Pravila za održavanje patika: Korisni savjeti

Pravila za održavanje patika: Korisni savjeti
Korisni savjeti u kući

Patike su izrađene od različitih materijala te su i sredstva za čišćenje ovih materijala različita. Osnovna pravila za održavanje patika se ne razlikuju od pravila za održavanje ostale obuće. Mada, većina ipak najradije pere patike u mašini za veš. Dobro je ako mašina za pranje veša ima specijalni program za pranje patika – odnosno program za pranje na niskoj temperaturi.

Najlakše je ubaciti ih u veš mašinu, ali pitanje je šta će iz nje izaći nakon pranja. Zato treba znati nekoliko važnih stvari o pranju patika u veš mašini. Većina patika može dobro i sigurno da se opere, bilo da su one sa dijelovima velura, kože, obrnute kože ili od vještačkih materijala. Međutim, nekada je moguće da se dijelovi patika deformiraju pri pranju u veš mašini, ili da se neki dijelovi patika odlijepe, ili se neki dijelovi smanje.

Osnovna pravila za održavanje patika

Dijelovi

Vrlo je važno redovno provjeravanje svih dijelova patika da se ne bi desile neke povrede zbog istrošenosti dijelova patika. Na primjer, istrošeni ili iskrivljeni đonovi mogu biti uzrok raznih povreda.

Nečistoće

Ukoliko na patikama ima blata, pijeska ili žvake na đonu (krupna prljavština), potrebno je najprije odstraniti tu nećistoću pa tek onda početi pranje patika.

Sušenje

Patike trebaju da se suše na sobnoj temperaturi. Nipošto ih nemojte sušiti u blizini vještačkih izvora topline.

Pravila za održavanje patika bijele boje

Najsigurniji način pranja bijelih patika je ručno pranje. Tada vam u čišćenju najbolje mogu pomoći soda bikarbona, ocat i topla voda. Pomiješajte po 1 žlicu sode, octa i vode da dobijete pastu. Ukoliko su u pitanju potpuno bijele patike, možete dodati i par kapi izbjeljivača. Ako su patike u boji nemojte koristiti izbjeljivač. Također, imajte na umu da izbjeljivač može da ošteti gumu na patikama ako ih budete duže tretirali smjesom.

NE PROPUSTI  Muslimanska imena koja mogu biti izbor za ime prinove

Skinite pertle sa patika, pa operite površinski pod mlazom tople vode. Utrljajte smjesu na patike i trljajte lagano uz pomoć četkice za ribanje ili četkice za zube. Četkice trebaju biti sa mekanim vlaknima da ne oštete materijal. Trljajte kružnim pokretima. Dodavajte i pravite još paste ako je potrebno. Sve perite nad lavorom tople vode, pa nakon trljanja ostavite patike u vodi (natopite i pertle) par sati. Nakon toga utrljajte malo deterđenta, pa ih ponovo izribajte. Isperite ih obilato vodom nekoliko puta, pa stavite na sunčano i toplo mjesto da se ocijede i osuše.

Bijele platnene patike

Bijele platnene patike je najteže očistiti, pogotovo ako ste ih pred zimski san ostavili uprljane. Ukoliko je proizvođač preporučio pranje patika u veš mašini, to će vam olakšati posao. Znači, ako perete platnene patike u mašini, prvo im skinite pertle, očistite ih od krupnije prljavštine, stavite sa pertlama u neku staru jastučnicu i perite sa nekoliko starih ručnika ili krpa. Uključite na hladno i stavite malo deterđenta. Najbolje da koristite blage deređente – npr. za pranje vune. Važno je da patike perete sa ručnicima da biste ublažili “udarce” u mašini i eventualna mehanička oštećenja patika.

Potapanje

Patike možete na nekoliko sati potopiti u mješavini vode i sode bikarbone ili samo u kiselom mlijeku. Poslije ih operete trljajući. Također, napravite mješavinu od kiselog mlijeka i octa i sa tim trljajte patike. Dobro ih isperite, pa pranje nastavite sredstvima za skidanje fleka sa bijele odjeće ili deterđentom.

Pertle

Prilikom pranja patika skinite obavezno pertle. Pertle se najbolje peru kada ih skvasite pa zatim ih sapunom dobro istrljate da se zapjene i isperete mlakom vodom. Koristite neki običan sapun za pranje. Pertle možete provući kroz jednu rupicu i zatim napraviti čvor. To će biti dovoljno da se pertle ne zamrse.

NE PROPUSTI  Poruke uz kavu koje jednostavno zadivljuju

Ulošci

Prije pranja patika, ukoliko je to moguće, izvadite uloške i posebno ih operite.

Kožni dijelovi

Patike koje su djelomično napravljene od kože, a dijelom od platna perite isključivo ručno i budite naročito pažljivi prilikom pranja kožnih dijelova. Patike u potpunosti izrađene od kože operite tako što ćete unutrašnjost isprati vodom, a onda papirom ili krpom pokušati da odstranite višak tekućine. Kada se osuše patike koje imaju kožne dijelove treba namazati svijetlom kremom za obuću ili kremom za ruke. Dijelove od prevrnute kože ili velura dobro je istrljati čistom gumicom ili finim, sitnim brusnim papirom. Nije loše ni isprskati ih posebnim sprejem za velur, ako ga imate.

Gumeni dijelovi

Na gumenim dijelovima patika ne bi trebali koristiti jake izbjeljivače, jer ih mogu oštetiti. Radije ih izribajte bijelom pastom za zube i četkicom ili samo četkicom i vodom. U tu svrhu možete upotrijebiti i aceton. Samo namočite kuglicu vate acetonom i obrišite zaprljane dijelove.

Skupljanje

Prilikom pranja patike se malo skupe, pa to imajte na umu kada ih koristite prvi put nakon pranja.

Svježina

Čiste patike treba prije nošenja posuti talkom ili nekim drugim sredstvom protiv znojenja i neprijatnog mirisa nogu. Unutrašnjost patika će tako duže zadržati svježinu, naravno, uz redovnu higijenu nogu.

Nakon treninga

Kada završite trening i skinete patike, nikada ne ostavljajte čarape u njima.

Držanje patika

Ne držite patike dugo u najlon vrećici ako su vlažne. Bolje je da imate platnenu torbicu za nošenje koja propušta zrak.

IZVOR: prakticnikucnisavjeti.blogspot.com

Nadamo se da su vam navedena pravila za održavanje patika bila od koristi.

Možda će vas zanimati i ovo: