Online križaljke: Osmosmjerke

Vjerojatno su svi od vas barem jednom u životu rješavali neke križaljke, kod kuće, pa tako i online križaljke kada ste negdje putovali ili ako ste bili na nekom dežurstvu. Svakako, uz zabavu, skračivale su i vrijeme. Jedne od križaljki su i dobro poznate osmosmjerke.

Online križaljke: Osmosmjerke
Križaljke – osmosmjerke

 Kratka pravila za online križaljke osmosmjerke

Osmosmjerke se rješavaju tako da u mnoštvu slova u kvadratu morate naći i markirati riječi iz popisa. Riječi se nalaze u svim smjerovima vodoravno, okomito i dijagonalno.

Ispod je osmosmjerka s riječima na engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, portugalskom i španjolskom jeziku. Odaberite jezik i ugodna vam zabava.

Koje su vama najbolje online križaljke? Recite nam u komentarima. Hvala!

Pročitaj još: Enigmatika

Enigmatika (zagonetaštvo) je vještina sastavljanja i rješavanja zagonetaka (enigmi). Naziv je nastao od grčke imenice αἴνιγμα, zagonetka.

Koristi se već dugo i naziv zagonetaštvo (kojega nema u poznatijim rječnicima hrvatskoga jezika), dok Bratoljub Klaić u svom “Rječniku stranih riječi”, uz odrednicu enigmatika, navodi i naziv zagonetarstvo, koji se u suvremenoj enigmatici ne rabi.

IZVOR: Wikipedija

Zagonetka

Zagonetka je vrsta zadatka, pitanje ili izričaj, koji treba riješiti razmišljanjem. Zagonetka se postavlja vještim skrivanjem pravog značenja kroz igru riječi ili kroz dvosmisleno značenje.

IZVOR: Wikipedija

Igra

Igra je aktivnost jedne ili više osoba koja služi za razonodu i zabavu. Bit igre je postići neki cilj pridržavajući se zadanih pravila.

Igra se, najopćenitije, razlikuje od ručnoga ili intelektualnog plaćenog rada, iako se te dvije aktivnosti u nekim aspektima prepleću. Dobar primjer za izrečenu tvrdnju je sport, koji po svim značajkama pripada kategoriji igara, međutim, u profesionalnim okvirima poprima odlike koje se obično vežu za tradicijsko shvaćanje rada.

Ključne sastavnice igre su motivacija za dostizanje nekog cilja, pravila te interakcija, odnosno, kontakt između sudionika. Mnoge igre upravo poradi pobrojanih elemenata imaju obrazovnu ulogu jer sudionike tjeraju na usvajanje novih znanja i vještina.

NE PROPUSTI  Najbolje klasične igre: Križić-kružić (tic-tac-toe)

IZVOR: Wikipedija

Možda će vas zanimati i ovo: