovara jest komunikacija nelojalnosti prema vašem supružniku i čin nevjere. Svoju ljubav pokazujemo svojom prisutnošću.

NE PROPUSTI  Stonehenge: Tajna kamenih kolosa

Za svoje voljene budite prisutni u onim trenucima koji su im važni; ne samo u trenucima koji vam odgovaraju.

7. Nastojanje argumentima „pobijediti“ svog supružnika

Ovo bi vas moglo zateći. Svi želimo „pobijediti“ argumentima, zar ne? Što ima loše u tome? Pa, u braku, ne možete pristupiti nesuglasicama kao nečemu u čemu jedna osoba pobjeđuje, a druga gubi. Nastojati pobijediti na štetu vašeg supružnika zapravo je oblik slomljenog povjerenja i odanosti, jer ste u istom timu. Ili ćete pobijediti zajedno ili ćete izgubiti zajedno. Kad su vam misli usmjerene na pobjedu/gubitak u braku, zapravo govorite da ste u različitim timovima. Time ste protivnici, a ne partneri. To vodi ka razvodu, a ne braku.

U svakom neslaganju s vašim supružnikom, sjetite se da ne postoji pobjednik i gubitnik. Ujedinjeni ste u svemu, stoga ćete ili pobijediti zajedno ili izgubiti zajedno. Surađujte i pronađite rješenje u kojem oboje pobjeđujete.

Nevjera u braku: 8. Seksualne afere

Seksualne afere razaraju brakove. To je vjerojatno ono što vam pada na pamet kada čujete riječ „nevjera“, jer je to krajnji čin slomljenog povjerenja i odanosti. Ako ste krenuli tim putem i započeli otrovni proces mentalnog opravdanja afere, molim vas, stanite! Bol koju će to uzrokovati jača je od onoga što trenutno možete zamisliti.

Nikada ne mijenjajte privremeni užitak za trajno žaljenje.

9. Odustajanje jedno od drugoga

Sa čim god da se suočavate, kroz to možete proći zajedno. Ne gubite nadu. Ne odustajte jedno od drugoga.

Nema tog izazova koji je dovoljno snažan da uništi vaš brak dok god ste oboje voljni prestati se boriti jedno protiv drugoga i počnete se boriti jedno za dugoga.

Autor: Dave Willis
Prijevod: Vesna L.
Izvor: faithit.com
Prenosi: www.novizivot.net

Možda će vas zanimati i ovo: