Sarma u kiselom kupusu: Recepti za slana jela

Sarma u kiselom kupusu: Recepti za slana jela
Najbolji recepti

Sarma se smatra bugarskim nacionalnim jelom, ali ne s ukiseljenim kupusom, već sa svježim bijelim kupusom, dok se grčke sarmice pripremaju s lišćem vinove loze.

Sarme najčešće pripremaju u Armeniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Moldaviji, Rumunjskoj, Srbiji, Sloveniji, Jordanu, Libanonu, Siriji, Iraku, Turskoj i Ukrajini, ali uglavnom s različitim receptima. U Gruziji i Armeniji isto ili slično jelo naziva se “dolma”.

Današnji recept je sarma u kiselom kupusu

Sastojci:

– 2 glavice kiselog kupusa
– 1 kg mljevenog mesa
– 300 g riže
– 150 g suhog mesa
– 2 mrkve
– 1 mala glavica luka
– vegeta
– papar
– sol

Zaprška:

– 50 ml ulja
– 1 supena žlica brašna
– 1 čajna žlica paradajz sosa
– 1 čajna žlica aleve paprike

Priprema

Očistiti i oprati rižu. Sitno isjeckati luk. Mrkvu izrezati na kockice. U posudu staviti meso, rižu, luk i mrkvu, popapriti, dodati malo vegete i vrlo malo soli (nikad ne soliti puno, jer kupus je uglavnom dovoljno slan).

Odvojiti list po list kiselog kupusa. Sa svakog lista pažljivo nožem skinuti debele žile – a njih redati po dnu nenauljene posude. Na svaki list kupusa staviti supenu žlicu punjenja. Preklopiti punjenje kupusom te s lijeve i s desne strane i zarolati.

Sarme redati u posudu, zbijene jednu uz drugu. U svaki red ubaciti komad suhog mesa; najbolje između sarmi. Pritisnuti sarmu tanjurom.

U drugoj posudi prokuhati vodu, pa preliti sarmu. Neka nivo vode ne prelazi rubove tanjura. Ostaviti da voda prokuha – čim se to desi, smanjiti temperaturu i kuhati sarmu sat vremena. Nakon sat vremena, napraviti zapršku.

Zaprška

U tavi ugrijati ulje, pa skloniti s ringle. Neprestano miješajući, dodati brašno, paradajz sos i alevu papriku. Vratiti tavu na ringlu i miješati zapršku minutu, dvije. Oprezno skloniti tanjur iz posude.
Preliti sarmu zaprškom i promiješati koliko možete.

Vratiti tanjur i ostaviti sarmu da se kuha još sat vremena na najnižoj temperaturi. Dosta čest slučaj je da se isti sastav stavlja u malinovo i grožđano lišće, ili list raštike, te se dobija jelo koje podsjeća na sarmu, što je zapravo drugo bosanskohercegovačko jelo, poznatije kao japrak.

IZVOR: bosanskirecepti.blogspot.com

Da li ste isprobali ovaj recept kako se priprema sarma? Možete nam reći u komentarima ispod. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: