Živčana napetost uzrokuje mnoge tegobe

Živčana napetost uzrokuje mnoge tegobe
Živčana napetost, koja je nastala kao posljedica zbijenog rasporeda poslova, može biti glavni uzročnik glavobolja.

Doručak koji ste uzeli u minimalnoj količini, ili ste ga jednostavno preskočili, živčana napetost pod kojom ste obavljali kupovanje, i onda mršava zakuska umjesto objeda, doprinijeli su vašoj glavobolji.

Da li vam se ikada dogodilo da ste po lijepom vremenu bili u središtu grada da biste obavili razno kupovanje, ali vam je kasnije taj dan bio zagorčen jakom glavoboljom? Ujutro ste ustali svježi i raspoloženi. Obukli ste se, ali pošto niste imali dovoljno vremena, niste uspjeli doručkovati. U središte grada odvezli ste se probijajući se kroz prometnu gužvu. Probijajući se kroz gužvu, zaokupljeni promatranjem novih modela odjeće i druge robe i uspoređivanjem njihovih cijena, niste ni osjetili kako vas obuzima zamor. Nešto kasnije počeli ste osjećati neki pritisak i bol u sljepoočicama.

Međutim, nastavili ste s obilaskom, kupujući i dalje iako je već bilo vrijeme za objed. Konačno, vi ionako ne odlazite često u središte grada, pa se zato sada koristite svakim raspoloživim trenutkom. Možda ste malo zastali da nešto prezalogajite, ali ta mala zakuska nije vam pomogla, i glavobolja nije popustila.

Eto, to je uzrok tzv. glavobolji kupca, čijih žrtava danas ima sve više i više.

Suvremeni čovjek upotrebljava velike količine aspirina i raznih drugih tableta protiv glavobolje. Ljekarne su prepune onih koji žele ublažiti svoje bolove. Međutim, tablete protiv bolova nisu pravo i dobro rješenje.

Živčana napetost doprinosi glavobolji

Ta glavobolja koju dobiva suvremeni čovjek u uzavrelom gradskom središtu bila je predmet mnogih proučavanja. Neki stručnjaci za pitanje prehrane su iznijeli mišljenje da je glavobolja u uskoj vezi s malom količinom šećera u krvi. Doručak koji ste uzeli u minimalnoj količini, ili ste ga jednostavno preskočili, živčana napetost pod kojom ste obavljali kupovanje, i onda mršava zakuska umjesto objeda, doprinijeli su vašoj glavobolji. Želudac nije dobio dovoljno hrane da bi proizveo količinu šećera, koja je potrebna vašem tijelu. Često smanjenje šećera u krvi izaziva nervozu, uznemirenost, glavobolju, i osjećaj zamora i iscrpljenosti.

I drugi razlozi pospješuju pojavu ove glavobolje. Vjerojatno da zbog silne zauzetosti niste ni primijetili da u robnoj kući postoji mjesto na kome ima vode za piće. Prema tome, vi ste trpjeli i žeđ za vrijeme kupovanja. Kad propustimo da popijemo dovoljnu količinu vode, tada možemo dobiti glavobolju zbog tzv. procesa dehidratizacije, tj. nedostatka vode u organizmu. Žene posebno ne obraćaju pažnju ovoj potrebi organizma. Da biste se zaista uvjerili da je ova pojava veoma česta, promatrajte, idući ulicom, usne mnogih prolaznika. Vidjet ćete da su u velikom broju slučajeva osušene i gotovo spržene. Što smo zaposleniji, to je važnije da popijemo dovoljnu količinu vode. Na žalost, kada smo zauzeti poslom, tada zanemarujemo ovaj važan životni elemenat.

Loša ventilacija

Loš i zagađen zrak u središtu grada također doprinosi pojavi glavobolje. Kad se nađemo u prepunoj i zagušljivoj robnoj kući, u kojoj je loša ventilacija, osjetit ćemo nedostatak kisika, a to je još jedan uzrok glavobolje.

Živčana napetost, koja je nastala kao posljedica zbijenog rasporeda poslova, može biti glavni uzrok naših tegoba. Neužurbani čovjek odnosno, u našem primjeru kupac, koji nađe vremena da sjedne i pravilno objeduje, i koji će nekoliko trenutaka u ranim popodnevnim satima odvojiti za odmor, sigurno se neće vratiti kući s glavoboljom. Pretrpan raspored poslova ima za posljedicu suženje krvnih žila i glavobolju. Dakle, svoje odlaske u kupovanje obavljajte bez žurbe. Nađite malo vremena i za predah. Kad idući put krenete u sličnu “ekspediciju” pokušajte primijeniti ove savjete, pa ćete vidjeti hoće li vas mimoići uobičajena glavobolja:

I

Ostvarite dobar početak. Ustanite malo ranije, da biste imali vremena za obilan doručak koji će se sastojati od jaja, mlijeka, soka od naranče, kruha od brašna neoljuštene pšenice, koji možete malo prepeći i nešto svježeg voća. Protein iz mlijeka, jaja i kruha omogućit će dobru probavu hrane, koja će se polako probavljati i tako vam održati energiju tokom prijepodneva. Takav doručak održat će šećer u krvi u dovoljnoj količini, a to će spriječiti pojavu glavobolje. Obilan doručak neće u takvim prilikama povećati vašu tjelesnu težinu, jer će se sva hrana probaviti, a proizvedena energija sagorjeti hodanjem za vrijeme obavljanja kupovanja. Kada biste poslije obilnog obroka, bio to doručak ili neki drugi objed, otišli na počinak i spavali dva – tri sata, tada biste povećali svoju težinu, ali hodajući po gradskoj vrevi to vam se neće dogoditi. Zato se nemojte brinuti za svoju “liniju”.

II

Pijte dosta vode. Prije nego što ste krenuli od kuće popijte dvije čaše vode. To će vam, uz onaj sok od naranče i mlijeko koje ste imali za doručak, pružiti dovoljno tekućine potrebne vašem organizmu, a također doprinijeti sprečavanju glavobolje. Za vrijeme hodanja kroz trgovine potražite vodu za piće. Sjednite negdje u blizini i odahnite. U tom predahu popijte čašu – dvije svježe vode, pazeći da niste previše zagrijani od hodanja i napora.

Pijte laganim gutljajima. Izbjegavajte uzimanje čaja, kave ili kola – napitaka u toku kupovanja. To vašem organizmu neće osigurati potrebnu količinu vode, već će suprotno djelovati, tj. oduzimat će vodu. Naime, ti napici sadrže kofein, koji stimulira bubrege na izbacivanje većih količina vode, jer samo na taj način tijelo se oslobađa ove supstance. Dakle, umjesto da ste spomenutim napicima organizmu osigurali potrebnu vodu, vi ste mu je zapravo oduzeli.

Istina je, da pijući kavu ili kola – napitke unosite vodu koja je njihov sastavni dio, ali bubrezi će, u nastojanju da iz organizma uklone kofein, izbaciti i znatno više vode nego što ste unijeli tim napicima. Kofein troši šećer u krvi, trošeći ga čak i iz rezerve koja se nalazi u jetri. Zbog takve potrošnje šećera iz naših rezervi privremeno se osjećamo osvježenima poslije šalice kave. Ubrzo, zatim taj osjećaj bodrosti i svježine splasne, jer je iz krvi potrošeno mnogo šećera. Da biste se za vrijeme boravka u gradu u toku ovakvih aktivnosti osvježili, pokušajte s voćnim sokom – od naranče, ananasa, grožđa ili limuna.

III

Zrak u središtu grada znatno je zagađen i osiromašen nedostatkom kisika. Zasićen je dimom, čađom i prašinom. Na prometnim ulicama, a posebno na raskrsnicama, zrak je ispunjen velikom količinom ugljičnog monoksida. To je dovoljno da se pojavi glavobolja koja će vas mučiti. Prema tome, bilo bi korisno kada biste tokom boravka u središtu grada pronašli neki park gdje biste mogli pročistiti pluća.

Prema tome, bit ovih savjeta za zaštitu od glavobolje za vrijeme obavljanja poslova u centru grada sastoji se u tome, da od kuće ne pođete, a da prethodno ne uzmete dovoljno hrane i pića. Uz to omogućite sebi priliku da udahnete malo čistog zraka u nekom od gradskih parkova, u vremenu za predah.

Ovaj tekst je je isključivo informativnog karaktera. Za postavljanje bilo kakve dijagnoze, medicinski savjet ili liječenje obavezno se obratite svom liječniku.

Možda će vas zanimati i ovo: