Nimfe su papagaji koji se brzo i lako pripitome

Nimfe su papagaji koji se brzo i lako pripitome
Photo: papagaji1.blogspot.com

Nimfe (Nymphicus hollandicus) su najmanji pripadnici porodice kakadua. Kao kavezne ptice su na drugom mjestu po popularnosti, odmah iza tigrica. Jedini pripadnik roda Nymphicus, nimfa se prije smatrala ćubastim papagajem ili malenim kakaduom. Međutim, novija istraživanja pokazuju da nimfa pripada jednoj potporodici kakadua, Calyptorhynchinae. Zato se sada smatraju najmanjim kakaduima. Nastanjuju unutrašnjost Australije, a staništa su im močvare i šikare.

Kako izgledaju nimfe

Mužjak nimfa ima žarkožuto lice, čelo. Unutrašnji dio repa i podrepak su mu crne boje, a mala letna pera su bijela. Ženke nimfa papagaji su nešto svjetlije sive boje, na licu im je samo naznačena žuta boja. Rep im je prošaran bjeličastim točkicama, a unutrašnji dio repa i podrepak su žuto obojeni sa sivim crtežom. Tokom uzgoja uzgojene su nove boje pa danas imamo nekoliko nijansi sivih nimfi, od tamne gotovo crne do svjetlosrebrne mutacije. Mlade nimfe su blijedo obojene i nalikuju ženkama. Iako nije pravilo, mladim je mužjacima ušno polje izraženije. Najsigurniji način raspoznavanja je izražena krilna crta kod mladih ženki.

Prepoznatljiva uspravna ćuba nimfi pokazuje raspoloženje jedinke. Uspravna je kada je nimfa uzbuđena ili uplašena, lagano nakrivljena kada je opuštena, a spuštena blizu glave kada je agresivna ili se sprema za obranu. Također je spuštena ali viri prema van kada nimfa pokušava izgledati primamljivo. Za razliku od većine kakadua, ona ima duga repna pera koja čine otprilike pola njihove dužine.

Hrana u zatočeništvu

Nimfe se hrane mješavinom sjemenja suncokreta, prosa, ovsa, konoplje kao i svježim voćem i povrćem, pri čemu strogo treba izbjegavati davanje kupusa i njemu sličnog povrća zbog otežane varljivosti. Krastavac, sjeme slatke paprike, špinat – jelovnik je u kome će sigurno uživati.

Uvjeti za nimfe i razmnožavanje u zatočeništvu

Nimfa papagaji su dobri i poslušni učenici pa se lako i brzo pripitome. Dužina života nimfi u zatočeništvu je uglavnom 15-20 godina, iako neki autori to smanjuju na samo 10-15 godina. U oponašanju govora baš i nisu slavne, ali dvadesetak lakših riječi i po koju kratku rečenicu nauče vrlo brzo iako ponekad izgovor nije čist.

Mlade nimfe do tri mjeseca starosti vrlo brzo nauče govoriti, ali u početku treba birati riječi koje nalikuju njihovoj pjesmi. Nimfu možete puštati da slobodno leti po stanu, ali vodite računa da obavezno imate zavjese na prozorima (i da su prozori zatvoreni da ne bi pobjegle) jer ne vide staklo i mogu da se povrijede. Kada se papagaj prilagodi i privikne na ukućane i prostor, nemojte se iznenaditi ako doleti na stol, rame ili glavu. Možete ga naučiti čak i da jede iz ruke.

Nije slučajnost da se desi da nimfe na svakih par mjeseci imaju jaja, kod ove vrste leženje ne predstavlja problem. Ženka nimfe će snesti bjeličasto, okruglasto jaje ali ukoliko nema mužjaka ta jaja neće biti oplođena pa se iz njih neće izleći ptići.

Spolna zrelost i gnijezdo

Sa osamnaest mjeseci već postaju spolno zrele i tada znaju kako da pravilno sjede na jajima. Da bi došlo do parenja potrebno je da se ispune osnovni uvjeti držanja. Prije svega ptice treba da pokažu interes. Uzajamno čišćenje je uobičajena pojava kod nimfi i to predstavlja znak naklonosti jedne prema drugoj, kao i češkanje kljunom po glavi i vratu. U divljini, doba razmnožavanja pada u one mjesece kada je u njihovoj domovini proljeće, duži sunčani periodi i u kojima sazrijevaju plodovi. Međutim, domaće nimfe se pare kada god imaju optimalne uvjete ne čekajući neko određeno godišnje doba.

Jedan od preduvjeta je postavljanje gnijezda sa otvorom kroz koji će ulaziti ptice. U ove svrhe može da posluži i postavljanje čvršće kutije dimenzija 40x40x40 cm sa poklopcem koji može da se otvori kao i sa ulazom za ptice. Na dno gnijezda potrebno je postaviti slamu ili neku sličnu prostirku gdje će nimfa snesti jaja. Nemojte zaboraviti da nimfa nije mali papagaj (veličine je oko 30-40 cm), tako da sam kavez u kome se drži ptica ne smije biti mali. Trebalo bi joj omogućiti što komotnije i nesmetano kretanje imajući u vidu njen dugačak rep.

Paziti da se nimfe ne uznemire

Osigurajte im 10-12 h svjetla dnevno, dovoljno hrane i vode kako za piće tako i za kupanje. U periodu parenja potrebno je davati im namirnice bogate vitaminima A i E, kao na primjer rendanu svježu mrkvu i grančice peršina. Nakon desetak dana od parenja ženka snese 4-7 bijelih jaja na kojima leži 21 dan. Prillično su brižni roditelji i dešava se da oboje, mužjak i ženka, sjede na jajima. U svakom slučaju, u periodu sjedenja na jajima ptice ne treba uznemiravati jer ženka može da odustane ili ukoliko se uplaši može da razbije jaja.

Kada se izlegnu mladi, najbolje je ne dirati ih i prepustiti ih brizi roditelja. Potrebno je oko 8 nedjelja da se mladi ptići osamostale i napuste gnijezdo što je ujedno i znak da je ženka nimfe ponovo spremna za polaganje jaja.

IZVOR: papagaji1.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo: