Proročanstva: Ritual, znanje i intuicija

U nama zapravo čuči još uvijek preplašeni, primitivni čovjek kojeg mame jednostavna proročanstva na principu “da + ne”. Jedno od takvih je, na primjer, ako rano ujutro sija sunce i dan će biti dobar…

Proročanstva: Ritual, znanje i intuicija
Kristalna kugla, karte, kava i mnoga druga pomagala nisu nikakvi “čarobni štapići” za otkrivanje budućnosti. Vidovnjaci ih ipak koriste, ali kao važne “katalizatore” koji pomažu podsvijesti da dođe do istine.

Budućnost je neizvjesna, a sve što je nesigurno izaziva strah. Zato nije čudno što, otkako postoji, čovjek želi otkriti što ga očekuje i čemu da se nada. Dostatno je, ako ništa drugo, a ono barem naslutiti što dolazi, pa da se s time lakše suočimo.

Od tog jednostavnog principa je samo korak – ali ipak značajan skok duha – da se budućnost spozna promišljenijim metodama. Padnu li kosti, štapići ili novčići u polje “da”, odnosno u područje “ne”, s ove ili one strane određene crte, odgovor na postavljeno pitanje je jednoznačan. No, kako stvari stoje kad se uzme u obzir kompletna slika što je daju bačeni predmeti? U kakvom redu leže bačene kosti? Da li tvore određene grupe ili se međusobno preklapaju? Da li je neka odvojena od drugih?

Kineska proročanstva, etruščanska i rimska iskustva

Ako se u najprimitivnijim oblicima proročanstva javlja tek jedna “slika”, inspiracija, odnosno mašta dolaze do punog izražaja. “Prorok“, gatalac, odnosno tumač “vidi” događaj što će se zbiti, vidi odraz onoga što čeka onoga tko pita.

Jedan od najstarijih oblika proročanstava u Kini služi se prsnim, odnosno leđnim dijelom oklopa kornjače. Ispod oklopa se zapali vatra i gatalac promatra kako će se on raspasti. Naravno, on puca na rubnim dijelovima unaprijed određenih područja. Svatko od njih ima određeno značenje za neko područje života. No, na konačan ishod proricanja utječe cjelokupan proces raspada oklopa, uključujući i nepravilnosti što se pri tome javljaju.

Gatanje

Isto je tako staro gatanje iz jetre, što su radili Etruščani. Jetra žrtvene životinje podijeljena je na 40 dijelova za koje se držalo da su odraz svemira. Bogovi su izražavali svoju volju, mislili su Etruščani, kroz veličinu, boju, ali i kroz nepravilnosti u građi jetre. Običaj vuče korijen od Babilonaca koji su bili uvjereni da su jetra sjedište duše, a koju bogovi koriste da bi kontaktirali sa smrtnicima.

Rimljani su gatanje iz jetre preuzeli od Etruščana. Ciceron, slavni rimski povjesničar, opisuje kako se Cezar ponašao kad ga je njegov haruspex – osobni gatalac – sav potresen upozorio da mu je život u opasnosti. Cezar je žrtvovao bika, ali haruspex nije mogao pronaći bikovo srce. Cezar se, međutim, nije obazirao na upozorenje proročanstva i ubijen je u atentatu u Senatu.

Gatalac je, vjerojatno, dobro poznavao političke prilike u Rimu i vidio je, odnosno osjetio je intuitivno opasnost što je prijetila Cezaru.

Ritual, znanje i intuicija

Proročanski ritual zajedno sa znanjem i intuicijom: to je načelo kojim se i danas služe razni vidovnjaci. Kad neka prijateljica baci karte drugoj, ona odmah zna da je herz as znak za veliku ljubav, da je herz dečko simbol prolaznog flerta, a da pik dama donosi nesreću. Prijateljica se drži prastarog načina bacanja karata, ali ona, ujedno, dobro poznaje situaciju one kojoj gata, što joj znatno olakšava posao. Što je više nadarena, što ima više iskustva i što je njena intuicija veća, to će i proricanje biti uvjerljivije i primjerenije stvarnosti.

Radi se često tek o bezazlenoj zabavi, no ona pokazuje visok stupanj pouzdanosti. A igrače se karte koriste već odavno kao pomagalo za proročanstva. Karte su, naime, slike, uz čiju se pomoć može lakše osjetiti životni sadržaj. Ti simboli, doduše, mogu stajati u određenom redu i međuovisnosti, no tumačenje tih odnosa može biti višeznačno. Tako, na primjer, tref sedam je simbol bogatstva i slave, dok karo sedam upozorava na opasnost zlobnog ogovaranja. No, neki tvrde da prva karta znači i oprez pri potpisivanju ugovora, a druga, opet, čuvajte se znatiželjnika.

Metode

Postoje nebrojene metode prema kojima se karte polažu. Jedna, npr. zahtijeva da se položi sedam na slijepo izvučenih karata, dok druga, opet, zahtijeva da se proročanstva za budućnost čitaju iz punog špila. Jednom se karte slažu u obliku križa, a drugi puta u obliku magičnog kvadrata. No, svim gatanjima iz karata je zajednička ritualna priprema. Onaj tko polaže karte, miješa karte da bi ih “neutralizirao” svojim rukama. Pitalac prediže i pri tome se koncentrira na pitanje na koje traži odgovor. Pri tome se određuje jedna karta koja simbolizira pitača proročanstva.

Ritual ima poseban smisao. On treba “igrače” odvući od svakodnevnih briga, pojačati intuiciju, koncentraciju i medijalnu povezanost onoga koji pita i onog koji odgovara, koji ima znanje.

Tarot otkriva prošlost, sadašnjost i budućnost

Mnogo stariji od naših uobičajenih karata je tarot. To je igra koju osobito vole ezoterici, ljudi koji se bave “tajnim” znanostima. Tarot je, sudeći na osnovi arheoloških iskapanja, bio poznat Babiloncima i drugim kulturama starog vijeka.

Jedna druga teorija tvrdi da su tarot karte načinjene u Kini ili u Koreji u 10. stoljeću, i to na osnovu pravih papirnatih novčanica. Prvi pisani trag o tarot kartama u Europi nalazimo u 15. stoljeću. Tada je bila u modi kartaška igra zvana TAROC – CHI. Navodno su putujući cigani koristili te karte za proročanstva o budućnosti, pa su se one tako i proširile. No, tijekom vremena i u raznim državama, one su poprimile razne simbole. Zajedničko im je teško tumačenje njihovog značenja i neodoljiva privlačnost.

Špil tarota sadrži 78 karata: 22 karte su u slikama (to je “velika arkana”), dok su 56 karata u boji s brojevima (“mala arkana”). Karte sa slikama imaju tajanstvena imena kao što su velika “svećenica”, “vladar”, “sud” ili “budala”. Karte s bojom dijele se u četiri grupe: “štapovi”, “kaleži”, “štitovi” i “novčići”. Iz tih 56 karata su nastale i današnje kartaške igre.

Savjet

Svaka tarot karta ima svoje posebno, simbolično značenje. Prema njenom položaju u nekoj od mogućih kombinacija, tumač “čita” trenutnu situaciju, prošlost i budućnost onog koji traži savjet.

NE PROPUSTI  Fatimska proročanstva: Fatima 100 godina poslije

Motivi sa slikama karata za tarot djeluju tajanstveno, dapače, mračno. Autorica knjige “Tarot – 22 razine ljudske svijesti”, Elizabeth Haich, opisuje to ma sljedeći način: “Te su slike toliko sugestivne, prožete dubokim poznavanjem psihologije, da one ne samo da pogađaju stanje duha, nego istovremeno ukazuju na uzrok i posljedice situacije u kojoj se pitalac nalazi”.

Tarot karte se ne primjenjuju kao najjednostavnije sredstvo za proročanstva o budućnosti nego i kao pomoćno sredstvo u nekoj vrsti meditativne samospoznaje. O tome, Elizabeth Haich piše: “Karta što odgovara psihološkom stanju promatrača, budi njegovo zanimanje i on uskoro osjeća da se nalazi na istoj razini svijesti koju karta simbolizira”.

Podsvijest

“Kraljevska nit”, kako inače zovu tarot, izravna je veza magije i psihologije. Poklonici tarota su uvjereni da pogled na karte i poznavanje njihove simbolike budi u podsvijesti asocijacije i nudi odgovore na pitanja o budućnosti pojedinca što se nalaze negdje duboko sakriveni u njegovoj podsvijesti.

U mistiku tarota pripada, pored ostalog, da onaj tko traži odgovore vezane uz vlastitu sudbinu, ne baca jednostavno karte na stol, nego ih polaže na crni ili crveni stolnjak što se nalazi u kutiji u istočnom dijelu prostorije. On ne dozvoljava nikome da ih dotakne, bez obzira koliko taj drugi treba savjet ili pomoć za vlastita proročanstva o budućnosti.

“Knjiga promjena” – puna tajanstvenih savjeta

Na tarotu srodnom načinu zasniva se još starija od njega metoda za proročanstva o budućnosti. Radi se o I Gingu, odnosno u Knjizi promjena, navodno najstarijoj na svijetu. I danas se igra I Ging, doduše ponekad pojednostavljeno, ali u principu na isti način kao i prije nekoliko tisuća godina.

Kod I Ginga tri novčića se bacaju šest puta ili – tradicionalno – snop štapića. Već prema tome, padnu li novčići “pismo” ili “glava”, prenose se u heksagram, sliku od šest prekinutih ili cijelih linija.

Svakom od ukupno 64 heksagrama pripada odgovarajući tekst u knjizi proročanstava. Tajanstveni, slikoviti tekstovi su najčešće vrlo složeni za tumačenje, ali posjeduju neodoljivu privlačnost. Pobuđuju na razmišljanje u smjerovima od kojih čovjek dolazi rijetko ili nikada.

Heksagram

I Ging počiva na kineskom učenju da ne postoji apsolutno dobro, ali isto tako ni apsolutno loše. Isprekidane crte heksagrama odgovaraju ženskom principu yin, a pune crte, muškoj energiji yang. Ni jedna od ovih sila ne postoji izdvojeno, već se one uvijek međusobno traže i nadopunjuju u harmoniji. Ovisno o tome kako su yin i yang raspoređeni u proročanstvu, Knjiga promjena, a na njoj je radio i slavni kineski filozof Konfucije, daje zagonetne savjete. Ti savjeti, začudo, snažno privlače i modernog čovjeka.

Vjerojatno se na isti početak koji se pripisuje tarotu i I Gingu, svodi najnovija igra, omiljena među ezotericima. Radi se o saznanju budućnosti uz pomoć misterioznih, pisanih, povijesnih spomenika. Metoda je posebno omiljena u Njemačkoj, jer se koriste štapovi, kamenje i potrebni predmeti – rune – na kojima se nalaze tajanstveni znaci pisama starih Germana.

U nordijskom govornom području riječ “runa” označava nešto poput “magičnog znaka” ili “signala”. U starogermanskom, ta riječ ima značenje “tajne” i glagola “šaputati”.

Svaka od 25 runa ima vlastito značenje, a ono ovisi o položaju što ga neka od njih zauzima u “krugu” koji nastaje njihovim polaganjem. Do spoznaje budućnosti, međutim, dolazi tek nakon meditativnih vježbi u kombinaciji s runama.

Gatanje iz kave i kristalne kugle

Gatanje iz kave je raširena metoda koju često susrećemo. Nakon što je popijena kava na dnu šalice ostaje samo talog. Šalica se izvrne lijevom rukom. Nakon toga se stvaraju slike koje gatalac tumači.

Pri tome kao pomoć mogu poslužiti i knjige o tumačenju snova. U njima možemo pročitati npr. da krila orla obećavaju uspjeh, da je pčela znak blagostanja, a čavao simbol povrijeđenih osjećaja.

No, postoje gataoci kojima takva pomoć nije potrebna. Njima je dovoljan pogled na ostatke taloga kave i oni iz tako dobivenih slika čitaju sudbinu kao iz dlana.

Postoje tumačenja da čitanje sudbine iz šalice za kavu potječe od promatranja prirodnih fenomena kao što su pukotine u suhoj zemlji ili pak likovi u pijesku što ih stvara vjetar.

Tajanstvene sile

Neki su uvjereni da oblici što tako nastaju, nisu slučajni. Idu čak tako daleko da križaju brojeve na listiću lota – na slijepo. Njihovo razmišljanje svodi se na zaključak kako ništa nije slučajno, jer tajanstvene sile upravljaju događajima, ako im se to omogući. Naravno, oni su uvjereni da će im tajanstvene sile donijeti – sreću.

Kristalna kugla postala je simbol gledanja u budućnost. Njezina sjajna površina, njezin tajanstveni iskričavi sjaj fascinira jednako onog koji pita i onog koji gata. Gatanje iz kristalne kugle je ipak izašlo iz mode, a svoj je vrhunac doživjelo krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća, kada je sklonost okultnom bila najraširenija.

Vidovnjak, obično, umata kristalnu kuglu u crni samt. Dijelom da bi pojačao tajanstvenost proricanja, a dijelom da mu sjaj kugle ne razbija koncentraciju. Naravno, prije toga ju je ritualno dobro obrisao od otisaka tuđih prstiju kako bi je oslobodio stranih utjecaja i nabio je vlastitom energijom. Za taj posao je najbolje vrijeme između Mladog i Punog Mjeseca. Ponekad se pri tom poslu koriste i mirodije i specijalna glazba kako bi se stvorio poseban ugođaj i kako bi se nazočne primoralo na šutnju.

Pretkazanja

U stanju između sna i jave, pogleda “zakopanog” u kristalnu kuglu, vidovnjak očekuje što će mu ona reći. Mnogi mediji spominju vrtloge magle kao glasnike budućeg pretkazanja. Drugi opet vide razne oblike prekrivene sjenom, ali i svjetlucajuće iskre raznih boja. Na koncu se pojavljuju slike, razne scene i događaji. Medij ima viziju. Ili – barem tvrdi da je ima, kažu skeptici.

NE PROPUSTI  Gledanje u šolju ili kavu potječe iz drevne prošlosti

U transu, stanju sličnom snovima, nastaju duhovne slike. Psiholozi misle da one prerastaju u viziju zahvaljujući koncentraciji na sadržaj kugle. Oni koji vjeruju u takozvane PSI sile, tvrde da kristalna kugla pomaže mediju da probudi svoje sposobnosti prema mističnom. Kristalna kugla bi, naime, bila utjelovljenje koncentracija svemirske energije koja se, potom prenosi na medij.

Gledanje u kristalnu kuglu poznato je također od davnina. Naime, i primitivni narodi koristili su za proricanje kao pomagala sve što svijetli ili snažno odbija svjetlost. To je iskustvo jednako dobro poznato Kinezima, kao i prastanovnicima Australije. Oni, na primjer, promatraju svjetlucavu površinu rijeke, da bi iz oblika što nastaju kao odraz oblaka na nebu, tragaju za sudbinom u vodi nekog zaljeva ili pak u krvi tek ubijene žrtvene životinje.

Renesansa viska i rašljarstva

U naše vrijeme doživljava renesansu proročanstva za budućnost uz pomoć viska. Tradicionalno, konac na kojem visi visak omota se oko malog prsta, a konac se drži između palca i kažiprsta. Na neobjašnjiv način, visak prelazi iz mirnog stanja u njihanje, dok onaj tko ga drži i traži odgovore na pitanja ima lakat na stolu. Visak se kreće u krugu u smjeru kretanja kazaljke na satu ili pak u suprotnom smjeru. Pokret viska uvijek znači samo “da” ili “ne”. Što “govori” visak, odnosno kakvo značenje ima neki od njegovih njihaja, onaj tko radi s njime mora sam odgonetnuti. Najjednostavnije je da mu postavi pitanje na koje i sam zna odgovor. U tom slučaju će mu visak otkriti koji smjer njihanja odgovor na postavljeno pitanje “da”, a koji “ne”.

Sudeći po širokoj primjeni viska, njegovo je “znanje” neiscrpno. On, naime, ne pomaže samo za proročanstva o budućnosti, nego ga koriste i razni iscjelitelji. Neki ga koriste da bi otkrili dobitne brojeve lota, da bi utvrdili koja su mjesta zdrava za život, a koja nisu zdrava, a služi i pri otkrivanju nestalih osoba.

Već su stari Egipćani koristili visak za proročanstva o budućnosti. U četvrtom stoljeću naše ere vodio se u Antiohiji proces protiv grupe istaknutih ljudi koji su viskom utvrdili tko će biti nasljednik cara.

Privlačna snaga viska vjerojatno leži u činjenici da on, praktično, funkcionira uvijek i u svačijim rukama. Parapsiholozi vjeruju da su izvor pokreta viska zrake iz svemira i iz čovjekove aure. Psiholozi opet tvrde da čovjek sam daje odgovore visku kojih ni sam nije posve svjestan. Skeptici, opet, negiraju mogućnost da bi se visak pokretao “sam od sebe”. Naime, strahovi i nadanja proizvode slabe mišićne napetosti, tvrde oni, koje uvjetuju kretanje viska.

Rašljarenje

Rašljarenje je, također, stara metoda, ali još uvijek aktualna i izaziva zanimanje znanosti. Već je štap, kojim je Mojsije udario u stijenu iz koje je potom potekla voda, bio nekom vrsti rašlja. Prije 4000 godina, kineski car, Yu primio je poduku rašljarenja, a rašlje spominju i grčki pjesnik Homer, kome se pripisuju epovi Ilijada i Odiseja, i slavni rimski govornik Ciceron.

Istina, oblik rašlji se promijenio, no postupak je ostao isti. Sa rašljama od drva, bakra ili žice, rašljar prolazi krajolikom. Tamo gdje rašlje reagiraju, nalazi se polje smetnji. Najvjerojatnije vodena žila, metal, stari novac ili pak oružje.

Nedavno je 14 znanstvenika po nalogu njemačke vlade ispitivalo sposobnost 500 rašljara u nekih 10.000 pokusa. Rezultat ispitivanja je bio poražavajući za rašljare. Njihova pouzdanost jedva da se razlikovala od metode pokušaja i promašaja. Istina bilo je i pojedinaca čiji su rezultati znatno iznad onih koji bi se mogli pripisati slučaju. I u ovom su slučaju i protivnici i pristaše rašljarenja još jednom bili u pravu.

Sudbina na dnu šalice

SRCE – U vaš život ulazi skroman i prijateljski raspoložen čovjek. Ako je jasnog oblika obećava veliku sreću u ljubavi uskoro. Ako je nejasnog obrisa, na ispunjenje treba malo pričekati. Dva srca – brak ili vrlo čvrsta ljubavna veza.

DRVO – Izvrsno zdravlje. Bolesniku će drvo pospješiti ozdravljenje. Ako se vide mnoga stabla, put do ozdravljenja neće biti ni brz ni lak kao što se želi. Dva ili više stabala, odijeljeni jedan od drugoga, pretkazuje dvostruku sreću.

RUŽA – Za ženu koja još nije u braku to je savjet da mirno čeka dok se ne pojavi muškarac koji je njena sudbina. Neće trebati dugo čekati: obitelj će biti sretna, djeca zdrava.

KUĆA – Ako se nalazi uz rub šalice, imat ćete uspjeha u svemu čega se prihvatite. Ako je na dnu šalice ili na sredini između ruba i dna, treba biti oprezan s članovima dalje obitelji.

SIDRO – Ako imate poslovnih briga, znak sidra, osobito ako leži u samom dnu šalice, označava sigurnost i uspjeh. U ljubavi, sidro je znak vjernosti i iskrene naklonosti.

II

LAV – Ako se nalazi blizu ruba, uspjeh u poslovnim pothvatima, sigurnosti u obitelji i u društvu. Upoznat ćete ljude koji vam mogu pomoći u poslu. Na dnu šalice – nije pozitivan i znači zavist i želju da vam se nanese šteta i život zagorča svađom.

KRIŽ – Znak donosi nevolje ili prekid ljubavne veze. Ipak, ovaj znak ne isključuje čak i uspjeh. Ako je blizu ruba šalice ili na samom rubu, nevolje neće dugo trajati.

DIJETE – Znak na rubu šalice znači veliku, mirnu i bezbrižnu ljubav. Ako je lik okružen mrljama i sjenama bit će neprilika. Ljubav je osuđena na neuspjeh.

ZVIJEZDA – Jedna ili mnogo zvijezda oko ruba šalice donose sreću na koju nećete trebati dugo čekati. Što je oblik zvijezda jasniji, može se s većom sigurnošću dočekati ispunjenje onoga što se želi.

PISMO – To je uvijek znak dobrih vijesti. Ako su obrisi jasni, znak će donijeti sreću. Ako crte nisu jasne, nego okružene sjenama, vijest neće biti tako povoljna.

Možda će vas zanimati i ovo: